Fortviler over ustabilt Høgsfjord-ferjetilbud

Jan B. Andersen bor på Hommersåk, men jobber i helsetjenesten på Forsand. Når Høgsfjord-sambandet nå er innstilt på ubestemt tid, bruker han én time og ett kvarter hver vei på å komme seg på jobb - selv om han både bor og jobber i Sandnes kommune.

Publisert: Publisert:

Jan B. Andersen pendler fra Hommersåk til Forsand på jobb. Når Høgsfjord-sambandet nå er innstilt, må han kjøre 7,5 mil hver vei for å kunne jobbe. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Bie
  Journalist

– Nå må jeg altså kjøre fra Hommersåk til Hundvåg, kjøre gjennom Ryfast og deretter til Forsand. Det er 7,5 mil hver vei, og tar rundt én time og ett kvarter. Dette er helt uholdbart i lengden, sier Andersen.

Han understreker at dette gjelder flere enn ham selv på Hommersåk, og at han også vet om folk som bor på Lauvvik som har de samme utfordringene.

Selv jobber han i en barnebolig på Forsand.

– Flere jeg har snakket med som jobber på Forsand sier at de vurderer å flytte om ikke ferjesambandet blir mer stabilt. Det har vært mange innstillinger også før koronapandemien, med dårlig informasjon fra Boreal til oss som bruker det regelmessig. Det eneste vi ønsker oss er et ferjesamband vi kan stole på, sier Andersen.

Les også

Siste nytt om koronaviruset

Mange uheldige omstendigheter

Fra nyttår ble kommunene Forsand og Sandnes slått sammen. 30. desember åpnet Ryfylketunnelen, med gratis passering. Da ble Tau-ferja nedlagt, mens det private ferjeselskapet Boreal satte ferja MF «Preikestolen» inn i trafikk i Høgsfjord-sambandet mellom Lauvvik og Oanes for å sikre god kommunikasjon internt i kommunen. Opprinnelig var planen å legge ned dette sambandet når Ryfylketunnelen åpnet.

At Ryfylketunnelen åpnet for gratis kjøring den første måneden, bidro til lavt trafikkgrunnlag for ferja. Nå er gratisperioden forlenget på grunn av forsinkelser i åpningen resten av Ryfast-sambandet. I tillegg har det vært flere innstillinger i Høgsfjord-sambandet, både på grunn av værforhold og tekniske problemer.

Og så kom koronapandemien på toppen. Fredag ble det besluttet å innstille Høgsfjord-sambandet inntil videre.

MF «Preikestolen» har trafikkert Høgsfjord-sambandet de siste ukene. Men nå er det slutt. På grunn av lite trafikk og koronasituasjonen er ferja mellom Lauvvik og Oanes innstilt på ubestemt tid. Det skaper trøbbel for pendlere. Foto: Jarle Aasland

– For råflott ferjetilbud

Tidligere Forsand-ordfører Ole Tom Guse sier til Aftenbladet at situasjonen er svært trist for pendlerne.

– Det er flere på Forsand som jobber på Hommersåk også, og som opplever de samme utfordringene, sier han.

Guse har hele tiden vært skeptisk til at en privat aktør skal drifte Høgsfjord-sambandet. Ikke fordi det er privat, men fordi han vet det kan være svært utfordrende å få det økonomisk drivverdig.

– Da Ryfast-debatten raste, var vi noen som regnet på hvordan et privat ferjeselskap kunne drifte sambandet mellom Lauvvik og Oanes. Vi kom fram til at forutsetningene var at billettene var rimelige slik at mange benyttet den, at ferjen fikk unna pendlertrafikken om morgenen, og den siste turisttrafikken på ettermiddagen og kvelden. Etter min mening er det rutetilbudet Boreal har lagt opp til for råflott til å være drivverdig. Og den ferjen de har valgt å sette inn i sambandet tåler for lite vær, sier Guse.

Derfor er sambandet innstilt

– Som en konsekvens av koronasmitten, var trafikken i Lauvvik – Oanes-sambandet nå så lav at vi så oss nødt til å innstille, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes i Boreal AS.

Han sier også at forutsetningene for sambandet også er radikalt endret når Ryfast-tunnelen er gratis for reisende for fjerde måned på rad.

– I tillegg ble det torsdag 19. mars oppdaget en alvorlig teknisk svikt på ferjekaibroen på Oanes kai. Tiltak for utbedring er iverksatt, og vi har nå bedt fylket om å bruke denne perioden med innstilt trafikk til å iverksette en fullstendig og grundig teknisk gjennomgang av kaiene både på Lauvvik og Oanes, slik at sikkerheten til våre reisende og våre medarbeidere er ivaretatt når sambandet åpner igjen. Vi beklager ulempene for våre passasjerer, og vurderer fortløpende når sambandet kan åpnes igjen, sier Fadnes.

Som også opplyser at de ansatte i Høgsfjord-sambandet mottatt permitteringsvarsel.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Sandnes
 2. Ryfylketunnelen
 3. Koronaviruset
 4. Forsand
 5. Hommersåk