Flertallet stemte mot konkurranseutsetting

Politikerne i Stavanger vil at renhold ved skoler, renovasjonstjenester og vedlikehold av kommunale grøntområder skal være i regi av kommunen.

Stavanger har i flere år hatt konkurranseutsetting innen renhold, renovasjon og grønt vedlikehold i enkelte bydeler. Nå ønsker flertallspartiene å få en egen sak hvor tjenestene vurderes utført i egen regi. Det er Sissel Hanne Helgeland glad for.
 • Pernille Filippa Pettersen
  Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stavanger har i flere år hatt konkurranseutsetting innen renhold, renovasjon og grønt vedlikehold i enkelte bydeler. Private firma har vasket skoler i Tasta bydel, kjørt boss på Hundvåg og Storhaug og tatt vare på kommunale grøntområder og idrettsanlegg på Tasta.

Når kontraktene går ut ved slutten av året, har rådmannen foreslått å videreføre ordningen med konkurranseutsetting. Men onsdag 27. mars sa flertallspartiene til Aftenbladet at de ikke ønsket en slik videreføring.

Egen regi

I formannskapet torsdag stemte flertallspartiene mot rådmannens forslag.

Det var Per A. Thorbjørnsen (V) som fremmet forslaget på vegne av Høyre, FrP, Venstre, Sp, Pensjonistpartiet og KrF (se faktaramme).

Nå ber de snarest om å få en egen sak hvor tjenestene vurderes utført i egen regi, av de kommunale foretakene Natur- og idrettsservice, Byggdrift og Renovasjonen IKS.

Heller ikke Christian Wedler (Frp) ser noen hensikt i å videreføre avtalene med private. – Nå får vi ta en pause, og så får vi vurdere behovet for å starte opp igjen om noen år, sa Wedler til Aftenbladet 27. mars.

– Lavere pris

At kommunen vil spare penger på at tjenestene utføres i egen regi, er hovedargumentet.

– Vi må være opptatte av at vi får så mye som mulig ut av pengene. Vi har sett at private tjenester koster mer, og det blir dyrt på sikt, sier Sps Bjarne Kvadsheim.

Heller ikke Christian Wedler (Frp) ser noen hensikt i å videreføre avtalene med private.

– Frp er for å konkurranseutsette der det er penger å spare, og det vil vi også være i fremtiden. For oss spiller det ingen rolle hvem som gjør jobben så lenge det gagner innbyggerne i kommunen. Viser det seg at vi sparer penger på regi stemmer vi på det, sier Wedler.

Ordførerkandidat for Ap, Kari nessa Nordtun, kaller flertallspartienes forslag for en snuoperasjon. Her sammen med Dag Mossige (til venstre) og leder i Stavanger Ap, Frode Berge, under årsmøtet i februar i år.

Snuoperasjon

Da saken ble behandlet i kommunalstyret for miljø og utbygging (Kmu) nylig, var flertallet for å fortsette med nytt anbud, riktignok med åpning for at de kommunale foretakene også kunne gi tilbud.

Kari Nessa Nordtun (Ap) er overrasket over det hun betegner som en snuoperasjon fra Høyre og Frp.

– Det er bra at det kommer nye og bedre tanker i denne saken, men det er rart at forslaget endrer seg drastisk på to uker, sa hun.

Thorbjørnsen forsvarte helomvendingen med at konkurranseutsettingen har vært vellykket og bidratt til at de kommunale foretakene har forbedret kvaliteten på arbeidet.

– Konkurranseutsetting har vært lurt å gjøre, men man kan ikke fortsette med det inn i evigheten. Nå gir vi foretaket ro, svarte Thorbjørnsen.

Det er Renovasjonen IKS som hovedsaklig henter boss i Stavanger og en rekke andre kommuner i Rogaland. Det er derimot Norsk Gjenvinning som har ansvar for renovasjonen på Storhaug og Hundvåg.

Fornyet kontrakt

I kmu sitt møte nå i mars fikk også administrasjonen fullmakt til å forlenge dagens avtale med Norsk Gjenvinning, med varighet maksimalt ut 2019.

I tillegg ble det inngått avtale med Norsk Gjenvinning om retten til ytterligere et drøyt års forlengelse, maksimalt frem til 2021. Avtalen innebærer også et påslag på enhetsprisene fra 2018 på 10 prosent.

– Denne saken skiller seg ut fra de to andre. Det blir mye vanskeligere når det er vedtatt at avtalen er forlenget frem til april 2021, i tillegg til en prisøkning på 10 prosent. Alt dette gjør at vi har betalt en ganske høy pris for å finne ut at vi skal snu, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

Egil Olsen (H) mener en stigning på 10 prosent i året er helt naturlig.

– Det handler blant annet om en utvikling i lønnsvekst og høyere bensinpriser. Slik er det over alt i alle bransjer, sier han.

– Skuffet

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) mener derimot at Renovasjonen IKS burde hatt ansvar for renovasjonen i bydelene Storhaug og Hundvåg i utgangspunktet.

– Jeg er opptatt av at kommunen skal få rimeligst mulig tjenester, og er svært skuffet over at de valgte å fornye kontrakten og heve beløpet. I ny evaluering håper jeg vi kan se på mulighetene til å bryte den inngåtte kontrakten, slik at vi kan komme på skinner igjen. Jeg ser frem til å få ny sak fremlagt.

Publisert:
 1. Per A. Thorbjørnsen
 2. Bjarne Kvadsheim
 3. Leif Arne Moi Nilsen
 4. Kari Nessa Nordtun
 5. Christian Wedler

Mest lest akkurat nå

 1. Helikopter stran­det på Kross­moen

 2. Jacobsen-familien dro inn 208 millioner - tar 75 millioner i utbytte

 3. Trafikkulykke mellom bil og sykkel på Kampen

 4. Line Aaserud (35) slet med over­spising og fedme, før hun endret tanke­sett

 5. Ingen nye spillere inn: Her er forklaringen fra Viking-sjefene

 6. Full jubel: Sjok­kerte mot opp­rykks­kandidat