Gratulerer, Norge!

Grunnlovens fødselsdag er 17. mai, men det var bursdagsstemning så det holdt både i og utenfor Stortingets vegger da 200-årsjubileet ble markert torsdag.

Publisert: Publisert:

Statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) serverte kaker til feststemte utenfor Stortinget torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix

  • Kristin Skodje
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Helseminister Bent Høie (H) og barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) ankommer Løvebakken for å delta i den høytidelige 200- årsmarkeringen. Foto: Scanpix

Torsdag ettermiddag var det et høytidelig jubileumsmøte for Grunnloven på Stortinget. Foto: Scanpix

En stolt og feststemt rogalandsbenk etter den høytidelige markeringen. Foto: Kristin SKodje

Hege Haukeland Liadal (Ap) og Torstein Tvedt Solberg (Ap) Har rukket å møte kongen to ganger på Løvebakken i sin korte tid på Stortinget. Foto: Kristin Skodje

Sola-ordfører Ole Ueland (H) og Stavangers Christine Sagen Helgø har vært i Oslo og feiret Grunnloven i to dager. Nå er de klare for 17. mai i Rogaland. Foto: Kristin Skodje

Trekløver fra Senterpartiet: Geir Pollestad, Marit Arnstad og leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristin Skodje

– I dag begynner de neste 200 årene i det norske demokratiet, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) under jubileumsmøtet i Stortinget torsdag.

Foran en fullsatt stortingssal, der kongehuset og de tre statsmaktene – Stortinget, regjering og Høyesterett – var til stede, la Thommessen vekt på at demokratiet må vedlikeholdes og respekteres. Han understreket også at det moderne Norge er bygget på verdier og kvaliteter som gir grunn til feiring.

Fremst i forsamlingen satt kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Astrid og prinsesse Ingrid Alexandra. Det var også nordiske parlamentspresidentene og tidligere stortingspresidenter til stede.

Rørt kulturminister

Før Thommessens tale var det musikalsk innslag med Forsvarets musikkorps, som framførte «Norges Skaal». Etter talen var det innslag med Herborg Kråkevik, og deretter talte det danske Folketingets formann Mogens Lykketoft. Kulturelt innslag med Sarah Camille som framførte «Tusen solsikker» ble etterfulgt av Sveriges Riksdags president Per Westerbergs tale, som igjen ble avløst av Aida Frantzens framførelse av «Griper etter stjerner».

— En fin blanding av høytidelig, rørende og morsomt. Markeringen reflekterer det som har skjedd, og de nye utfordringene som ligger foran oss, på en veldig fin måte, sier kulturminister Thohrild Widvey (H) til Aftenbladet.

Lokale ordførere

Etter det høytidelige programmet inne i stortingssalen, begynte folkefesten utenfor, på Eidsvolls plass. Her deltok 200 i en presentasjon av bunader fra hele landet, og det ble holdt en mottakelse for landets ordførere, blant dem Stavangers Christine Sagen Helgø (H) og Sola-ordfører Ole Ueland (H). I to dager har de deltatt på Grunnlovsmarkering i hovedstaden.

— Det er utrolig stort å få være en del av en så storslått feiring av demokratiet, sier Sagen Helgø til Aftenbladet.

Etter kaker og feiring utenfor Løvebakken, gikk hun sammen med rundt 400 ordførerne i samlet tropp til Slottet for en mottakelse.

Torsdag kveld dro hun og de lokale kollegene hjem, klare for å fortsette festen i Rogaland lørdag.

PS: Både i 1964 og 1989 ble merkedager for Grunnloven feiret med et slikt jubileumsmøte.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  2. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

  5. Ung mann bortvist fra sentrum - trosset smittevern og tok på forbipasserende

  6. Gå kort og se langt med disse ti lokale toppturene

  1. Politikk