Ambassadøren fikk ja, får bygge bolig i denne gamle skolen hjemme på Jæren

Han residerte i Norges flotteste ambassadebygning, og det vakte oppsikt da han gjorde en forfallen rønne om til bolig hjemme på Jæren. Nå er den tidligere Moskva-ambassadøren på an igjen med et nytt gratis hus, den gamle skolen på Hognestad.

Publisert: Publisert:

Dette kommer til bli så bra, smiler Øyvind Nordsletten som nå går i gang med et nytt utrolig prosjekt. Han vil demontere og flytte den 135 år gamle skolen her på Hognestad hjem til familiens eget tun - og ta det i bruk som ny bolig. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist

Også skolen kan flyttes på rot og inngå som en ny bolig på tunet av gamle hus som Øyvind Nordsletten og kona, den tidligere NRK journalisten Åslaug Undheim, har bygget opp på Hognestad i Time.

Kunne du tenke deg din egen skolestue? Eller bare et gammelt bygg til annet bruk - gratis?

Bare én eneste person svarte da Time kommune i 2017 ville gi bort det gamle forsamlingshuset på Hognestad, det som ligger rett ved hovedveien og som alle bare kjører forbi. Gjennom avisannonse ba kommunen interesserte om å ta kontakt. Det dreide seg om det som var et sentrum i den lille bygda utenfor Bryne, skolehuset fra 1885 på 110 kvadratmeter.

«Sidan huset historisk har vore knytt til Hognestadkrinsen, vil gjenbruk i krinsen verta prioritert. Er det ikkje interesse for å flytta huset, vert det rive.» Gikk det fram av annonsen.

Reier Carlsen, styreleder i Fortidsminneforeningen Jæren viser her det gamle skolehuset på Hognestad som nå kan bli en vanlig bolig. -Det er blitt alt for lett for kommunene å bare rive det som er gammelt, sa Carlsen som engasjerte seg for redde huset. Foto: Geir Sveen

Huset ingen ville ha

– Dessverre. Ingen vil ha huset, beklaget kommunens eiendomssjef Sveinung Riska, da fristen gikk ut og den eneste som var interessert, takket nei.

Øyvind Nordsletten bekreftet den gang at det var han som var på banen for det gamle skolehuset. Etter ni år som ambassadør i Russland og fire år som Norges mann i Irland, hadde han kommet hjem til Jæren og skapt sitt eget land i nabolaget, nesten rett over veien for det gamle skulehuset.

Dette er dagens bolig for Åshild Undheim og Øyvind Nordsletten. Det var bare en falleferdig kasse. Nå får de også lov til å redde det gamle skolehuset på Hognestad. Det vil de plassere på et område rett bak buskene på bildet. Foto: Geir Sveen

Les også

Ambassadørens nye post hjemme på Jæren

Der har og han og kona bygget sitt pensjonistliv rundt «Arkjå» en forfallen rønne fra Undheim. De fikk huset gratis. Prosjektet fikk mange jærbuer til å riste på hodet. Huset holdt ikke akkurat diplomatstandard. Og Nordsletten residerte da i det som angivelig er Norges flotteste ambassadebygning, sentralt i Russlands hovedstad. Men den over 90 år gamle «sandneskassen» på 64 kvadratmeter ble flyttet til Hognestad og hedret med kommunens kulturvernpris.

Slik så det ut, Arkjå, huset som ble flyttet fra Undheim og som nå er boligen til Åslaug Undheim og Øyvind Nordsletten. Foto: Odd Pihlstrøm

Her flyttes det på rot, som en kasse på 38 kvadratmeter. Foto: Geir Sveen

Og slik ble det. Foto: Geir Sveen

Ville lage en grend

Siden fikk det selskap av en falleferdig stolpabu fra 1850 fra Njå. Også den var gratis. På tunet har Nordsletten ellers verksted og garasje bygget med materialer fra huset der han ble født.

- 50 meter fra oss står det eldste huset i Time der det fortsatt bor folk. Her er allerede et miljø av gamle hus. Og med skolehuset kunne vi skapt en liten grend. Skolen var jo bygdas samlingsplass i over 130 år. Her gikk mor på skule. Under krigen ble det tatt av tyskerne. Det kunne fortalt historien inn i en ny tid. Ja, det flotte skolehuset på Lerbrekk ved fylkesvei 44 er et strålende eksempel på hvordan et slikt hus kan bli, sa en ivrig Nordsletten, da Aftenbladet skrev om saken i 2017.

Den gamle skolen ligger kloss i veien på Hognestad, på den indre veien mellom Bryne og Nærbø. Foto: Geir Sveen

Klarte ikke å se at huset gikk

Han kastet likevel inn håndkledet. Konkluderte med at det ville koste for mye å sette det i stand. Men så gikk han der og kikket på huset, og i fjor begynte mailvekslingen med kommunen. Joda, kultursjef Trond Lie bekreftet at huset fortsatt bare kunne hentes gratis. Haken var at ny plassering var i et LNF-område, med bom for nye bolighus.

«Vi har all mogleg sans for ei streng praktisering av LNF og jordvernomsyn, men ser det som høgst usannsynleg at det aktuelle området nokon gong vil verta teke i bruk for jordbruksføremål, inneklemd som det ligg mellom vegen frå Bryne til Nærbø (Fv215) og vegen til Grødem og Fosse (Fv210).»

Skrev Nordsletten, da han søkte om å få dispensasjon fra LNF-statusen. Og onsdag kveld kunne også kommunalsjef Bjørn Meling melde at Fylkesmannen hadde godkjent søknaden:

Fylkesmannen: En spesiell sak

«Det er i utgangspunktet uheldig å dele frå areal frå landbrukseigedomar som tilleggsareal til
bustadeigedomar. Fylkesmannen vil normalt ha ei kritisk haldning til slike arealoverføringar», slås det fast i vedtaket.

Men etaten ser samtidig at denne saken er svært spesiell med hensyn til relevante samfunnsinteresser knyttet til bygningsvern.

«Vern av eldre bygg inngår også som eit ledd varetaking av kulturlandskapet på Jæren. Eigar av den aktuelle bustadeigedomen har i tillegg vist positive resultat i samband med restaurering av andre bygg. Slik vi vurderer det vil derfor eit delingsløyve i denne saka ha liten presedensverknad.» Skriver Fylkesmannen.

Dermed vil paret på Hognestad garantert ikke få fritidsproblemer som pensjonister. I søknaden skriver de at de ønsker å føre huset tilbake slik det var som skolehus, at de vil innrede det som en vanlig bolig og at det vil koste mange millioner kroner.

– Dette visste jeg ikke. Men dette var en gild og gledelig melding å få på morgenkvisten, svarer Øyvind Nordsletten når Aftenbladet ringer torsdag morgen.

Han har ventet spent på svaret i jordlovssaken.

– Men dette betyr at vi nå kan gå i gang med alt det praktiske. Først må vel en byggesak godkjennes av kommunen. Men vi er klar til å starte og vi har gode krefter med oss, lyder det blidt fra Hognestad.

Når de seinere sjekker vedtaket og finner ut at tomten må være 500 kvadratmeter, ikke 1000 som i søknaden, blir de imidlertid litt betenkt.

– Det er ganske stort, det skal få skuter på begge sider og skal se helt likt ut som i gamle dager, og da må det få mer plass. Men det får vi finne ut av, er beskjeden.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Jæren
 2. Undheim
 3. Time
 4. Bryne
 5. Time kommune