Preikestolen slår sprekker

For første gang på 22 år vokser sprekken som en vakker dag vil felle Preikestolen.

Det ventes 200.000 mennesker på Preikestolen i år. De fleste våger seg over sprekken og ut på stupet 604 meter over Lysefjorden.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
Ordfører Ole Tom Guse erkjenner at tommestokk ikke er godt nok. Det er på tide å anskaffe profesjonelt måleutstyr for å overvåke sprekken i Preikestolen.
Ole Tom Guse ser ingen grunn til å slå alarm selv om sprekken er blitt bredere.
Her er det nå cirka 45,3 – 45,4 centimeter, det vil si 2–3 millimeter bredere enn sist sprekken ble målt.
Det er en dyp glipe som skjærer tvers over Preikestolen.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Forsandordfører Ole Tom Guse kan nesten ikke tro det han ser. Han har krøpet ned i den dype glipen som skjærer tvers over fjellplatået hvor 170.000 turister spaserte utpå i fjor. Tommestokken leses av.

— Sprekken er blitt 2–3 millimeter større, sier han overrasket.

Selve Preikestolen ble dannet for 10.000 år siden. Da lå isbreen i Lysefjorden og presset på fjellet. Flere geologer mener at det ble dannet en avlastningssprekk som følge av trykkminking i fjellet da isen forsvant. Dette er et kjent geologisk fenomen i grunnfjellsområder. Slike sprekker fører ofte til ras.

Fire bolter

Den halvmeter brede og flere meter dype furen i fjellet har lenge bekymret folk. Rundt 1930 ble det slått ned bolter på begge sider av sprekken i Preikestolen for å måle en eventuell utvidelse. De gamle målingene er forsvunnet og ingen vet hva de viste.

— I mellomkrigstiden gjennomførte Stavanger Turistforening målinger av sprekken, uten at det ble oppdaget noe avvik, sa Leif Solheim i Stavanger Turistforening til Aftenbladet i juni 1989. De siste tiårene er Forsand kommune gjentatte ganger blitt spurt om risikoen for skred og påfølgende flodbølge i Lysefjorden. I 1991 målte arealplanlegger Steinar Haaland i Forsand kommune sprekken i Preikestolen til 54,4 og 45,1 centimeter på de to målepunktene. I 1999 var han oppe igjen og konstaterte at den ikke hadde utvidet seg. I september 2001 rystet et jordskjelv Vestlandet. Haaland gikk sporenstreks til Preikestolen for å sjekke. Målingen viste at kløften var akkurat like vid som før.

Men nå kan noe ha skjedd. Den ferske målingen utført av ordfører Guse viser 54,5 centimeter og 45,4 centimeter (eller muligens 45,3). Utvidelsen er henholdsvis 1 millimeter og 2-3 millimeter. For første gang på 22 år er det registrert endring.

Likevel vil ikke ordføreren i den naturskjønne ryfylkekommunen slå alarm.

— Jeg er ikke bekymret. Dette kan være innenfor det som kan være naturlige svingninger etter den strenge vinteren vi har hatt. Noen millimeter endring på en halvmeter er ikke den store forskjellen. Det kan til og med ha noe å gjøre med at luftfuktigheten påvirker metermålet mitt, som er av tre, sier Guse.

Vil måle hvert år

Bruk av tommestokk gir selvsagt ikke helt eksakte målinger. I 1999 uttalte likevel oppmålingsekspert Leif Grimstveit ved geodesidivisjonen til Statens Kartverk til Aftenbladet at dette måleopplegget på Preikestolen er utmerket.

— Men hvis sprekken blir bredere, bør noen gå mer vitenskapelig til verks med elektronisk avstandsmåling, anbefalte Grimstveit den gang.

I dag er teknologien kommet enda lenger med mulighet for blant annet satelitt– og GPS-målinger, ifølge Grimstveit.

— Er det på tide å gjøre profesjonelle undersøkelser?

— Ja, nå bør vi anskaffe skikkelig måleutstyr og foreta årlige målinger. Jeg vil ta kontakt med geolog om dette. Vi føler ansvar når det går så mange hit, svarer Ole Tom Guse.

Daglig leder Audun Rake i Stiftelsen Preikestolen er enig.

— Nå er tiden inne for å få dette inn i et skikkelig program. Målingene må bekreftes av fagfolk og instanser som driver med slikt. Tommestokk er ikke godt nok. Vi må passe på å ikke spre panikk og utrygghet. Det er ingen grunn til å skremme folk vekk, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Steinblokk løsnet 400 meter oppe

 2. Minst tre ras forrige uke

 3. Kan være forvarsel om større ras

Publisert:
 1. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 4. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

 5. Trafikkuhell i Hillevåg

 6. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.