Foreslår tvangssammenslåing av Forsand og Strand

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa går mot sammenslåing av Sandnes + Forsand. I stedet anbefaler hun sammenslåing av Forsand + Strand. Og på sikt Hjelmeland.

Publisert: Publisert:

Forsand-ordfører Bjarte Dagestad er svært overrasket. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) er fornøyd med tilrådingen fra fylkesmannen. Foto: Tor Inge Jøssang

Stikk i strid med flertallsvedtakene i Forsand og Sandnes, anbefaler fylkemann Magnhild Meltveit Kleppa sammenslåing av kommunene Strand og Forsand.

Forsandordførar Bjarte Dagestad er svært overrasket over at fylkesmannen går inn for at Forsand skal gå saman med Strand - og kanskje på sikt også med Hjelmeland.


– Hun går mot både vedtaket i kommunestyret og folkeviljen. Nå må vi bare ta dette til etterretning. Men dette er en tilråding, regjering og Storting avgjør. Nå blir vi satt i et vakum i åtte måneder. Det er veldig uheldig. Nå vil jeg ta kontakt oppover i systemet, med fylkesmann og regjering og høre hvordan vi skal forholde oss til dette, sier Dagestad til Aftenbladet.

Les også

Les også: Her er Fylkesmannen i Rogaland si tilråding om ny kommunestruktur

I nabokommunen er lyden en annen. Tilrådingen er helt i tråd med ønsket til Strand kommune.

– Vi er fornøyd med at fylkesmannen ser det som vi også mener er det mest naturlige: Strand og Forsand. Jeg håper også Hjelmeland vil bli en del av den nye kommunen i fremtiden. De er hjertelig velkommen. Jeg vil ikke presse på noen prosess med Forsand dersom de ikke ønsker dette og vil vente til stortingsvedtak . Like ens med Hjelmeland, jeg er åpen for prosess, men ballen ligger nå hos nabokommune, kommenterer Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

Les også

Les også: Fylkesmannen: - Vi mener at Sandnes og Forsand ikke er en hensiktsmessig struktur

Hun har vært åpen for å få presentert flere mulige løsninger.

– Det finnes flere enn en oppskrift på en kommune. Vi har gode naboer på alle sider, men vårt kommunestyre har sagt at vi ønsker ytre Ryfylke. Prosessen videre er at vi nå først må sette oss ned med Forsand og høre hva de tenker. Dette er jo som et arrangert ekteskap. Det blir litt større utfordring enn om det var frivillig. Men jeg er glad for at nesten halvparten i Forsand ønsker seg til Strand. Jeg håper også de som stemte for Sandnes etterhvert vil se at Strand er et godt alternativ, kommenterer Lauvsnes.

I Forsand har flertallet i kommunestyret (9 mot 8) gjort vedtak om å bli en ny kommune sammen med Sandnes. Kommunestyret har lagt til grunn at Forsand ikke kan bestå som egen kommune. Dette er en vurdering Fylkesmannen deler.

– Men Fylkesmannen i Rogaland vurderer ikkje Sandnes og Forsand som ei hensiktsmessig løysing ut frå regionale omsyn. Me konkluderer med å tilrå at Forsand blir ein ny kommune saman med Strand, som første steg på det som kan bli fleire endringar av kommunestrukturen i Ryfylke.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

 2. Sivilisert debatt viser forskjellen på Trump og Biden

 3. Fjernet ulovlig garasje, men Atle har likevel fått 40.000 kroner i tvangsmulkt

 4. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 5. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

 6. Ung kvinne knuste rute i Stavanger sentrum

 1. Magnhild Meltveit Kleppa
 2. Strand
 3. Sandnes
 4. Hjelmeland
 5. Strand kommune