Ønsker lavere fartsgrense til Sirdal

I Bjerkreim kommune har fastboende og hyttefolk i flere år ønsket å senke fartsgrensen gjennom Malmei. Til sommeren venter de økt biltrafikk på grunn av veiarbeid i Dirdal, men bilene kan fortsatt kjøre i 80 km/timen.

Veien gjennom Malmei er ifølge Jonas Malmei og andre fastboende der for smal til at en fartsgrense på 80 km/timen er forsvarlig.
 • Ingvild Wathne Johnsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Allerede i 2010 sendte folk i Malmei en søknad til Statens vegvesen med ønsket om å sette ned fartsgrensen på strekningen fra Espeland til Ivesdal på riksvei 503 fra 80 til 60 km/timen. I søknaden refereres det til at tilsvarende er blitt gjort gjennom både Espeland og Veen på veistrekningen opp mot Byrkjedal, og at veien mellom Malmei er «betydelig dårligere» enn disse.

– På mange steder på denne strekningen er det ikke plass til to biler. Det er knapt plass til én. Med høy fart og trafikk i begge retninger er det klart at dette blir farlig, sier Jonas Malmei.

Han er en av de tolv som søkte om nedsatt fartsgrense allerede i 2010.

Omkjøringen rundt Vikeså og gjennom Malmei og Gloppedalsura betyr at veien til Sirdal blir 15 kilometer lengre i sommer. Sjåfører kan også kjøre rundt Tonstad, men da vil veien til Sinnes bli hele 26 kilometer lengre.
No startar utbetringa av Dirdal - med sommarstenging

Mer trafikk når fylkesvei 45 stenger

I avslaget på søknaden om redusert fartsgrense viser Statens vegvesen til døgntrafikken på strekningen Espeland-Ivesdal, som i 2010 lå på mellom 300 og 600 kjøretøy.

Dette vil derimot ikke være tilfellet i sommer når fylkesvei 45 stenges i Dirdal. Fra 20. mai til 20. august vil trafikken til Sirdal og over fjellet gå gjennom Vikesa, opp Gloppedalsura og til Byrkjedal. Det betyr blant annet flere kjøretøy gjennom Malmei.

– Vi har allerede trafikk mot hytteområdet på Støvtjørn. Nå skal også de som har hytte i Sirdal kjøre gjennom Malmei. Da er det nødvendig å sette ned fartsgrensen, mener Malmei.

Flere møteplasser og bedre autovern

Statens vegvesen har på sin side gjort mye for at strekningen fra Vikeså til Byrkjedal skal være i stand til å ta imot den økte trafikken fra hyttefolket.

– Vi har utbedret veien med 10–12 møteplassen på strekningen. Vi har oppgradert autovern og gjort lignende tiltak for å gjøre veiene sikrere selv nå når det kommer mer trafikk, sier Bjarne Våge, prosjektleder for veiarbeidet i Dirdal fra Statens vegvesen.

Ifølge Jonas Malmei er en av bekymringene til lokalbefolkningen at hyttefolk tror at veistrekningen har fri fartsgrense.

– De ser på muligheten til å miste førerkortet som svært liten fordi det nesten aldri er fartskontroll i omårdet, forteller Malmei.

Til det svarer Bjarne Våge at de ofte setter opp fartsmålere i områder der de har fått tips om for høy hastighet og uforsvarlig kjøring. Disse målingene blir videresendt til politiet.

Dirigering gjennom Gloppedalsura

Også næringslivet har uttrykt bekymring omkring veiprosjektet. I mai 2015 sa blant annet yrkesjåfør Ivar Nese i Oftedal transport at strekningnen gjennom Gloppedalsura er or smal for tungtrafikken.

– Vi setter opp trafikkdirigering i Veen og på Byrkjedal for å kunne kontrollere trafikken gjennom Gloppedalsura. Det vil bli kolonnekjøring med ledebil på strekningen Veen – Byrkjedalstunet forbi Gloppedalsura. Det skal slik være mulig for tungtrafikken og næringslivet å kjøre denne strekningen, sier Våge.

For pendlere som fartes mellom Oltesvik og Dirdal blir det satt opp buss og båt for å gjøre hverdagen i sommer lettere. Generelt sier Våge at vegvesenet skal gjøre sitt beste for at veiarbeidet i Dirdal skal negativt påvirke minst mulig.

– Og når det kommer til fartsgrensene på denne strekningen, vil vi jo vurdere kontinuerlig hvilke tiltak som er nødvendige for å gjøre veien sikrest mulig for bilistene, sier Våge.

Sjåfører som skal reise til Sirdal eller over fjellet i sommer kan også velge å kjøre via Tonstad.

Tungtrafikken mener det er for smalt for å kjøre gjennom Gloppedalsura. Strekningen fra Vigeså og opp til Byrkjedalstunet blir brukt til omkjøring i sommer.
Veien til Sirdal stenges neste sommerBil havnet på taket i Dirdal
Publisert:
 1. Trafikk
 2. Dirdal
 3. Statens vegvesen
 4. Sirdal
 5. Bjerkreim

Mest lest akkurat nå

 1. Siktedes kjæreste bodde i nabolaget til Birgittes foreldre

 2. Omdiskutert ordning gjør at Tage og kompisene kan sove 40 minutter ekstra hver morgen

 3. – Vi gir deg 100 000 kroner hvis du tar en master

 4. Eldre kvinne kjørte gjennom gangsti på Stokka

 5. Navnet på omkommet MC-fører i Sandnes frigitt

 6. – Akkurat nå ligger strøm­prisen i Sverige og Danmark på 15 øre. Hvordan forklarer dere det? Vi betaler 82 øre