Meningsmåling: Ny nedtur for Ap, mens Sp fosser fram

Sp får 22,6 prosent og gjør sin beste måling i partiets historie i Nationen og Klassekampens januarmåling. For Ap som får 17,5 prosent, er målingen dyster.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (SP) Jonas Gahr Støre (AP) under partilederdebatt i Arendal i fjor høst.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er Norfakta som har gjennomført målingen på vegne av de to avisene. Analyseinstituttet har aldri før målt Sp så høyt eller målt Ap så lavt siden instituttets oppstart i 2006.

Valgforsker Bernt Ardal ved Universitetet i Oslo påpeker overfor Nationen at Aps velgerlojalitet fortsetter å falle. I målingen er den nede på 46 prosent. Partiet mister velgere til sofaen og Senterpartiet, ifølge valgforskeren.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap sier at de må kjempe tilbake tilliten til alle de som nå er usikre på hva de skal stemme.

– Skal vi sikre trygge arbeidsplasser i hele landet og små forskjeller mellom folk, må vi få større oppslutning, sier Stenseng.

Sp med toppnotering

Både Johan Giertsen i nettstedet Poll of polls og tidligere Sp-leder Anne Enger sier til Nationen at de ikke vet om noen bedre måling for Senterpartiet.

– Dette er én måling, og målinger varierer, men selvfølgelig – altså jeg ser på det som en slags marsjordre om å stå på, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

På målingen er Høyre landets største parti med 24,3 prosent.

De fullstendige resultatene i meningsmålingen er som følger (endring i parentes): Ap: 17,5 prosent (-3,6), Frp: 11,1 prosent (-1,3), Høyre: 24,3 prosent (+1,3), KrF: 3,4 prosent (+0,8), MDG: 4,5 prosent (+0,2), Rødt: 3,1 prosent (-1,0), Senterpartiet: 22,6 prosent (+2,5) SV: 8,2 prosent (+1,1), Venstre: 2,7 prosent (-0,2).

Utydelig Vedum

Arbeiderpartiet har slitt på målingene over lengre tid, og før jul ble Senterpartiet for første gang målt høyere enn Ap.

Sp-lederen har imidlertid unnlatt å svare tydelig på om han anser seg som en statsministerkandidat i en eventuell ny regjering etter valget.

– Hele den personkabalen er underordnet. Ofte er det altfor mye diskusjoner om det, sa Vedum til NTB i julen.

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

  2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

  3. Trafikkuhell i Hillevåg

  4. Skatteparadiset midt i USA

  5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

  6. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.