Lars Lea, leder av Sandnes og Gjesdal AUF: – Vi finner hatet overalt

Lars Lea, leder av Sandnes og Gjesdal AUF, holdt talen på Sandnes kommunes minnemarkering på Ruten 22. juli 2021.

 • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

På denne dagen for 10 år siden sto en mann opp med én tanke i hodet; han skulle drepe flest mulig mennesker. Denne dagen skulle forandre vårt samfunn og Norge for all framtid.

I mellomtiden var det ungdom på en øy som jeg ofte likte å kalle for vår. Øya der de pleide å skaffe seg venner for livet og skaffe seg forbindelser for fremtiden. Mange av disse kunne blitt leger, advokater, ja til og med vår fremtidige statsminister. Denne dagen ble 69 mennesker drept på Utøya. De ble drept for deres sterke engasjement for en bedre fremtid for oss unge. De skulle kjempe så hardt for en rettferdig verden og for å redusere fattigdom i Norge. De ble regelrett henrettet for sin tro på en sterkere verden. 10 år etter angrepet får de som overlevde Utøya fortsatt hets om at de burde bli drept den gang, at de heller burde trekke seg fra politikken eller blir fortalt at et nytt angrep snart vil skje.

Denne ideologien vokser en plass der vi ikke ser den. Den vokser ikke ute på gaten som den gjorde før, den vokser seg større på nettet. Du ser den kanskje ikke, men vi finne den overalt på nett. Den finnes i kommentarfelt under innlegg om AUF-ere, på spill barnet ditt driver med. 

Vi finner hatet over alt.

Vi lovte hverandre den gang, denne julidagen i 2011, at en slik dag aldri skal komme igjen. 

Aldri mer 22. juli, da Jens Stoltenberg 3 dager etter angrepet på Utøya. 

Men vi står her 10 år senere og ser at den farlige ideologien til terroristen som tok vekk 77 uskyldig liv, har vokst seg stor rundt om i Europa, ja, rundt om i hele verden. Det er flere som deler denne ideologien, inspirert av terroristen på Utøya. Terroristen bak angrepet i Christ church hadde skrevet Breiviks navn på sitt våpen som han drepte 51 mennesker med, og skadet 41. Han var sterkt påvirket av Utøya-terroristens ideer. Bare noen måneder senere, skjedde det igjen – i grensebyen El Paso drepte en høyreekstremistisk mann 23 mennesker. Her hjemme, i Bærum, ble Johanne Ihle Hansen drept i sitt eget hjem, av sin bror, som videre hadde planer om å drepe muslimer i deres hellige hus. 

Tirsdag 20. juli ble Benjamin sitt minnesmerke tagget ned med følgende budskap: Breivik fikk rett.

 Slik kan vi ikke ha det lengre. Vi må være sterkere i et fellesskap mot denne skremmende og farlige ideologien. Vi må snakke om tankene som drepte Tore Eikeland, Sondre Furshet og Jamil Rafal Mohammed. Vi kan ikke stå og se på flere som mister sine familiemedlemmer, kamerater og kjærester til denne ideologien. Den må ikke få rotfeste. Vi må stå sammen og være vakter, slik at disse tankene ikke får etableres blant unge.

For å sitere Jacinda Ardern etter Christchurch skytingen:

«I implore you, speak the names of those who were lost rather than the name of the man who took them. He is a terrorist. He is a criminal. He is an extremist. But he will, when I speak, be nameless.»

Publisert:

22. juli

 1. Slik har Behring Breivik påvirket andre terrorister

 2. Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

 3. – Dei var kanskje åleine om terroren. Men dei var ikkje åleine på nettet

 4. Ti år etter terroren: Her kan du lese alle talene

 5. Eigersund-ordføreren mintes «okka Rafal»: - Hun kom aldri hjem

 6. – Vi må ta del i debatten. Vi må si ifra. Det er det minste vi skylder dem som mistet livet den dagen

 1. 22. juli
 2. 22. juli

Mest lest

 1. Heteste kandidat til å bli sjefredaktør i Aftenbladet

 2. Studio A: Avslører Berisha-nyhet på direkten

 3. Pøbel: – Synd at mitt verk blir brukt til å fronte andre sine meninger

 4. Tiltalte ville kjøpe konen sin tilbake