Kan snart ta siste plask i Gamlingen

Badende i byenes eneste friluftsbad, Gamlingen, gruer seg skrekkelig til at Ryfast og Eiganestunnelen kan sette kroken på døra for det tradisjonsrike anlegget alt høsten 2013.

Publisert: Publisert:

Bassenget på Gamlingen ligger midt i løypa for Ryfast. Rune Fiskå (til venstre) og Egil Thorstensen håper et nytt anlegg står klar før Gamlingen stenges. Foto: Jon Ingemundsen

  • Rune Nedrebø
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

- Det blir fint med et nytt anlegg, men det bør ligge på Våland, mener Maria Brattelid, som sammen med Morten Husebø jobber på Gamlingen. Foto: Jon Ingemundsen

Det regner og blåser verre og bølgene går høyt i bassenget på Våland, hvor en håndfull badende plasker i vei uvitende om at Magnhild Meltveit Kleppa & Co i dag klubber bassenget skjebne i regjeringen.

Les også

Ryfast får ja i dag

For det mer enn 50 år gamle bassenget må vike for gigantprosjektet. For hvem kunne drømme om at det ville ligge omtrent i tunnellmunningen for en himla lang tunnel som går helt til Strandalandet, under Hidlefjorden, da bassenget ble anlagt som sommerbad en gang på 50-tallet, oppvarmet med spillvarme fra trafostasjonen vegg i vegg.

Må ha nytt først

— De må i hvert fall ikke rive Gamlingen før et nytt anlegg er på plass, er "stamgjestene" Egil Thorstensen og Rune Fiskå enige om. Thorstensen var sågar med og bygget svømmeanlegget, skyter Fiskå inn, så her er det ikke noen hvem som helst som snakker. De to karene er å finne i bassenget fem dager i uka, og har sterke følelser for svømmeanlegget.

— Gamlingen er litt av Stavangers særpreg, et friluftsbad må byen ha. Å ta seg et bad midt på vinteren mens vannet i drikkeflasken på bassengkanten fryser til is, er bare herlig, er de to barskingene klare på.

Inne vaktbua er Maria Brattelid fra Stavanger og Morten Husebø fra Sandnes på jobb.

Brattelid har jobbet på Gamlingen i snart 30 år, og vet at anlegget ikke holder helt mål lenger.

— Anlegget må totalrenoveres. Det gjelder både bassenget, tekniske rom og garderobene. Dessuten er anlegget i minste laget for så mange badegjester som vi har nå, 100.000 i året, sier hun.

Ønsker nytt

Derfor ser hun gjerne at det bygges et helt nytt anlegg, men akkurat i øyeblikket synes hun det er vel mange baller i luften om hva som skal bygges og hvor.

— Det bør i alle fall ligge i nærheten, for det er dette stedet folk er vant med, mener hun.

Etter planen skal gravemaskinene i gang i dette området alt om halvannet år. Om det lykkes å etablere et nytt anlegg til da, er hun sterkt i tvil om. I likhet med svømmerne håper hun derfor at det finnes en løsning slik at de får bli til et nytt svømmeanlegg er på plass. Men det kan bety et naboskap til flere år med anleggstrafikk.

— Blir det deilig å bli kvitt noe av trafikken? undrer vi, og nikker mot bråket fra Motorveien. For ifølge planene vil det nye anlegget bli liggende lenger fra Motorveien, og akkurat strekningen forbi Våland skal nedgraderes til lokalvei med betraktelig mindre trafikk.

— Støyen er blitt en vane. Bor du i en by må du regne med støy, mener Maria Brattelid, selv om hun bor på Schancheholen og vil få all trafikken utenfor stuedøren.

— Men naboen min er nok ikke enig, legger hun til. Nei, og naboen hennes er antakelig i godt selskap.

Publisert:
  1. Stavanger

Mest debattert

  1. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. MDG på vippen i ny meningsmåling

  4. Alle grønne land blir gule - ber alle la være å reise utenlands