Varsler unnskyldning fra kommunen

Tirsdag bestemte levekårstyret seg for å be Fylkesmannen om å åpne tilsynssak etter Kampen-tragedien. Samtidig varslet flere politikere at kommunen bør komme med en beklagelse og unnskyldning til de berørte.

Leder av levekårstyret, Kåre Reiten (t.h) mener det er best at Fylkesmannen åpner tilsynssak for å få en gjennomgang av kommunens arbeid i Kampen-saken. Til venstre kommunaldirektør for Oppvekst og levekår, Per Haarr. Foto: Jarle Aasland

 • Margunn Ueland
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det kan ikke skje noe mer tragisk enn det som skjedde i denne saken. Derfor bør vi klare å samle oss om en unnskyldning til dem som er berørt, sa Unn Cecilie Omre (Ap) da levekårsstyret tirsdag ettermiddag for første gang behandlet Kampen-saken, mer enn tre år etter at Jonny André Risvik ble torturert til døde i sin egen leilighet på Kampen.

Omre fikk umiddelbart tilslutning av styrets leder Kåre Reiten (H), som ga beskjed om at han ville ta opp spørsmålet om unnskyldning igjen når saken er ferdig gjennomgått.

Flertallet i levekårstyret besluttet å be Fylkesmannen åpne tilsynssak mot kommunen. I et fellesforslag fremmet av Høyre, Ap, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pensjonistpartiet fremgår det at tilsynsrapporten vil avgjøre om det skal iverksettes ytterligere undersøkelser av kommunens ansvar i Kampen-saken.

Frykter svekket tillit

Dette var ikke bra nok for Fremskrittspartiets to representanter, som mener håndteringen av Kampen-skaden har svekket innbyggernes tillit til kommunen.

— Det er avgjørende for kommunens renommé at alle sider av saken nå kommer frem, mener Stenberg. Hun ønsket at det ble vedtatt en ekstern gjennomgang av saken så raskt som mulig, gjerne i regi av fagmiljøet på Universitetet i Stavanger.

Frp fikk ikke medhold, selv om også andre politikere (Karl W. Sandvig fra Pp og Omre fra Ap) uttrykte forståelse for Stenbergs syn. Flere kom med kritikk av administrasjonens redegjørelse som ble utdelt til medlemmene av levekårstyret sist fredag.

— Vi i Ap er ikke fornøyd med svaret fra kommunen. Vi får ikke svar på hvordan kommunen har opptrådt og hva de har lært. Vi får heller ikke vite hva de har tenkt å gjøre og hva de har gjort, sa Sahfana Mubarak Ali (Ap).

Ikke jakt på syndebukker

I flertallsforslaget ber levekårstyret om at tilsynet vektlegger en systemtilnærming i sitt arbeide, slik at det ikke blir ensidig fokus på enkeltansatte i kommunen. Politikerne ønsker også at Fylkeslegen, som utfører tilsynet på vegne av Fylkesmannen, vurderer om lovgrunnlaget for den type brukere som var involvert i Kampen-tragedien er bra nok. I tillegg vil levekårstyret at Fylkesmannen vurderer om kommunens rutiner var "faglig forsvarlig i forhold til målgruppen i sin alminnelighet og de fem personene som kom kommunen hadde tjenestetilbud til i sin særdeleshet".

— Jeg vil ikke at det skal finnes syndebukker nedover i systemet. Denne saken hører hjemme i det politiske og administrative landskapet. Spørsmålet er om det har vært gode nok rutiner, tilstrekkelige ressurser og nok kompetanse. Jeg håper tilsynsrapporten gir tilstrekkelig svar, men tar allerede nå høyde for at vi kan bli nødt til å ta dette lenger, sa nestleder i levekårstyret, Per A. Thorbjørnsen (V).

Spørsmålstegn

Leder Mette M. Aske i Handikappede barns foreldreforening (HBF) i Rogaland var blant tilhørerne da politikerne i levekårstyret debatterte Kampen-tragedien. Hun legger ikke skjul på at hun helst så at kommunen engasjerte eksterne granskere til å gå gjennom saken.

— Det er noe spesielt at man tilsynelatende nærmest kan bestille et tilsyn fra Fylkesmannen. Jeg registrerer at noen av flertallspartiene kommer med sterk kritikk samtidig som de setter sin lit til Fylkesmannen. Det er tydelig at politikerne er ute i ukjent terreng, og er nølende i forhold til hva de skal gjøre, sier Aske, som mener enunnskyldning til de etterlatte er helt på sin plass.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Vil ha Kampen-kommisjon

 2. Tar ikke selvkritikk

 3. Ap vil ikke at politikerne skal slippe unna ansvaret

 4. Sikkerhetsekspert kritisk til tilsynsmyndighetene

 5. Fikk ikke vite at Jonny ville ha hjelp

 6. Fylkeslegen avventer tilsynssak

 7. Jonnys foreldre stoler ikke på kommunen

 8. Kampen-tragedien: Ekspert advarer mot å la kommunen granske seg selv

 9. Ble varslet om frykt for drap i 2011

 10. Åpner for mer tvang overfor de farlige

 11. FrP krever granskere utenfra

 12. Kommunen må granske seg selv etter Kampen-saken

 13. - Kunne avverget tragedien

 14. Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

 15. Håpet på hjelp til det siste

 16. Jonnys siste uker

 17. Varsler etterspill i Kampen-saken

 18. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 19. Jonnys sjanser

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Ser du hva sauen har i munnen? - Bonden ble veldig glad da vi ringte

 4. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar

 5. Dette skjer i OL mandag 2. august

 6. Mørk takker superstjernen for åpenheten: – Vi er ikke roboter