Brukte 19 millioner på avgåtte politikere på drøyt fem år

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil sende Erna Solberg (H) til Luksusfellen etter kostnadsrekorder ved Statsministerens kontor (SMK) og for regjeringen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Erna Solberg (t.v.) og Siv Jensen hadde de trengt et besøk i Luksusfellen, sier Moxnes .
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aftenbladets gjennomgang av kostnader tilknyttet statsråder, regjeringsapparatet og Statsministerens kontor (SMK) viser at firepartiregjeringen ble tidenes dyreste.

2019 er femte året på rad regjeringen ikke kutter i pengebruken på seg selv, og for 2020 er det lagt opp til å bruke rekordsummen 331,3 millioner kroner på regjeringsapparatet og Statsministerens kontor (SMK).

Les også

Her står tidenes dyreste regjering

Etterlønn og godtgjørelse

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier Erna Solbergs visjon om en borgerlig flertallsregjering ble en svært kostbar affære.

– I resten av staten er det gjennomført ostehøvelkutt på over 10 milliarder mens de har styrt. Samtidig har regjeringen selv est ut år for år. Så her er det forskjell på Kong Salomo og Jørgen hattemaker, sier Moxnes.

Fra januar 2014 og fram til rundt mai 2019 ble over 19,2 millioner brukt i etterlønn og karantenegodtgjørelse på tidligere regjeringsmedlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere.

– Rødt har gjentatte ganger foreslått å kutte godtgjørelsen både for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Der har vi møtt liten støtte, sier Moxnes.

Her er det siste «lagbildet» som ble tatt av Erna Solbergs regjering før Frp forlot den 24. januar i år. Her er regjeringen avbildet 2. oktober 2019. Det ble ikke tatt nye bilder etter at Terje Søviknes (Frp) kom inn i regjeringen igjen før jul, samtidig med at Sylvi Listhaug erstattet Kjell-Børge Freiberg som olje- og energiminister. Første rad fra venstre: Sylvi Listhaug, Kjell Ingolf Ropstad, Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande, Jan Tore Sanner og Monica Mæland. Midtre rad fra venstre: Ola Elvestuen, Jon Georg Dale, Torbjørn Røe Isaksen, Bent Høie, Ine Eriksen Søreide, Anniken Hauglie, Frank Bakke-Jensen og Nikolai Astrup. Bakerste rad fra venstre: Dag Ulstein, Olaug Bollestad, Harald Tom Nesvik, Iselin Nybø, Kjell-Børge Freiberg, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Jøran Kallmyr.

Senest 30. januar, rett etter siste rokade i Solberg-regjeringen, foreslo Rødt at tidligere medlemmer av regjeringen, statssekretærer og politiske rådgivere ikke skal gis etterlønn som overstiger 62,4 prosent av inntekt. Moxnes kaller nivået på etterlønningene absurde, men bare SV støttet Rødt.

Statsråder som må gå på dagen, får lønn i én måned eller inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har fått ny jobb. Noen ilegges karantene på grunn av overgang til ny rolle, og da kan man få opptil seks månedslønner fra fratredelsesdato.

Tor-Mikkel Wara (Frp) ble blant annet ilagt halvt års karantene etter at han gikk av som justis- og innvandringsminister i mars i fjor. Årsgodtgjørelsen var da på nærmere 1,4 millioner. Wara returnerte til First House i januar.

Anbefaler Luksusfellen

Rødt har for i år foreslått lønnskutt for statsråder og statsminister for 9 millioner og effektivisering for regjeringen og SMK for totalt 10 millioner, ifølge Moxnes.

– Erna Solberg og Siv Jensen har skåret inn til beinet for kommuner og offentlige, men slik utviklingen har vært i SMK og regjeringens egne utgifter, hadde de trengt et besøk i Luksusfellen, sier Moxnes med henvisning til TV-programmet om folk som har havnet i økonomisk uføre.

Les også

– Per Sandberg trues med inndragning etter karantenebrudd

Siv Jensen henviser til Erna Solberg, via kommunikasjonssjef i Frp, Ida Krag.

Solberg har overfor Aftenbladet erkjent at det kostet «litt ekstra» å ta KrF og Venstre inn i regjeringen.

I avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE) må statlige virksomheter, som SMK, kutte 0,5 prosent på driften årlig. Ifølge Solberg utgjør ABE-kuttet cirka 900.000 kroner årlig for regjeringen og SMK.

– Stortinget bestemmer

Statssekretær Rune Alstadsæter (H) ved SMK svarer at de store pengene under denne regjeringen er brukt på velferdstjenester til folk over hele landet.

– Fra Bent Høie ble statsråd har sykehusbudsjettene økt med over 47 milliarder kroner, og samferdselsbudsjettet har økt med 80 prosent, svarer han skriftlig.

– Det er Stortinget som bestemmer lønnsnivået til statsråder, og vi følger de samme reglene for fratredelsesytelse som statsrådene som gikk ut av den rødgrønne regjeringen i 2013, fortsetter han.

Reglene om fratredelsesytelse for regjeringspolitikere ble sist behandlet av Stortinget i 2011, ifølge SMK.

Alstadsæter peker på flere tekniske endringer i budsjettet som fremstår som økte utgifter for staten, men som ikke er det:

– For eksempel har vi slått sammen biltjenestene, slik at sjåfører som tidligere var ansatt i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet nå lønnes over SMKs budsjett. Det samme gjelder tekniske endringer i pensjonspremieinnbetalingen.

Les også

 1. Her er statsministeren på fjøsbesøk i Sola

Publisert:
 1. Solberg-regjeringen
 2. Regjeringen
 3. Stat
 4. Erna Solberg
 5. Lønn

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen