11 fornærmede i Birkedal-saken, mener politiet

En rekke unge menn kontaktet politiet etter at Birkedal-saken sprakk i media. Nå er det opprettet etterforskningssaker med til sammen 11 fornærmede, får Aftenbladet opplyst.

Publisert: Publisert:

Saken mot Fremskrittspartiets tidligere ordførerkandidat Trond Birkedal har vokst i omfang.

 • Siv Helen Kvalvåg
 • Hans Petter Aass
  Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I løpet av de siste månedene har saken mot Fremskrittspartiets tidligere ordførerkandidat Trond Birkedal vokst i omfang.

Politiet mener flere av de unge mennene som tok kontakt da det i slutten av mars ble kjent at Birkedal hadde filmet en 19-åring i dusjen, også kan være utsatt for ulovligheter fra den kjente politikeren.

11 unge menn er nå registrert som fornærmede i saken. De fleste skal angivelig ha vært utsatt for seksuelt krenkende atferd i forbindelse med filming, men det skal også være forhold som kan være straffbare som seksuell handling uten samtykke.

Seksuell omgang

Det mest alvorlige forholdet Birkedal er beskyldt for, er anmeldelsen fra en da 15 år gammel gutt om at Birkedal hadde seksuell omgang med ham. Birkedal har helt siden han ble kjent med påstanden fra FrPU-medlemmet, hardnakket benektet at dette er riktig.

Etter det Aftenbladet får opplyst, er det ikke flere anmeldelser av samme alvorlighetsgrad i forbindelse med sakene som nå blir kjent.

— Jeg ønsker ikke å kommentere tall, men det er på sin plass å nevne at saken ikke er påtalemessig avgjort. At det er opprettet et visst antall saker nå, betyr ikke at en eventuell tiltale vil inneholde det samme antall fornærmede, sier politiadvokat Karsten Monsen.

Hege Salomon er bistandsadvokat for fire av de fornærmede.

— Denne saken har vært en meget stor belastning for min klient som ble utsatt for seksuell omgang. Jeg ser at politiet gjør en meget god og grundig jobb i saken og har tillit den jobben de gjør, selv om det tar noe lenger tid enn tidligere antatt, sier advokaten.

Avhør neste uke

Birkedal er ikke avhørt av politiet de siste månedene, men han har tidligere erkjent straffeskyld for flere av forholdene han opprinnelig ble siktet for.

— Det er at det er flere fornærmede i saken, betyr ikke nødvendigvis at det er snakk om nye forhold. Siktelsen er ikke utvidet. Vår oppfatning av saken er ikke endret, sier Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

Kun ett avhør av Trond Birkedal gjenstår før politiet er ferdige med etterforskningen av sex-sakene mot Fremskrittspartiets tidligere ordførerkandidat i Stavanger.

— Vi har ventet på det siste avhøret av Birkedal, for vi ønsker å få avsluttet saken. Avhøret er blitt utsatt, og nå ligger det an til at det skal gjennomføres neste uke.

Etter valget

Sommerferieavvikling i politiet fører til at saken likevel ikke blir påtalemessig avgjort før tidligst i august. En eventuell rettssak vil først komme etter kommunevalget til høsten.

Trond Birkedal selv meldte seg ut av Fremskrittspartiet for kort tid siden.

Publisert:

Les også

 1. Ingen Birkedal-rettssak før etter valget

 2. Birkedal mistenkes for barnelokking

 3. Tviler på langvarig Birkedal-effekt for Frp

 4. Frp vil granske seg selv i Birkedal-saken

 5. Frp-oppslutningen upåvirket av Birkedal-bråk

 6. Birkedal: - Vil ta en eventuell straff og komme meg videre med et nytt liv

 7. Birkedal tema på journalistkonferanse

 8. Birkedal: – Skal forberede mitt nye liv

 9. Lokalpolitiker trekker seg fra Frp

 10. «Vi kan bli bedre på varsling»

 11. Etterlyser varslingskultur

 12. En tredel av Frp-velgerne mener Mo må gå

 13. - Birkedal er bygd for å kunne klare dette

 14. Siv Jensen bekrefter at hun visste om påstander

 15. - 15 gutter har meldt seg i Birkedal-saken

 16. Refser pressen i Birkedal-saken

 17. Birkedal utradert i Frp

 18. Diskuterte anklager med Frp-ledelsen

 19. Her er Frps etiske retningslinjer

 20. - Filmingen hadde seksuelt motiv

 21. Oase-leder «beklager dypt»

 22. Birkedal siktet for seksuell omgang med mindreårig

 23. - Tar tid å gå gjennom materialet

 1. Stavanger