Oversvømmelser i Sandnes

En rekke butikkeiere i Langgata i Sandnes så bekymret på at vannet steg og nærmet seg dørterskelen på butikken. Kraftige regnskyll gjorde at gågata minnet mer om en elv.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

På puben Madam Aase i krysset mellom Langgata og Olav Kyrres gate sto vannet helt opp til dørterskelen, men folk kunne gå tørrskodde på teppene inne i lokalene.

Kraftige regnskyll mandag formiddag gjorde at Langgata i Sandnes minnet mer om en elv enn en gågate litt før klokken 12. Flere butikkeiere så bekymret på at vannet seg og nærmet seg butikklokalene, og de potensielle kundene som var ute og gikk i regnværet var mer opptatt av å følge med på at vannet steg enn å handle. Flere har trolig fått vann inn i kjellere, men butikkeierne som Aftenbladet snakket med gikk stort sett klar.

– Først var det litt gøy med alt vannet, men så ble vi litt bekymret, for det stoppet ikke å stige. Det var som en elv, sier butikkansatte Mirijam Kopperdal i parfymeriet Cosmetique Vigesdal i Langgata 50.

Sammen med kollega Ingrid Madland var hun vitne til at dørmatten til Madam Aase kom flytende nedover gågata.

Sjøvannet står høyt i flere av kummene i Sandnes sentrum, og det gjorde det vanskelig å svelge unna når i tillegg kom kraftig nedbør. Store vannmengder betyr også at store krefter er i sving. Asfalten rundt en av kummene i krysset mellom Langgata og Olav Kyrres gate er flerret opp som følge av at vannet presset på fra undersiden.

– Det er en travel formiddag. Vi er ute på flere oppdrag, sier vaktleder Svein Nesse ved Rogaland brann og redning ved 12-tiden.

Meldingene om oversvømmelser har stort sett kommet fra Sandnes.

Butikkeiere jobber for å holde vannet ute.

– I Langgata i Sandnes har flere butikker fått vann inn i lokalene. Det er nå kø av butikker som venter på å få pumpet. Også kommunen er på plass med pumpeutstyr, forteller Nesse.

Kan bli flere oppdrag

Han ser ikke bort fra at det vil bli flere oppdrag utover ettermiddagen.

– Det er først når folk kommer hjem fra jobb at de oppdager eventuelle oversvømmelser i kjellere.

Brannvesenet oppfordrer folk til å forebygge så godt som mulig: Sjekk at sluk og kummer ikke er tette.

Langgata er oversvømt.
Store vannmengder også ved Tinghuset.

– Dette er jo en kjent problemstilling når vi opplever sånne plutselige og kraftige regnskyll. På dette punktet lærer visst folk aldri, ser Nesse.

Stenger veien

– Vi er i gang med å utbedre problempunktet som ligger i krysset mellom Langgata og Olav Kyrres gate. Vi er ikke helt sikre, men det kan se ut som det problemer med overledningsstammen. Vi stenger Olav Kyrres gate for trafikk slik at vi kan grave og sikre veigrunnen, forklarer Kjell Åge Askvik, driftsansvarlig for vann og avløp i Sandnes kommune.

Sånn ser det ut på Lura mandag formiddag.

Han forsikrer at oversvømmelsen ikke skyldes utformingen av den nye Langgata som nylig har fått nytt dekke.

- Nei, det har vi ingen grunn til å tro. Problemet ligger i overgangen og krysset mellom den nye delen og den gamle, forklarer han.

Følg med på webkamera:

Publisert: