Seks friluftsområder i nordfylket får statlig støtte

Rogaland har 181 friluftsområder som er sikret av staten. Nå får seks av dem støtte.

Publisert: Publisert:

Avaldsnes på Karmøy. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I 2017 er 6 av totalt 81 søknader om statlig støtte til sikring av friluftslivsområder for allmennheten fra Rogaland fylke.

Fem av disse friluftslivsområdene ligger i Karmøy kommune, ett i Tysvær kommune. Totalt er det søkt om ca. 1,6 millioner kroner, og samlet gis det kr 1,1 millioner kroner i støtte. Til alt fra kjøp- eller bruksavtale for områdene og grunnleggende istandsetting.

Statlig støtte til sikring av friluftslivsområder betyr at kommuner og interkommunalt friluftsråd får større mulighet til å tilrettelegge områdene for friluftsliv slik at de blir tilgjengelige og attraktive for allmennheten, ifølge Miljødirektoratet som tildeler støtten.

23 av 26 kommuner i Rogaland har sikret friluftslivsområder i samarbeid med staten, og Sandnes kommune har flest statlige friluftslivsområder.

Oversikt over årets sikringssøknader og tilsagn i Rogaland fylke:

Bjørgene i Karmøy: Området er i dag et viktig nærturområde for mange bosatte i Torvastadbygda nord på Karmøy. Området ligger like ved skole og idrettsanlegg. Området har vært i kommunens eie siden 1970-tallet, og er siden tilrettelagt for friluftsliv. Det er behov for å etablere en parkeringsplass slik at flere får mulighet for å bruke området.

Almannamyr i Karmøy: Almannamyr er stort utmarksområde med en innsjø med sentral beliggenhet i tettstedet Skudeneshavn. Området er et nærturområde for mange bosatte i området, og er for øvrig innfallsporten til markaområdet Karmøyheiene. Området har betydning for nærliggende skole, barnehage og aldershjem. Området er nylig regulert til friområde/friluftsformål/naturområde/turvei. Området er godt egnet til tur og andre friluftslivsaktiviteter sommer og vinter. Området er i dag mye brukt og det er behov for tilrettelegging. Det er en turvei i området som har behov for utbedring.

Rotatjønn: Rotatjønn ved Kolstøskogen har beliggenhet sentralt på Karmøy og er i dag et populært turområde. Grunneierne i området har lagt ned mye arbeid i å tilrettelegge området for allmennheten gjennom gode grusveier, gapahuk og grillplass. Det er behov for parkeringsplass i området som medfører at flere får tilgang til området.

Stokkastrand i Karmøy: Sålefjell er det høyeste punktet på Karmøy, og er et av de mest populære turmålene i kommunen. Turmålet kan nås fra flere utgangspunkt, men korteste vei opp er å følge Gruveveien fra Stokkastrand. På denne strekningen er det flere kulturminner som er en viktig opplevelseskvalitet i området. Det er behov for parkeringsplass i området som medfører at flere får tilgang til området.

Forøya i Karmøy: Forøya ligger sentralt til i den indre båtleia mellom Ryfylke og Karmsundet. Området er preget av mange øyer, holmer og skjær i beskyttet farvann. Forøya er et mye brukt båtutfartsområde som har behov for bedre fortøynings- og ilandstigningsforhold. Det er også behov for rydding og andre skjøtselstiltak på land som vil bedre turmuligheter på Forøya.

Stakkestad i Tysvær: Områdene øst og vest for Stakkestad er et populært turområde både for bosatte i Tysvær kommune og tilreisende fra andre kommuner. Området har behov for større parkeringskapasitet, noe som kan realiseres ved å inngå bruksavtale med grunneier for areal som grenser til eksisterende parkeringsplass. Sikring og istandsetting vil medføre at flere får mulighet til å bruke turområdet enn i dag.

Oversikt over kommuner med statlig sikrede friluftsområder i Rogaland.

Bokn: 4,
Eigersund: 15,
Finnøy: 7,
Forsand: 7,
Gjesdal: 8,
Haugesund: 2,
Hå: 10,
Karmøy: 15,
Klepp: 9,
Lund: 3,
Randaberg: 8,
Rennesøy: 7,
Sandnes: 19,
Sauda: 3,
Sokndal: 3,
Sola: 10,
Stavanger: 13,
Strand: 5,
Suldal: 3,
Time: 4,
Tysvær: 12,
Vindafjord: 12

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 2. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 3. Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

 4. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 5. Ødelegger Høibo for UiS med denne omtalen?

 6. Bli med inn i Bent Høie og Dag Terje Solvangs atrium­hus: – Vi kan ikke komme oss fort nok hjem

 1. Tysvær kommune
 2. Karmøy
 3. Rogaland
 4. Tysvær
 5. Karmøy kommune