Lykken er å være speider

Årets landsleir for speidere er i gang. 6500 barn og ungdom fra hele landet har funnet veien til Valebø i Skien kommune. Ikke noe fylke er så godt representert som Rogaland, med nesten 900 deltakere.

  • Helene Pahr-iversen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

Bål, grilling, telt og oppstemte unge; speidertur på sitt beste.

De har gledet seg i ukevis, Live Brandal og Louise Grundetjern, 13 år fra 1. Gand KFUK.

I løpet av uka skal de delta i aktiviteter som kanohaik, leirbygging, sove under åpen himmel, og de skal bo som speidere skal. Men mest gleder de seg til å treffe nye venner. De treffer flest rogalendinger, men de møter andre også, sier sandnesjentene.

Dette er deres første landsleir. Tidligere har de vært på kretsleir. 6200 norske speidere og rundt 300 fra utlandet er samlet i den bygda Valebø i Skien kommune. Stemningen er på topp i sommersolen.

En speidertur skal først og fremst være gøy. Alt er lagt til rette for å gi dem en uforglemmelig uke. Men i løpet av uka skal de også vise sine speiderferdigheter ved å lage bål, reise telt, knytte knuter og orientere seg i skog og mark.

— De unge er utrolig flinke. Her må de klare seg uten mye av det vi normalt tar for gitt. De må vise oppfinnsomhet og kreativitet, sier Bjerga Fridstein fra Tasta KFUM.

Landsleiren for Norges KFUM- og KFUK-speidere finner sted hvert fjerde år. På et enormt friluftsområde skal de unge speiderne bo. Bostedene sine må de bygge selv.

— Det er litt av en utfordring. Barna skal reise teltene og bygge seg spisebord og benker av tømmer. Ikke alltid så lett å få dette til slik at det er stødig og sikkert, sier Kurt Ivar Bø fra Randaberg KFUM.

Han har med seg 12 gutter mellom 10 og 15 år. De er i full gang med å reise teltene sine. Hver speidertropp lager sin egen landsby. Tømmeret er forhåndsbestilt og bindes sammen.

Unge speidere er opptatt med å vise sine praktiske ferdigheter. Det konkurreres om hvilken gruppe som bygger høyest og flottest.

— Vi tar det mer med ro. Konkurranse er ikke noe for oss, sier Tore Siqveland fra Vigrestad KFUM.

Andre jobber iherdig med å reise de flotteste byggverkene av tømmerstokker og tau. Slik som 1. Gand KFUK og Høyland KFUM. Sammen har de reist en diger portal.

— Nå gjelder det at dette ikke raser. Det går med mange ruller tau for å bygge solide portaler, sier Joakim Kjølleberg fra Høyland KFUM.

Programmet for uka er tettpakket og variert. Mesteparten foregår i leiren, men minst én av dagene skal tilbringes i skog og mark. I ett døgn skal de være under åpen himmel.

Deltakerne kan velge mellom sykkelhaik, kanohaik eller å gå til fots. - Vi har bestemt oss for en tøff fjelløype, forteller Magnus Øgård Meisal fra 1. Klepp KFUM.

Speiderliv er tuftet på friluftsliv og gleden over å være ute i naturen. Nevenyttig skal de også være. Landsleiren byr på muligheter til å bake i jordovn, veve leirmadrass, bygge risbåt og lage elektromotorer.

— Det skjer så mye hele tiden at ingen får tid til å lengte hjem, sier Kurt Ivar Bø.

— Vi gleder oss mest til kveldene rundt bålet, til å spise snop, og å ligge og fortelle spøkelseshistorier i teltet, sier Maren Storhaug Fosse på 11 år og Kari Hjelmbrekke Holdø på 12 år fra Klepp KFUK.

Innimellom kikker de på guttene; flere av dem skal være verd å se på.

Av alle tusen speidere fra hele landet er Rogaland representer med flest. Nesten 900 jenter og gutter fra hele fylket har funnet veien hit.

— KFUM og KFUK har sterke tradisjoner her, sier Bjerga Fridstein.

Og det er ingen tvil om at rogalendingene viser godt igjen i Valebø. Stort sett er de samlet på samme mark. I den ene enden står det enorme bålet som skal brenne en hel uke. Nedenfor er det scene der artister underholder om kveldene.

Grilling er en selvfølgelig del av leirlivet. Hver tropp får utdelt råvarer som de griller selv, på medbrakt grill, eller på små bål.

— Grillmat, venner og uteliv er det kjekkeste ved turene. Ingenting er som å sitte rundt et bål en varm sommerkveld, sier Maren Storhaug Fosse og Kari Hjelmbrekke Holdø.

helene.pahr.iversen@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Helsetilsynet: Legen og kommunen brøt loven i Sirdal-saken

  2. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

  3. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

  4. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

  5. Tror mennene som er siktet for gigantbedrageri i Stavanger vil forsøke å flykte

  6. Verdens Barn: – Forstår ikke hvordan dette kunne skje