Her er det trygt å bade i sommer

Stavanger, Sola og Sandnes kommune måler vannkvaliteten ved badeplassene sine med jevne mellomrom gjennom sommeren. Resultatene viser store forskjeller.

Publisert: Publisert:

Det er ikke alle badeplasser som er like trygge, viser nylige vannprøver. Foto: Tommy Ellingsen

 • Solveig Eriksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Klagd i årevis

De nyeste målingene av til sammen 22 badeplasser fra Stavanger kommune viser at Jåttåvågen i år har dårlig vannkvalitet. Derfor har kommunen i sommer satt opp skilt som fraråder bading der. Ifølge Snorre Heimsund som bor i området har beboere klagd på vannet i over et tiår, uten å oppleve tilstrekkelige tiltak fra kommunen.

– Jeg har vært involvert nå det siste året, men det er andre som har klaget siden 2007, forteller han.

– Hvis man oppholder seg i nærheten av utslippsstedet rett ved det skjeve tårnet i Jåttåvågen, kan man tydelig kjenne stanken fra kloakken, samt også se avføring og rester av toalettpapir som flyter i sjøen.

Beboer Snorre Heimsund i Jåttåvågen med utslippstedet i bakgrunnen. Foto: Jan Inge Haga

Kloakkutslippet i Jåttåvågen fører til vond lukt og rester av avføring og toalettpapir i vannet. Foto: Snorre Heimsund

STAVANGER KOMMUNE:

Direkte helsefare

Kristin Bringedal fra vann og avløp i Stavanger Kommune sier at de er klar over problemet og arbeider for å finne en løsning.

– Det stemmer at kommunen er godt kjent med avløpsutfordringene i Jåttåvågen, og vi anser dette for å være en av de største og viktigste problemstillingene knyttet til avløpsvirksomheten i Stavanger.

Bringedal sier det er gjort flere tiltak de siste årene for å bedre avløpssituasjonen, men at det ikke finnes en enkel og rask løsning.

Snorre Heimsund mener kommunen i liten grad har prioritert saken og ikke har gjort nok.

– Hvis de har gjort noen tiltak, har ikke jeg merket noen forskjell. Vannet er brunt og det stinker, sier han.

– Vi i nabolaget er jo ganske fortvilte. Vi får ingen informasjon fra kommunen. Det er en stor frustrasjon og plage for alle beboerne, og folk kan jo utsette seg for en direkte helsefare. Det er veldig trist.

SANDNES KOMMUNE:

Flere steder er mindre gode

Sandnes kommune tar vannprøver av til sammen 25 badeplasser. Ut av disse viser en rekke steder «mindre god» vannkvalitet, mens målingen fra Vågen, Indre Vågen og Luravika Strand var «ikke akseptabel». En ikke akseptabel standard vil si at helsemyndighetene ikke forbyr bading, men at det likevel frarådes.

– Vi måler vannkvaliteten i Vågen, men det anbefaler vi ikke som badeplass. Vågen har som regel alltid høyt bakterieinnhold, så der gjør vi ingenting, forklarer kommuneoverlege Hans Petter Torvik angående eventuelle tiltak for å fraråde bading.

Fredag 28. juni skjedde et ukontrollert utslipp fra IVAR sitt kompostanlegg. Det førte til høye E.Coli-verdier i Kvednhusbekken som renner ut i Lutsivassdraget. Torvik sier det likevel skal være trygt å bade.

– Hvis man kommer omtrent 500 meter fra selve utslippet i Kvednhusbekken, skal det være helt trygt å bade i Lutsivassdraget.

Andre runde med badevannsprøver viste «mindre god» kvalitet ved Lutsivassdraget, og «ikke akseptabel» kvalitet fra Luravika. Omprøve ved Luravika skal tas 12. juli.

Luravika bystrand er en av få badeplasser i Sandnes som foreløpig har mindre god vannkvalitet. Foto: Jarle Aasland

SOLA KOMMUNE:

Vannprøver er strøkne

I fjor sommer slet blant annet sjøbadet på Myklebust med algevekst og tang og tare på grunn av sterk varme og lav vannsirkulasjon. Arne Sandvik, driftsleder i Sola kommune, sier dette skal være forbedret i år.

– Vi gjorde en rengjøring av sjøbadet for to-tre uker siden, der vi tømte bassenget og alt ble skrubbet og spylt, forklarer Sandvik.

Han sier også at resultater fra alle andre badeplasser i kommunen er av god kvalitet.

– Vannprøvene vi tok like etter vask på Myklebust og på alle de andre badestedene er alle sammen av super kvalitet.

Hva måles?

En vannprøve blir samlet ved at en stang med en steril flaske blir sluppet ned i vannet og fylt opp. Videre analyseres badevannet for såkalte termostabile koliforme bakterier (TKB). Dette er tarmbakterier fra mennesker og dyr, men de overlever ikke lenge i naturen og er derfor en god indikatorbakterie.

Dersom det blir påvist slike bakterier i vannprøven er det tegn på fersk fekal forurensning. En ideell vannprøve vil vanligvis ligge på mindre enn 100 TKB per 100 milliliter.

Foto: Jan Inge Haga

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

 2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

 3. Gutt påkjørt på Bryne

 4. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

 1. Bading
 2. Sandnes
 3. Stavanger
 4. Sola
 5. Jåttåvågen