Kronprinsen besøkte olje­bransjen i Stavanger torsdag

Torsdag besøker kronprinsparet Stavanger på sin lille rundreise i Norge.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble mottatt på Equinor av konsernsjef Eldar Sætre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Kronprins Haakon besøker torsdag olje- og energibransjen i Stavanger for å lære om hvordan koronapandemien har påvirket næringen.

Stavanger er siste stoppested på en rundtur i Norge. Kronprinsparet har møtt en rekke mennesker for å høre om deres erfaringer og utfordringer under koronapandemien.

Blant stoppene i Stavanger var kronprinsparet blant annet innom Equinor på Forus, og møtte konsernsjef Eldar Sætre.

Kronprinsparet har vært innom Askim, Rygge, Stokke og Flekkefjord. Onsdag var de i Kristiansund.

Kronprins Haakon ble mottat av barn med flagg og ordfører Kari Nessa Nordtun torsdag.

Annerledes tid

Da koronatiltakene slo inn som verst, måtte kronprinsfamilien gjøre som alle andre. Det ble hjemmeskole, «71 grader nord» på TV og besteforeldrene på videolink.

– Man blir veldig tett på hverandre, ikke sant. Så da kan det jo altså … ting topper seg litt. Det gikk stort sett ganske bra, altså. Men det er klart at det er lenge å bare være sammen med familien, sier kronprins Haakon i et intervju med NTB.

De siste ukene har han vært ute på tur i Norge for å høre hvordan folk har hatt det under koronapandemien.

Kongeskipet.

– Inntrykket mitt er at folk rundt i Norge har vært utrolig flinke til å finne løsninger, sier han.

Selv måtte også kronprinsfamilien kaste seg rundt da samfunnet stengte ned 12. mars.

– Hverdagen ble jo helt annerledes. Vi fikk barna våre hjem. De skulle ha hjemmeundervisning sånn som alle andre i Norge. Samtidig sluttet vi å møtes på kontoret. Vi satt på hjemmekontor i stedet.

Kronprins Haakon vinker til publikum fra kongeskipet idet kronprinsparet forlater Kristiansund tirsdag denne uken. De siste to ukene har han reist land og strand rund for å høre om folks utfordringer under koronakrisen. Foto: Berit Roald / NTB.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ruslet tirsdag rundt i gatene i Kristiansund. Her passerer de brannstasjonen.

– Intenst

Familien brukte mer tid på aktiviteter som å gå på tur og hoppe på trampolinen, forteller kronprinsen. De hadde også en «greie» med at de så «71 grader nord» i fellesskap.

– Som sånn kjernefamilie var vi veldig intenst sammen over et par måneder. Det var ikke så mye valg.

Han oppsummerer med at det «fungerte ganske bra».

– Men det er klart, vi har jo to ungdommer på 16 og 14 år. Etter litt tid var det nok fint for dem å kunne treffe litt venner også. Og ikke bare være sammen med moren og faren sin.

Kronprins Haakon har reist land og strand rundt for å høre om folks erfaringer under koronakrisen. Her er han på besøk i kulturhuset Festiviteten i Kristiansund.

– Nødt til å holde ut

Tirsdag denne uken seilte kongeskipet Norge rolig inn havna i Kristiansund. Om bord var kronprinsen og kronprinsessen, og sammen ruslet de rundt i gatene og snakket med vanlige folk, politikere, skolebarn, kulturaktører og helsepersonell om hvordan de har taklet utfordringene med koronapandemien.

Askim, Rygge, Stokke, Flekkefjord og Florø har fått lignende besøk av kronprinsen de siste to ukene, og torsdag står Stavanger for tur.

– Folk forteller at det har vært utfordrende og at det har vært et høyere stressnivå enn normalt. Men at de stort sett har klart å finne løsninger. Samtidig vet vi jo også at det er en god del som har hatt en veldig vanskelig periode, sier kronprinsen.

Han skjønner godt at mange begynner å bli slitne av tiltakene.

– Så er det jo sånn at vi er nødt å holde ut.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ruslet tirsdag rundt i gatene i Kristiansund. Her passerer de en boligblokk med flagg på balkongene på vei til Allanengen barneskole. Foto: Berit Roald / NTB

Risiko

Kronprinsesse Mette-Marit er en av dem som er i en risikogruppe. Hun har vært åpen om at hun lever med sykdommen kronisk lungefibrose.

– Hun har det bra og forholder seg til rådene fra FHI sånn som de fleste andre, sier kronprinsen.

Forholdsreglene gjør at Mette-Marit er med på færre arrangementer enn hun ellers ville ha vært. Men tirsdag var hun ute på offentlig oppdrag igjen, og hun smilte og lo i møte med blant annet skolebarn.

– Det var veldig hyggelig, sier kronprinsen.

– Som sånn kjernefamilie var vi veldig intenst sammen over et par måneder, sier kronprins Haakon. Her er han sammen med kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra under ferien på Dvergsøya utenfor Kristiansand i sommer. Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle er også med.

– En unntakssituasjon

Kongeparet må også ta forholdsregler som alle andre. Dermed har kontakten med barn og barnebarn også vært annerledes.

– I den «verste» perioden snakket vi jo på videokonferanse, og vi ringtes på telefon og traff hverandre ute. Etter hvert når det ble mer normalisert, traff vi hverandre inne også, forteller kronprinsen.

– Hvordan var det å ikke kunne møtes?

– Det er jo veldig rart. Det føltes som en veldig unntakssituasjon.

– Vennlighet

Alt i alt opplever kronprinsen at Norge har håndtert krisen bra. Han tror det er en fordel at vi har høy tillit, både til hverandre og til myndighetene.

– Når det er såpass inngripende tiltak, er det viktig at vi også får komme med motforestillingene våre og diskutere dette. Det synes jeg også vi har fått til ganske bra

Han tror nøkkelen framover blir å være rause med hverandre.

– Når vi nå går inn i høsten og mange av oss kanskje begynner å bli litt lei, må vi klare å ta fram litt av det beste i oss og fortsette å bevare vennligheten.

Publisert: