Trenger du hjelp til valg av videregående?

1. mars er søknadsfristen for å finne en videregående skole. Her er noen tips til deg som kanskje leter etter en veldig spesifikk jobb i framtiden, eller deg som vil ha et kombinert tilbud før studiene.

 • Tollef Jacobsen
  Tollef Jacobsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
Rogaland fylkeskommune deler informasjon som viser at fremtiden kanskje ligger på yrkesfaglinjer.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er ikke enkelt å bestemme hvor man skal gå på videregående skole. Mens rådgivere og lærere kanskje har en formening om hva som vil være best for den enkelte elev, er det eleven selv om vet hvor de vil og hva de ønsker å jobbe med i framtiden.

Denne saken omtaler ikke alle tilbud i fylket, men viser de nyeste eller mest kuriøse tilbudene høsten 2020.

 • Full oversikt får du på vilbli.no, Utdanningsdirektoratets hjemmesider.
Les også

– Slapp av, valg av skole er ikke et vinn eller forsvinn!

Godalen videregående skole i Stavanger starter linjen håndverk, design og produktutvikling.

Nye yrkesfaglinjer

Til høsten kommer Jåttå med et nytt tilbud for byggfag-elever, men de er ikke de eneste. Godalen, Gand, Vågen og Haugaland kommer med nye, eksklusive linjer.

Godalen vgs. i Stavanger starter linjen håndverk, design og produktutvikling. Ifølge skolens beskrivelse av linjen, er dette linjen å gå for de kreative og hendige. En kommer essensielt sett til å lære om diverse håndverksteknikker, ulike materialer, bærekraftig design og utvikling.

Ved de to Sandnes-skolene Gand og Vågen, samt Haugesund-skolen Haugaland, vil det til høsten komme en nye paraplylinje for mediene: informasjonsteknologi og medieproduksjon. Her vil det i hovedsak bli lagt vekt på idéutvikling og kreativ problemløsing og innholdsformidling og historiefortelling, gjerne gjennom foto, film og grafisk design.

Gjennom prosjektet Talenter mot toppen (TMT) får lovende idrettstalenter mulighet til å kombinere idrett og skolegang

Idrettsmenneske

Én av de mulige retningene er idrett. Her finnes to typer som skiller seg ut: Talenter mot toppen (TMT) og toppidrett.

TMT er et toppidrettstilbud hvor Olympiatoppen sørvest avgjør hvem av søkerne som er kvalifisert. Tilbudet finnes ved St. Svithun vgs. ved siden av studiespesialisering, og ved Jåttå vgs. som bygg- og anleggsteknikk.

Helge Eide, seksjonssjef i Opplæringsavdelingen ved Rogaland fylkeskommune, sier til Aftenbladet at når man i høst åpner for søking til toppidrett ved Jåttå vgs., kan man utnytte kapasiteten fullt ved den videregående skolen.

Er man derimot litt lenger nord i fylket og ønsker å gå på Haugaland vgs., kan man ta et lignende tilbud som det ved Jåttå: yrkesfag med toppidrett. Her kan man ta helse- og oppvekstfag, i tillegg til bygg- og anleggsteknikk.

Lenger inn i Ryfylke finner vi Sauda vgs. som driver et toppidrettstilbud innenfor volleyball. Skolen tilbyr dette i utgangspunktet i kombinasjon med studiespesialisering, men de kan tilpasse opplegget til noen av de andre utdanningsprogrammene.

Publisert:
 1. Skole og utdanning
 2. Videregående skole
 3. Yrkesfag

Mest lest akkurat nå

 1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 2. Magne Fjell blir ny havnedirektør

 3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

 4. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

 5. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 6. Kraftig regnvær og flomfare på vei