Anlegg til 460 millioner kroner skal sortere bosset ditt

I 2009 skulle det nye sorteringsanlegget for husholdningsavfall koste 80-90 millioner kroner. Et nytt forprosjekt jekker nå opp prisen til 460 millioner.

Publisert: Publisert:

IVARs nye søppelanlegg nærmer seg en halv milliard kroner i pris. Foto: Anders Minge

  • Stein Halvor Jupskås
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Styret i Interkommunalt vann, avløps og renovasjonsverk (IVAR) kom onsdag kveld hjem fra en reise til Kypros og Sør-Tyskland, der de har sett på liknende anlegg. I sitt møte 7. juni skal styret avgjøre om det vil sette i gang prosjektet.

Med et sorteringsanlegg på plass kan du slippe å kildesortere plast og metall på kjøkkenbenken. Du hiver alt i restavfallet, og maskinen gjør jobben for deg. Grønne politikere er bekymret for at dette vil gjøre Hvermannsen mindre miljøbevisst, men fagfolk slår klart fast at maskinen vil gjøre en bedre jobb, både når det gjelder mengder og kvalitet.

Rett til værs

Prislappen har bare pekt en vei siden 2009. I oktober 2011 behandlet IVAR-styret en sak om sortering, vasking og omdanning av husholdningsplast til små plastkuler. Pris: 156 millioner kroner + 26 millioner til sortering av papir.

Hvorfor prisen er mer enn doblet 18 måneder senere, er litt vanskelig å forstå ut fra forprosjektet. Et nytt administrasjonsbygg er integrert i prosjektet. Den planlagte papirsorteringslinjen er også integrert.

Vaskeanlegget for plast er blitt enda noen knepp bedre. Vasket plast gir mye bedre priser i markedet enn om det blir levert med rester av mat og det som verre er. En høy investeringskostnad kan dermed forhåpentligvis tjenes inn igjen i den andre enden.

Fra Lyngdal

I tillegg er kapasiteten utvidet, slik at anlegget kan ta imot restavfallet fra 23 kommuner, fra Lyngdal i sør til kommunene i Ryfylke.

Forprosjektet, som ikke er styrebehandlet ennå, konkluderer litt lunkent med at det kan være et grunnlag for et slikt anlegg. Ikke minst fordi det vil gi en vesentlig miljømessig fordel. Lønnsomheten i prosjektet anses som akseptabel i forhold til dagens løsning.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap). Foto: Pål Christensen

Styreleder Stanley Wirak (Ap) var onsdag på vei hjem fra turen til Kypros og Tyskland. Til Aftenbladet sier han at det verken er teknologien eller miljøaspektet som nå gir grunnlag for usikkerheten.

Må vite mer

— Vi er mest usikre på markedssituasjonen og prisene på de produktene dette anlegget skal levere. Vi må bruke tiden fram til styremøtet på å gå gjennom risikovurderinger og worst case-scenarier. Vi kan ikke bruke så mye penger på et prosjekt fordi vi tror at det kanskje kan bli bra, sier Wirak.

Stavanger og Sandnes har ivret for et slikt sorteringsanlegg i flere år og gjentatte ganger gitt uttrykk for utålmodighet overfor IVAR. Stavanger henger etter med plastinnsamlingen fordi folk selv må bringe plasten til returpunktene. Ikke er det særlig rent og pent det som leveres heller. Derfor lå det denne uken en ny sak på bordet til kommunalstyret for miljø og utvikling (KMU), der administrasjonen varmt støttet planene om et sorteringsanlegg. Etablering av et slikt anlegg er helt nødvendig for å nå målet i Klimaplanen om 75 prosent materialgjenvinning av avfall. Stavanger ser også mulighet for sparing i å legge ned dagens miljøstasjoner for plast og metall.

Saken ble imidlertid utsatt for at IVARs styre skal få anledning til å behandle saken først, et vedtak Leif Arne Moi Nilsen (Frp) reagerte skarpt på og anket inn for formannskapet.

Gladsak

— Jeg kan ikke forstå at ikke denne saken, med forprosjektet og alt, kan komme på bordet i eierkommunene til IVAR. Dette er jo en skikkelig gladsak og den beste miljøsaken i vår region siden fyllplassen på Sele ble stengt, sier Moi Nilsen.

Han mener at sterke krefter innen IVAR er skeptiske til hele sorteringsanlegget og at man derfor helst vil slippe klare føringer fra store eierkommuner før styrebehandlingen.

Stanley Wirak avviser den problemstillingen.

— Forprosjektet er bestilt av IVAR for at vi skal kunne ta en beslutning i styret. Den endelige beslutningen skjer ikke før i representantskapet i november. I mellomtiden vil IVAR selvfølgelig informere samtlige eierkommuner om denne sakens detaljer. Det er også grunn til å understreke at forprosjektet ikke er helt ferdig ennå, sier Wirak.

Brannsikring

Sorterings- og vaskeanlegget på Forus skal etter planen ha ti ansatte. Arbeidsmiljøet skal sikres, blant annet ved å plassere maskinene innelukket. Det skal også brukes betydelige midler på å bygge anlegget med små brannceller.

Bossbranner har en rekke ganger de siste årene ført til stor røykutvikling og potensielt farlige situasjoner i Forus-området.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet bevæpnet seg mot menn med øks - to menn pågrepet

  2. Julegrantenningen i Stavanger er avlyst

  3. Eigersund: Omstridt rådmann går av

  4. Minimalt med innsyn, maksimal utsikt: Da vennene skulle selge huset sitt, slo familien til

  5. Overgrepstiltalt ba om hjelp: - Jeg fikk beskjed om at jeg måtte betale behandlingen selv

  6. Fansen vil nyta kvar einaste av dei over 600 sidene

  1. Stavanger