Kattenes hjelper fikk kongens medalje

24 år som talskvinne for dyr har gjort henne upopulær blant mange mennesker. Onsdag fikk Kari Mills en oppløftning.

Publisert: Publisert:

Kari Mills har 283 katter hjemme hos seg. Foto: Jarle Aasland

svp://7081

Hennes 238 katter måtte pent vente i kjelleren og ute i luftegården mens ordfører Christine Sagen Helgø overøste Kari Mills med fine ord og festet kongens fortjenestmedalje i sølv på henne.

Rørt

— Jeg er så takknemlig, så rørt. Jeg har ikke lyst til å knekke sånn at jeg begynner å grine, sa Kari Mills da hun fikk ordet hjemme i sin egen stue.

Rundt henne satt representanter fra Dyrebeskyttelsen både i Kristiansand, på Toten, Bergen, Halden, Arendal og Randaberg. Omtrent samtlige filmet eller fotograferte den høytidelige overrekkelsen fra ordføreren. Kari Mills har vært tilknyttet Dyrebeskyttelsen siden 1988 og er i dag leder for Dyrebeskyttelsen i Sør-Rogaland. Hun har også vært styremedlem og nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge.

- Beundringsverdig

— I kriteriene står det at kongens fortjenestmedalje i sølv skal gå til en samfunnsborger som har gjort en særlig fortjenestfull innsats over lang tid. Kjære Kari, det er ingen tvil om at du fyller kriteriene. Du har vist et inspirerende engasjement i mange år og har lagt ned et betydelig arbeid for å bedre kårene til alle slags dyr, sa ordføreren.

På vinduskarmen utenfor et av stuevinduene står en katt med halen opp og kikker inn.

— Kari er selve symbolet på dyrevern. Når vi tenker på dyrevern, er det vanskelig ikke å tenke på Kari. Det er ikke alltid vi deler samme syn, men jeg har alltid beundret din vilje og ditt mot. Du er unik og beundringsverdig og det er en glede og en ære og overrekke deg kongens fortjenestmedalje i sølv, sa Sagen Helgø til applaus fra de fremmøtte dyrevernerne.

— Tusen takk, Christine. Jeg er helt skjelven. Jeg er ikke vant med så fine ord, sa Mills med medaljen på brystet.

— Jeg skal ha den på meg hele tiden!

Oppreisning

Hun forteller at årene i kamp for katter har vært tøft, og at hun har møtt mye motstand.

— Det er vanskelig å tale dyrenes sak, du blir ikke populær av det dessverre.

- Hvordan er det?

— Det er ganske trist, men du blir faktisk ganske vant med det, sier Mills til Aftenbladet. Hun sier hun satte veldig stor pris på utmerkelsen.

— Det var en oppløftning for meg. Det varmet, sier Mills.

Sagen Helgø sier hun er stolt av å dele ut medaljen til en ildsjel som Mills.

— Jeg tror Kari Mills har rett. Man føler man kjemper mot byråkrati og system, og da er det ekstra kjekt å få lov til å dele ut en sånn pris

Publisert:
svp://7081