Hvorfor må postkassene flyttes? Posten svarer

I de siste ukene har det vært betent rundt samlingen av postkasser. Presseansvarlig i Posten John Eckhoff oppklarer så godt han kan.

 • Jørund Vatle Sandgren
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De røde uniformene som kommer med posten er et kjært syn for mange nordmenn. Smilende postbud som trofast behandler private brev og sensitive personopplysninger i papirform. Den digitale tidsalderen vi lever i har endret vanene våre, og nå sender vi halvparten så mye post som vi gjorde på slutten av nittitallet. Har Posten en plan for å overleve denne utviklingen?

Les også

Postrøvere i Hillevåg

Les også

Katten Aladdin på konteinertur til Oslo

I desember fikk rundt 2600 personer i Stavanger-regionen en anmodning fra Posten om å sette postkassen på et samlestativ. Målet for Posten er å korte ned på avstander for å spare tid. Og tid er som kjent penger. Selv om Posten øker prisene på porto hvert år, må folk fortsatt ha råd til å sende posten sin.

Likevel har dette vekket sterke reaksjoner. Spesielt lurer mange på om Posten har rett til å sende anmodninger om å flytte postkassene over på stativer. Flere sliter med å finne en plassering for stativene, og å skape et samarbeid med naboene om å få på plass et stativ.

Aftenbladet har ringt John Eckhoff, presseansvarlig i Posten Norge. Han oppklarer så godt han kan det alle og enhver måtte lure på om Postens modernisering.

Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff

1. Hvorfor må postkassene flyttes?

– For det første reagerer folk på avstanden fra døren. I tettbygde strøk kan avstanden til postkassen være opptil 100 meter, og i mer grisgrendte strøk kan avstanden være opp til 250 meter.

For folk flest er kanskje ikke tre minutters gange til og fra postkassen en veldig stor omveltning, selv om det er naturlig å reagere på å måtte bruke nesten ti minutter for å hente posten, sier Eckhoff.

Det naturlige spørsmålet her er hvordan dette vil påvirke eldre og bevegelseshemmede. John Eckhoff er klar på at Posten tar høyde for dette.

Les også

Nå kan postkassen din bli flyttet 250 meter

Les også

Optimisme tross nedgangstider for Posten

– Vi i Posten har jobbet mye for å få til en god dialog med så mange som mulig. Vi opplever at vi har hatt kjempegod dialog med de aller fleste gjennom denne omstillingen, og det er faktisk slik i dag at et flertall av postkassene i landet allerede henger på samlestativer. Det er slik at vi er nødt til å spare tid for postbudene våre, og tid er penger. Derfor mener vi at dette er en god måte å effektivisere leveransen på.

– Om en er bevegelseshemmet og har vansker med å gå til et samlestativ, trenger vi bare en form for dokumentasjon for at postkassen fremdeles kan henge på husveggen, garasjen eller i innkjørselen. Her er det nok med en legeerklæring på at en er bevegelseshemmet.

John Eckhoff forteller at Posten har jobbet hardt siden nittitallet for å effektivisere leveranse av post. Miljø er også et viktig aspekt for Posten, i følge nettsidene deres.
Les også

Nå skal posten i Sola leveres med elbil

2. Jeg føler anmodningen fra Posten om å flytte postkassen min ble litt i krasseste laget, og vil ikke ta regningen for samlestativ selv. Kan jeg klage på dette noe sted?

I desember dumpet det ned en anmodning i flere postkasser der Posten har bedt folk om å flytte postkassene sine over på samlestativer. Om en ikke gjør det eller oppretter dialog med Posten innen en frist på tre uker etter at brevet er mottatt, vil en få totalt fire brev før Posten slutter å levere brev i postkassen din. Da havner den på nærmeste postkontor eller Post i Butikk.

Les også

Stavanger kommune ruster seg til kamp mot Posten

– Vi forklarer bakgrunnen for at det er sånn, og sier det er en tre ukers frist. Trenger du lengre tid er det igjen dialog som er viktig, det er bare å klage. Det er bedre å ta kontakt med oss enn å ikke gjøre det. Om det er flere som opplever brevet som krast, kan vi vurdere vår standardtekst. Men vi må også oppfordre til handling her, og henviser da til lovverket i brevet. Derfor er ordlyden som den er.

Dette er første side av anmodningen som nå har dumpet ned i 2600 postkasser i Stavanger-regionen. Eckhoff sier at brevet skal være vennlig, men at det også må oppfordre til en handling. Det sendes tre varselbrev etter dette før posten ikke lenger leveres til postkassen.

Les meninger om posten:

Les også

Det blir som å drite på trappen til naboen og ringe på for å be om tørk

Les også

Du skal ikke skilles fra postkassen din

Les også

Overskudd er blitt viktigere enn å levere ut post

3. Hvorfor må jeg betale regningen for postkassestativ selv, og kan ikke Posten sette opp like postkassestativer for at det skal se fint ut?

Fremmedlegemer i gaten, langs veien opp til huset eller ved innkjørselen er noe som vekker sterke følelser hos mange. Vi er nok flere som ikke er så veldig glade i forandringer, og mange av oss er opptatt av at det skal være fint i nabolaget. Folk vil ha fine postkassestativ, og at postkassene på stativet skal være like.

Dette krever et samarbeid, og det er naturlig at dette kan være utfordrende i mange bymiljø, men også andre steder der naboene ikke kjenner hverandre så godt. Det typiske er at noen finner ut at det er billigere å ta fire plank fra skuret og sette kreasjonen opp ved innkjørselen, enn å kjøpe et nytt stativ.

– Fire plank er godt nok for oss, og det er det som er poenget. Postkassen er privat eiendom, og ikke Posten sin eiendom.

– Det er naturlig at dette vekker sterke følelser hos folk, og vi prøver å ta høyde for dette så godt vi kan, men vi må dessverre fokusere mer på fakta enn på følelser. Og her er fakta at Posten må effektiviseres. Posten drives som et aksjeselskap, men staten betaler såkalt “ulønnsomme posttjenester”. Dette er fordi all post innenfor Norges grenser, uavhengig av avstand, skal koste det samme å sende.

– Fire plank er godt nok for oss, og det er det som er poenget. Postkassen er privat eiendom, og ikke Posten sin eiendom. Vi legger opp til dialog med minst én representant fra de naboene som må sette opp felles samlestativ, og vi er fornøyde med dialogen vi har hatt med alle vi har vært i kontakt med.

Les også

Posten kutter A-post: 75 årsverk kan forsvinne på Forus

Les også

Han kan miste jobben etter 30 år i Posten

4. Kommer jeg til å få en slik anmodning i postkassen?

I denne omgangen var det som Aftenbladet kjenner til en del postkasser på Nord-Jæren som fikk anmodningen. Eckhoff forklarer at Posten ikke har ressurser til å vurdere hele landet samtidig.

– Det er vanskelig å si når og om folk får en anmodning. Det gjøres en fortløpende vurdering, der det er veldig mange faktorer som spiller inn. Det er ikke noe som har startet nå, og det er ikke en kampanje vi har akkurat nå heller, det har derimot pågått lenge.

– Vi forutså den digitale revolusjonen tidlig på nittitallet da e-posten ble utbredt, og i dag sendes det halvparten så mye post som i 1999. I denne omgang var det rundt 2600 i Stavanger-regionen som har fått anmodningen, og etter rundt en måned har allerede 466 flyttet postkassene sine. Vi er storfornøyd med dialogen vi har hatt med folk, og om en ikke er fornøyd, er det bare å klage.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Du kan bli nødt til å hente posten i butikken

Publisert:
 1. Posten
 2. Nord-Jæren
 3. Norge
 4. Omstilling

Mest lest akkurat nå

 1. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 2. Korvetten AS begjært konkurs

 3. Han mener livet blir bedre med lavere forbruk. Stadig flere tenker sånn

 4. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 5. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 6. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp