Tror ikke mangel på «Deilig er jorden» ødelegger kulturarven

– Er virkelig «Deilig er jorden» vårt viktigste trumfkort, spør religionsviter Anne Kalvig. FAU- lederen ved Nylund skole reagerer på rasistiske kommentarer i sosiale medier.

– Skolen skal speile et mangfoldig og inkluderende samfunn, foruten norsk kulturarv. Da må man ofte forsøke å harmonisere motstridende interesser innenfor rammene regelverket setter, sier religionsviter Anne Kalvig.
 • Birgitte Flote
  Birgitte Flote
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag ettermiddag skrev Aftenbladet at Nylund skole i Stavanger har gitt beskjed om at elevene ikke får synge «Deilig er jorden» og at ord som «julenisse» og «jul» er tatt vekk fra kjente sanger.

I dag uttaler rektor Frøydis Anthonsen at det hele skyldtes en feiltakelse, og at det også i år vil bli julesang på skolen.

I sosiale medier er det mange som reagerer på det de mener er en trussel mot norsk kulturarv. Leder i FAU ved skolen, Arvid Berentsen, er opprørt over rasistiske kommentarer mot muslimer.

– Dette er på ingen måte noe som kommer fra muslimer. Vi har to muslimer i FAU og ingen av dem har motsatt seg en eneste juletradisjon.

Frykter ikke for kulturarven

Anne Kalvig, professor ved Universitetet i Stavanger (UiS), synes ikke det er så problematisk om en skole lar være å synge «Deilig er jorden».

– Skolen skal speile et mangfoldig og inkluderende samfunn, foruten norsk kulturarv. Da må man ofte forsøke å harmonisere motstridende interesser innenfor rammene regelverket setter. Nylund skole har forsøkt å håndtere dette alternativt, noe som tyder på at de tar hverandre på alvor.

– Er virkelig «Deilig er jorden» vårt viktigste trumfkort, spør Kalvig.

– Det er lenge siden vi lærte salmer utenatt, og det er trolig få som vil tilbake dit. Kulturarv kan være mye og formidles året igjennom av skolen. Men det er forståelig at foreldre engasjerer seg for det mange oppfatter som samlende og vakkert.

Hun mener skolegudstjeneste er mer problematisk enn julesanger i et sekulært rom.

Komplisert arv

Både opplæringsloven og læreplaner understreker skolen sitt ansvar for å ivareta kulturarven. Religionsviter Geir Skeie ved UiS sier skolen har et viktig ansvar her, men at det ofte blir komplisert fordi innholdet er uklart.

– Med ulike religioner og kulturer blir det ofte vanskelig å definere hvilke verdier som binder oss sammen. Kulturarven er hele tiden i endring, og forskjellige folk vil peke på forskjellige ting.

Han mener skolen ofte misforstår sitt ansvar. Juridisk er det et skille mellom religionsundervisningen og resten av fagene.

– Mens religionsundervisningen etter læreplanen skal være objektiv og dekke hele bredden, er det annerledes i samlinger som for eksempel skolegudstjeneste.

Han sier skolene blander kortene når de viser til kulturarven i slike saker.

– Når det ikke har med religionsundervisning å gjøre, er det snakk om skolen sitt syn på religion og livssyn.

Sosiale medier endrer diskusjonen

Kalvig ser diskusjonen i sammenheng med lignende diskusjoner hvert år.

– Julen er en høytid med stor offentlig interesse, både fordi den inneholder mer enn det kristne budskapet og fordi så mye av markeringen foregår i forkant av selve julen.

– Opplever du at det har blitt mer diskusjon rundt dette?

– Ja, men mest fordi sosiale medier gjør den mer synlig. Folk deler sine opplevelser og meninger på Facebook og effekten blir gjerne at man klumper seg sammen etter hvorvidt man er for eller imot.

Skolesjefen: - Vi slår fast at vi må kunne synge julesanger ved en juleavslutning, og da mener jeg julesanger slik de erHuman-Etisk Forbund: - Sensur av julesanger kan være litt misforstått
Publisert:

Nylunds juleavslutning

 1. Nylund-rektor innvilges mediefri på ubestemt tid

 2. «Det var presisert at gutten ikke hadde lov å synge med på refrenget»

 3. Taust driftsstyre etter møte om juleavslutningen på Nylund

 4. Sylvi Listhaug (Frp) glad for U-sving om julesanger ved Nylund skole

 5. FAU på Nylund: - I «Så går vi rundt om en enebærbusk», er det uproblematisk om elevene synger verset hvor «kirke» nevnes

 6. Abid Raja (V) om Nylund: - Ingen barn blir kristne av å synge «Deilig er jorden»

 1. Nylunds juleavslutning
 2. Livssyn
 3. Anne Kalvig
 4. Universitetet i Stavanger (UiS)
 5. Religion