Mensa sliter med slipsknuten

Glupinger fra hele landet — og noen fra utlandet - inntok fredag Stavanger for å være med på Mensas landstreff. Kort tid etter ankomst ble Mensa-styret satt på prøve: Ville de klare slipsknuten?

Foto: Fredrik Refvem

  • Rune Nedrebø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det er første gang treffet arrangeres i Stavanger, og i den anledning inviterer foreningen alle interesserte til å få testet sin IQ.

Det skjer søndag klokken 12.00 på Alstor.

–Testen består av 45 figuroppgaver som skal løses på 20 minutter. resultatet er konfidensielt og sendes til testpsykolog, som gir deg svaret i postkassen hjem om et par uker, opplyser lederen av Mensa-foreningen i Stavanger, Linn Folgerø Helgesen til Aftenbladet.no.

Mensa–klubben har 40 medlemmer i Stavanger, mens det på verdensbasis er 120.000 som er med i foreningen.

Mensa ble grunnlagt i England i 1946 som et svar på andre verdenskrig, men utviklet seg senere til å bli en sosial klubb for de med høyest intelligens.

Slipsknytting

For å bli medlem av klubben må du minst ha en intelligens på 131 IQ, mens gjennomsnittet i befolkningen er 100. Mensa-samlingen i Stavanger varer hele helgen, og ble åpnet i går med et kurs i mingling, eller EQ som kurholderen Reidar Helliesen døpte det.

Og riktig gjettet: EQ står i denne sammenheng ikke for dronningen av England men for sosial intelligens. Som leser er du kanskje på god vei til å bli Mensa-medlem allerede.

– Dette er noe alle har nytte av, og er ikke noe spesielt for Mensa-folk, forsikrer Helliesen, som etter en lynkjapt kurs i slipsknytting satte styret i skarping-klubben på prøve. Ville de klare prøven?

Mnja, jo, jo da. Sånn passe. Noen bedre enn andre, men andre knuter ville neppe passert dørvakten på Beverly engang.

Å være medlem av Mensa-klubben er for øvrig litt hysj-hysj, ble vi betrodd av flere under den innledende minglingen før Helliesen slapp til.

Småflaut

– Det er ikke noe du forteller om i juleselskaper, sier Herman Ellingsen fra Grimstad.

– Å, hvorfor ikke (Jeg ville sikkert briefet skrekkelig hvis jeg hadde vært så intelligent)?

– Det er typisk norsk at ingen skal skille seg ut, jeg tror det heter janteloven. Jeg ser det i skolen, det er masser av hjelp til de svakeste elevene mens de flinke må klare seg selv, faller Dåreth Ohrvik fra Kvæfjord inn. Hun er lærer.

– Det er noe som gjennomsyrer samfunnet, nordmenn er vant med å sparke oppover. I denne sammenheng rammer det de flinkeste. Det er heller ingen stimulans for å være flink hos oss, en professor tjener for eksempel mindre enn en oljearbeider, mener Ellingsen.

Men problemer er til for å løses, og søndag kan du altså slå et slag for at Mensa-medlemmene skal bli flere, og kanskje mer godtatt, hvis du ønsker det.

Foto: Fredrik Refvem

Publisert:
  1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

  1. Såpeglatte veier i distriktet: – Alt mannskap er ute

  2. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

  3. Flere ansatte skal ha blitt smittet på jobb: – Svært alvorlig

  4. Alle ansatte ved pandemi­posten på SUS må i karantene

  5. Stortinget sa ja - lyttet til alkoholopprør fra Rogaland

  6. Mange beinbrudd på glattå skaper trøbbel for SUS