Trening virker ikke på alle

Fysisk trening virker ikke like godt på alle. Noen mennesker har et stoffskifte som ikke reagerer på trening, ifølge en ny studie.

fettforbrenning-c8f0dced-918c-46df-b3ca-6e2fbcb0b80ba.jpg Foto: Marita Aarekol

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Noen mennesker kan slanke seg og bygge opp muskler, men deres evne til å regulere blodsukker blir likevel ikke bedre, viser en ny dansk studie. Å omsette blodsukker er en kjernefunksjon for stoffskiftet, skriver nettsiden Videnskab.dk.

— Vi har fundet ut at jo dårligere en persons blodsukkerkontroll er før man går i gang med å trene, dess vanskeligere er det også å forbedre evnen til å regulere blodsukkeret, sier den ledende forskeren bak studiet Thomas Solomon til fagtidsskriftet. Han har en doktorgrad ved senteret for inflammasjon og metabolisme på Rigshospitalet i Danmark.

Gjennom studien har Solomon sett på hvordan 105 personer med enten nedsatt glukosetoleranse eller diabetes type 2 reagerte på moderat trening i en periode på rundt tre måneder.

Det viste seg at de som startet med det høyeste blodsukkeret, hadde problemer med å forbedre blodsukkerkontrollen.

Ikke mindre risiko for sykdommer

Dette er den første dokumentasjonen på at det er vanskeligere for noen enn for andre å forbedre blodsukkerreguleringen gjennom trening, ifølge Solomon.

Alle de som var med i studien fikk lavere fettprosent og gikk ned i vekt, men studien viser at selv om personer med nedsatt glukosetoleranse eller de som har utviklet diabetes 2 ikke nødvendigvis gjennom trening senker risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

Les også

Én sykedag koster 2600 kroner

Nedsatt glukosetoleranse betraktes som et forstadium til diabetes. Det innebærer unormal blodsukkerregulering, men ikke så ille at det krever behandling.Omkring 15 prosent av danske 55-åriger har denne tilstanden, på grunn av overvekt og manglende mosjon, og tallet er stigende. Antallet personer med nedsatt glukosetoleranse er stigende også i Norge.

Om lag en tredjedel av disse vil utvikle diabetes i løpet av ti år.

Les også:

Les også

Vil du utvikle diabetes? Drikk brus!

– Det viktige å få fram er at «one size fits all»-modellen ikke fungerer så bra. Det er store individuelle forskjeller i hvordan trening virker. Dessuten viser resultatene våre hvor viktig det er å fange opp disse personene mens de fremdeles kan få nytte av mosjon, sier Solomon.

Irreversible skader

Videnskab.dk viste resultatene av strudien til Bente Stallknecht, professor ved Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet. Hun forsker blant andet på hvordan fysisk aktivitet henger sammen med fedme. Stallknecht var ikke involvert i studiet.

— Studiet tyder på at de som har hatt sukkersyke i mange år, har vanskeligere for å forbedre glukosetoleransen sin. Det jeg tolker det som, er at det har skjedd noen irreversible skader, sier Stallknecht til fagtidsskriftet.

Les også

Treningssentre utveksler informasjon

Hun sier det er mulig at blodkarene har fått åreforkalkninger og at treningen derfor ikke er like effektiv for disse menneskene. Annen forskning tyder på at det kan være genetiske årsaker til at noen mennesker har høyere risiko for å utvikle dårlig glukosetoleranse.— Trening blir sett på som en for for behandling, og derfor skal man jobbe mye mer med skreddersydde treningsprogrammer framfor å bruke det som fungerer for gjennomsnittet, sier Stallknecht.

Studien ble publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine. Forskningsprojektet fikk støtte på 300.000 euro fra European Foundation for the Study of Diabetes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. – Det har vært en veldig utfordrende natt

 4. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 5. Smitte i to barnehager i Stavanger

 6. Alle ansatte ved pandemi­posten på SUS må i karantene