Vedum ber Solberg ta grep for å redde flybransjen

Utbruddet av koronasmitte har rammet reiseliv og flybransjen hardt. Senterpartiet ber regjeringen iverksette konkrete tiltak for å hjelpe flyselskapene.

Publisert: Publisert:

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum utfordret statsminister Erna Solberg (H) om tiltak for en hardt presset flybransje i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • Kristian Skårdalsmo
iconDenne artikkelen er 114 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter langsiktige konsekvenser av virusutbruddet kan bli at viktig infrastruktur forsvinner i Norge. Både Widerøe, SAS og Norwegian er allerede hardt rammet av utbruddet, som har redusert flytrafikken kraftig.

Vedum utfordret i Stortingets muntlige spørretime statsminister Erna Solberg (H) på konkrete tiltak som å fjerne flypassasjeravgiften, redusere reiselivsmomsen og fjerne landingsavgiften hos Avinor.

– Med den krisen vi ser i luftfarten, er det viktig at vi raskt sammen kommer med tiltak, sa Vedum.

– Likviditet

Solberg sa seg enig i at luftfarten er blant de områdene i økonomien som for tiden er hardest rammet, på grunn av svikt i etterspørselen. Hun pekte på at tiltak først og fremst må handle om å bedre flyselskapenes likviditet.

– Noen av disse forslagene vil ikke ha noen betydning for likviditetssituasjonen, sa hun.

Statsministeren fremholdt at regjeringen jobber hardt med å se på totalbelastningen for luftfarten og flyselskapene. Hun pekte samtidig på at regjeringen må ta hensyn til regelverk for statsstøtte og likebehandling.

– Det må være felles tiltak, slo Solberg fast.

Kutt og permitteringer

Widerøe varslet onsdag kutt av 1.500 flyavganger fram til 31. mai. Dette kommer i tillegg til 4.000 avganger som ble besluttet kuttet i slutten av februar.

Tirsdag ba SAS de ansatte gå 20 prosent ned i lønn. Selskapet har måttet innstille 2.000 avganger i mars som følge av koronautbruddet.

Norwegian varslet samme dag permitteringer etter at 3.000 flygninger blir kansellert de neste månedene.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) skal drøfte situasjonen i flybransjen med arbeidstakerorganisasjonen Parat senere onsdag.

Publisert:

Korona-viruset

  1. En person innlagt med korona på SUS

  2. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

  3. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

  4. Han skulle lage et hjerte, så gikk det alvorlig galt

  5. Stavanger Høyre setter jobb til mor og far først!

  6. Ny koronasmittet i Stavanger – hadde vært på reise i Europa

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset