Time vil trolig gi grønt lys for denne gigantstasjonen for strøm

Det er helt greit at den omstridte kraftlinja fra Lysebotn - over Forsand, Sandnes og Gjesdal - lander i Time, og at det der kan bygges en gigantisk transformatorstasjon.

Dette er transformatorsjonen plassert i det aktuelle området sør for Figgjoelva.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kan bli svaret til Statnett fra Time, hvis politikerne er enig i vurderingen som nå er gjort av av administrasjonen i kommunen.

Bare stasjonen vil kreve nesten to jærgårder eller 403 dekar i grenselandet mellom Time, Gjesdal og Sandnes. 80.000 kvadratmeter vil bli inngjerdet. Det meste ligger i Time, ved Kalberg sør for Figgjoelva.

Her trenger Lyselinja 400 mål til ny transformator

I tillegg kommer 11 kraftlinjer. Inn og ut. Men hvor disse nye linjene skal gå, vil bli bestemt i neste runde.

Støtter etableringen

Høringsfristen for det gigantiske prosjektet går ut onsdag 15. februar. Dagen før er saken i Time formannskap med det som kan tolkes som mer enn en positiv innstilling:

– Vi støtter etablering av stasjonen på Fagrafjell og mener det bør gis konsesjon til dette, lyder innstillingen fra rådmannen.

I sakspapirene blir det ikke trukket fram noen elementer som gjør at området ikke egner seg til å bli regionens nye strømbase.

– Søknaden er oversiktlig, selv om den er kompleks, heter det.

Det er også for regionen et prosjekt som nå ikke er så kontroversielt som tidligere:

Statnett har skrinlagt de omstridte planene om å føre en ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger over Lutsi-vassdraget, Lifjell og Gandsfjorden.

I stedet kom det i desember forslag om helt en ny trase gjennom Sandnes sør og en ny endestasjon i Time. Det er den alle berørte nå skal uttale seg om.

Ny omkjøringsvei?

I Time ser man bare ett problem: Statnett har ikke lagt vekt på de store regionale planene om et framtidig masseuttak i området. Derfor blir etaten bedt om å justere plasseringen av stasjonen slik at mer masse kan tas ut. Området har i dag to større masseuttak.

Time vil også ha veiløsning til trafostasjonen fra nord (fra Foss- Eikeland), og ser da at dagens breie anleggsvei til masseuttaket kan benyttes. Dette blir i så tilfelle en ny statlig vei.

– Men vi tar i dette svaret ikke stilling til om denne veien kan bli første del for en ny omkjøringsvei rundt Kvernaland, opplyser kommunens saksbehandler, fagleder Wibecke Natås.

For Time er det viktigste at det ikke legges inn en ny vei fra sør (fra Åslandsveien) som ville gitt mer trafikk til hardt belastede Kvernaland.

Han får Norges nye strøm-motorvei gjennom gårdenOver 100 kom for å se hvor Lyseløypa skal landesJæren: Her kjører veisjefen inn i en tikkende veibombe, og lover tiltak
Publisert:
 1. Time
 2. Sandnes
 3. Lysebotn
 4. Statnett
 5. Gjesdal

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 2. Viking dropper sesongkort – innfører helt ny ordning

 3. Nord-Jæren: 119 nye smittetilfeller

 4. 400 kan miste jobben i Seadrill

 5. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 6. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.