Slutt for Hauge på Torget

Hauge på Torget legger ned etter 129 år. Burger King flytter inn i lokalene når Hauge stenger dørene i september.

Slik så det ut fredag 13. januar 2012. I romjulen besluttet Harald Hauge at butikken legges ned etter 129 år.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Torget har ikke gitt de næringsdrivende noe løft. Snarere tvert imot.
Harald Hauge synes det er tungt å stenge dørene på den tradisjonsrike forretningen.
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Det har vært en tung beslutning å ta. Det er trist både for de ansatte, for mine gamle foreldre og for meg personlig, sier Harald Hauge, fjerde generasjons kjøpmann i byens eldste klesforretning.

Forskjøvet

Hauge har i en årrekke vært en skarp kritiker av omleggingen av Torget. Han har gjentatte ganger advart mot at både anleggsarbeid og parkeringspolitikk har forskjøvet tyngdepunktet i byens handel over til Østervåg.

— Nå må jeg ta konsekvensen av dette. Omsetningen har gått bratt nedover. Høsten og julehandelen har bare bekreftet tendensen. En god kollega i Østervåg kan melde om en stigende omsetning og høyere lørdagsomsetning enn meg, til tross for at butikken er betydelig mindre. Jeg kunne nok drevet videre en stund til, men jeg nekter å begynne å tære på selskapets egenkapital. Da er det bedre å slutte mens leken er god, sier Harald Hauge.

Han legger store deler av ansvaret for at det gikk som det gikk, på byens politikere.

Dødt uten torghandlere

— Sevland gjentok det mangfoldige ganger mens vi sto her i støv og sørpe fra anleggsarbeidet, at Torget skulle bli som det hadde vært, at torghandlerne skulle komme tilbake. I stedet har vi fått en øde plass om vinteren og torghandlere på Domkirkeplassen. Før var det helt vanlig at de som handlet grønnsaker på Torget, stakk innom til oss etterpå og kjøpte en skjorte til 600 kroner. Bare denne omsetningen vil jeg anslå til 3000 kroner dagen. Gang det opp, så ser du hva det betyr på årsbasis. I stedet for torghandlerne, leier kommunen ut til allslags rare salgsboder som selger klær i direkte konkurranse med oss. Konkurranse tåler vi, men politikerne våre må jo se at Torget ikke ser ut med alle disse bodene. Det minner mer om en bakgate i Barcelona, sier Hauge.

Han er ikke den eneste som har tatt konsekvensen av at Torget og Skagen ikke lenger er byens beste handlestrøk. Også Elite Foto og Dressmann har flyttet. Nylig ble det kjent at også Hauges nabo, Bånsull, stenger dørene.

— Det er mange grunner til at det er blitt slik. Torget er bare en av dem. Etableringen av et nytt vinmonopol i Aftenblad-bygget er en annen. Det bidrar til å forskyve sentrum. Det hele gjenspeiler seg i parkeringstallene. Det er proppfullt på Jorenholmen, i beste fall halvfullt i Valberget.

Flere burgere

Hauge har inngått kontrakt med Umoe Catering/Burger King. Kontrakten løper foreløpig over 15 år.

— De har vært på meg lenge. Nå syntes jeg det var den beste løsningen. Jeg ville i hvert fall ikke at det skulle bli en ølbule i lokalene. Jeg har også lagt inn noen krav i kontrakten. Blant annet skal kontoret i andre etasje som er slik det var i 1860, ikke røres, sier Harald Hauge.

Selv har 56-åringen vært gjennom en kreftsykdom, og legger ikke skjul på at det også er en del av årsaken til at han legger ned butikken.

— Jeg orker ikke like mye lenger. Men jeg blir ikke arbeidsledig nå heller. H. Hauge & Co vil bestå som et holdingselskap over de ulike eiendomsselskapene som er bygget opp de siste 15 år i Stavanger og Sandnes. Selv vil jeg bruke tiden som vaktmester og drive vedlikeholdet av bygningene, sier Harald Hauge.

En trist dag

Direktør Karl Jan Søyland i Stavanger Sentrum AS sier det er trist at Hauge velger å gi seg.

— Hauge på Torget er en institusjon og en del av Stavangers sjel, ikke bare en forretning, sier Søyland.

— Samtidig er det en utvikling, ikke bare i Stavanger, at flere og flere butikker drives i kjeder og ikke slik Hauge har gjort.

— Hva med ubalansen i sentrum som Hauge påpeker?

— Den er der helt klart. Mitt håp er at balansen blir gjenopprettet når planene til Øgreid i Straensenteret og Ankerkvartalet blir gjennomført, sier Søyland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Nå kan du få «Regå» i hagen

 2. Ble tobarnsmor med 18 års mellomrom: – Jeg er ikke lenger så skråsikker

 3. Trump vekker avsky etter minneord

 4. –1800–1900–2000. Solgt!

 5. Ja, det er lov med viltkjøring på Motorveien...

 6. Han er ny direktør i Jærmuseet