Skulle trærne som sto her egentlig til tsaren?

En hel allé med bøketrær er felt på Austre Åmøy denne uka, og det har skapt strid. Noen er glade for å få dem bort, mens andre kommer til å savne trærne, som trolig har en unik historie.

Bøketrærne var store, Landsgård forteller at noen av dem hadde en stamme på 1,5 meter i diameter.
Publisert: Publisert:
Langs Noreveien på Austre Åmøy sto svære bøketrær, som nå er felt.
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Bøketrærne kan stamme fra et hollandsk skip som i 1770 var på vei til den russiske tsar. Skipet kom fra Frankrike, og i lasterommet var det fullt av planter til tsaren. Skuta skal ha forlist ved Bokn, men lasten ble berget og auksjonert bort.

En del av bøketrærne om bord tilfalt biskopen. Noen ble plantet ved Utstein kloster, noen på Ledaal, i Byparken og i Møllebukta, samt flere andre steder i byen.

Alderen på trærne på Åmøy tilsier at de kan stamme fra dette forliset, forteller Merete Landsgård, som er naturforvalter i Stavanger kommune.

Over hustaket

At trærne nå er felt, har skapt forskjellige reaksjoner blant innbyggerne på Austre Åmøy:

— Trærne lå over hustaket mitt, og jeg syntes det bare er godt at de er borte. Det var farlig å ha dem der, derfor er de fjernet, forteller Bjarne Lunde, en av de nærmeste naboene til alleen.

Han forteller at han for noen år siden fikk en grein gjennom taket og hevder at mange andre på Åmøy er glade for at trærne nå er borte. Trærne sto på privat eiendom og ble fjernet på bestilling fra eieren.

I fjor på samme tid ble 40 trær fjernet. Søndag denne uken falt resten av trærne, som altså kan ha overlevd forliset for 243 år siden.

Friske trær

For et år siden var Stavanger kommune på befaring på Austre Åmøy for å se om bøketrærne hadde råte, og om de burde fjernes.

— Det var ingen tegn til at trærne var i dårlig stand eller syke, derfor var det lite sannsynlig at de skulle falle over husene, forteller Landsgård.

Hun legger til at trær bruker lang tid på å råtne, og at det ikke skulle være noe grunn til at disse trærne har blitt verre i år.

— Det er veldig trist at de er fjernet. Det er noen veldig vakre giganter, som har vært her lenger enn alle oss, sier Landsgård.

Hun forteller at hun har fått mange telefonen fra naboer som reagerer som henne.

— De har sterke følelser for trærne, som er et kulturelement, og trærne vil nok bli savnet, forteller hun.

Stedet er ødelagt

Kirsten Øvregaard, som bor på Austre Åmøy, har forståelse for at trærne som vokser inntil husene er fjernet, men hun synes omfanget av fellingen ble for stort.

— Det var det eneste stedet med så vakre trær, sier Øvregaard.

Hun forteller at arbeidet ble startet søndag, og hun synes det var lite demokratisk å sette i gang et slikt tiltak uten at noen fikk reagere.

— Stedet er ødelagt! sier Øvregaard, som er svært lei seg for at trærne i det hun kaller trebakken nå er fjernet.

Aina Hovden Lunde, rådgiver i avdeling for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, forteller at trærne ikke var vernet, og at kommunen derfor ikke kunne bryte inn.

Vern

— For et år siden var jeg i kontakt med byantikvaren for å se om trærne kunne vernes. Det kunne de ikke, forteller Landsgård.

Bøketrær vokser ikke vilt og har blitt plantet på Austre Åmøy for mange år siden.

— Alle store og gamle trær er viktige for naturen. Det er et veldig stort mangfold som lever der, forteller Landsgård.

Publisert: