Avlyser muntlig eksamen i videregående skole

Regjeringen har bestemt at alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener i videregående skole avlyses våren 2020.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).
 • Siv Helen Kvalvåg
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 545 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Det kommer frem i en pressemelding fra Kunnskaps-departementet.

– Vi skulle selvsagt aller helst gjennomført eksamen som vanlig, men fylkene har vært tydelige på at vi må prioritere. Derfor prioriterer vi å gjennomføre privatisteksamener. Det viktigste for elevene i videregående er at de får en grunding standpunktvurdering og vitnemål, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Fra før av er alle skriftlige eksamener i videregående skole og alle eksamener på ungdomstrinnet avlyst.

Les også

Alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige VGS-eksamener avlyses

Etter fylkeskommunenes ønske

Nå avlyser regjeringen også alle ikke-skriftlige eleveksamener i videregående skole.

Kunnskapsdepartementet understreker i pressemeldingen at avlysningen er i tråd med rådene fra fylkeskommunene, som har vært tydelige på at mange fylker ikke vil greie å gjennomføre både eleveksamen og privatisteksamen. De har verken lokaler eller eksamensvakter til å gjøre begge deler parallelt.

Prioriterer privatister

Kunnskapsministeren sier at hovedgrunnen til at de avlyser de ikke-skriftlige er å legge bedre til rette for gjennomføring av privatisteksamen denne våren.

– Jeg er veldig glad for at det er bred enighet blant fylkeskommunene om å strekke seg langt for å gjennomføre privatisteksamen. Det viktigste for meg akkurat nå, er at vi får gjennomført privatisteksamen, slik at privatistene ikke havner bakpå i utdanningsløpet, sier Melby.

Vitnemål med standpunktkarakterer

- Jeg vet at mange elever har vært usikre på hvordan det blir med eksamen i år. For å gi både dem og lærerne tid til det viktigste, mener jeg det er en riktig prioritering å avlyse alle eleveksamenene i videregående skole. Jeg vil oppfordre til å utnytte tiden godt helt frem til sommerferien, slik at elevene får tid til å ta igjen det de har mistet i vår, sier Melby.

Når skolene ikke skal bruke tid på eleveksamen, kan lærerne sette alle karakterene siste opplæringsuke.

Regjeringen har tidligere besluttet å endre på reglene slik at det blir enklere for fylkeskommunene å gjennomføre fag- og svenneprøver for de lærlingene som rammes av koronapandemien. Disse prøvene skal gjennomføres så normalt som mulig denne våren.

Viktig at de kommer videre

Hovedgrunnen til å avlyse de ikke-skriftlige er å legge bedre til rette for gjennomføring av privatisteksamen denne våren.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er fornøyd med at fylkeskommunene skal sette inn alt for å gjennomføre privatisteksamen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H)

– Det er viktig både for den enkelte og for samfunnet at privatistene kommer seg videre, og ikke må sette livet på vent ett år. Jeg er opptatt av at alle skal ha likest mulig utgangspunkt for å søke seg til høyere utdanning. Da er det viktig at alle fylkeskommuner sørger for at de som hadde planlagt å ta privatisteksamen får gjort nettopp det, sier Asheim.

Smittevern på privatisteksamen

Utdanningsdirektoratet og Folkehelseinstituttet har sammen laget en smittevernveileder for privatisteksamen. Denne inneholder konkrete smittevernråd om størrelse og utforming på eksamenslokaler, hvordan man kan holde avstand og antall kandidater som kan gjennomføre eksamen samtidig.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 2. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 3. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 4. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 5. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 6. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 1. Korona-viruset
 2. Eksamen
 3. Kunnskapsdepartementet
 4. Koronaviruset