Fram med lusekammen

Mer enn halvparten av alle elleveåringer har hatt hodelus, og høysesongen står igjen for tur. Det gamle rådet om at barn bør lusekjemmes hver lørdag bør fram igjen, mener Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet råder folk til å finne fram lusekam og sjekke hodebunnen hver uke. Innfelt er en hunnlus.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Allerede i august begynte salget av lusemidler å ta seg opp. Den store toppen kommer gjerne et stykke ut i september og i oktober.

– Hodelus kan man få når som helst, men vi ser klart et oppsving om høsten. Det skyldes kanskje at folk har vært litt sløve gjennom sommeren, mange har vært ute og reist, og så kommer barna sammen igjen når skolene starter, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet til NTB.

Hodelus er noe mer vanlig blant jenter enn gutter. Årsaken er at jentene gjerne har lengre hår, noe lusa liker. 50 prosent av alle elleve år gamle gutter har hatt lus på et eller annet tidspunkt, mens det gjelder 60 prosent av jentene.

Går for koordinert angrep

Folkehelseinstituttet vil gjerne at alle foreldre skal bli flinkere til å sjekke jevnlig. Helst skal alle gjøre det på samme dag.

– Dette er etter modell fra Sverige og England. Tanken er at hvis alle angriper samtidig, vil syklusen med smitte og gjensmitte brytes, sier Ottesen.

I år anmodet Folkehelseinstituttet skoler og barnehager til å holde hodeluskampanje 3.-4. september. Om det virket, er for tidlig å si.

– Vi vet at kampanjene som ble kjørt for noen år siden, førte til en tilbakegang. Det var en frivillig organisasjon som organiserte disse kampanjene, men siste gang det skjedde var i 2009. Året etter så vi en klar fremgang igjen, sier Ottesen.

En stillingskrig!

Hodelus er noe mennesker har slitt med til alle tider. Den norske samfunnsforskeren Eilert Sundt omtalte det som «en stående stillingskrig». I boken «Om Renligheds-stellet i Norge» fra 1869 anbefalte han mødre å gre sine barn hver lørdag.

Et godt råd også i dag, mener avdelingsdirektøren i Folkehelseinstituttet.

– En god regel er å gre barna minst én gang i måneden, gjerne hver uke, sier Ottesen.

Salget av lusemidler er en god indikator på utviklingen. Det gikk markert opp da skolene og barnehagene startet igjen etter ferien. Likevel er nivået 18 prosent lavere enn i fjor, og omsetningen det siste halvåret ligger 11 prosent under fjoråret, viser tall fra Apotekforeningen.

– Ikke flaut

Det er en seiglivet myte at hodelus skyldes urenslighet. Men ingen bør skamme seg over å ha fått lus, understreker Ottesen.

– Det er ikke flaut. Hodelus har ingenting med hygiene å gjøre lenger. Vi pleier å si at de foreldre som unnlater å fortelle om dette på skolen og til andre foreldre, de er lusas beste venner, sier han.

Hodelus smitter ved at de kryper fra hode til hode ved nærkontakt. Mange oppdager at de er smittet fordi det klør i hodebunnen, men ikke alle opplever kløe. Lusesjekk med en fintannet kam er derfor viktig for å oppdage smitte.

Publisert: