50 nye studieplasser i julegave til UiS

Universitetet i Stavanger får 50 nye, hardt tiltrengte studieplasser i julegave fra Stortinget. 11 nye stipendiatstillinger kommer i tillegg.

Publisert: Publisert:

Anne Selnes er strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS. Foto: Lars Idar Waage

  • Ellen Kongsnes
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Julegaven ble større og bedre enn ventet for Universitetet i Stavanger (UiS).

Etter de langvarige budsjettforhandlingene i Stortinget i høst, og dragkampen mellom regjeringspartiene og støttepartiene for å få på plass neste års statsbudsjett, ble resultatet flere studieplasser og flere stillinger til UiS.

Nå er statsbudsjettet vedtatt, og støttepartiene KrF og Venstre klarte å klemme inn 50 ekstra studieplasser og seks stipendiatstillinger som regjeringen ikke hadde satt av penger til.

Universitetet i Stavanger ligger på Ullandhaug i Stavanger. Foto: Fredrik Refvem

Ekstraplasser i forhandlingene

Samlet fikk KrF og Venstre forhandlet fram budsjettpenger til 500 flere studieplasser ved norske universiteter. Studieplassene skal brukes til å styrke studietilbudet innen IKT. I tillegg er det satt av penger til 50 stipendiater ved universitetene.

– Vi er veldig glade, sier strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS.

– Finansieringen av universitetet er alltid et tema foran budsjettforhandlingene, svarer Selnes på spørsmålet om UiS hadde bedt regjeringen om flere studieplasser.

– Først fikk vi fem stipendiatstillinger i regjeringens budsjettforslag. Så fikk vi seks av de 50 nye som kom i budsjettforliket. Til sammen blir det elleve. Det er vi veldig takknemlige for, sier hun.

Alle studieplassene og de ekstra stipendiatstillingene kom inn i budsjettet gjennom forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti. Det ble satt som krav, sammen med flere klimatiltak, for å støtte Høyre -og Fremskrittsparti-regjeringens budsjettforslag.

Mer til datakommunikasjon

UiS står fritt til å disponere disse som de vil, men utdanningskomiteen på Stortinget har i sine merknader pekt på det generelle behovet for IKT (Informasjon, kommunikasjon og teknologi) -studieplasser og spesielt på blant annet havteknologi.

– Nå er vi først og fremst veldig glade. Så får vi komme tilbake til fordelingen av de nye plassene og stillingene etter nyttår, sier Anne Selnes ved UiS.

Både til en generell IKT-satsing og på havteknologi har UiS store muligheter og disse studieplassene vil komme godt med, står i det i kommentaren fra Stortingets Utdanningskomite.

LES OGSÅ:

UiS jubler for budsjettforliket

– Bra for UiS, sier rogalandspolitikerne

Rogalandspolitikerne i regjerings- og støttepartiene er glade for at de fikk gjennom julegaven til UiS:

Spesielt i den omstillingssituasjonen vi står i på Vestlandet nå er det viktig at det satses på UiS. Både studieplassene og stipendiatstillingene vil være viktige fremover for at UiS skal være den motoren i omstillingen som de skal være og derfor har vi som representerer Rogaland kjempet for at UiS skal få en betydelig andel, sier Bente Thorsen (FrP) medlem i utdanningskomiteen på Stortinget.

– Som et nytt universitet har UiS hatt en dårligere finansiering enn de såkalt «gamle» universitetene. Det er derfor spesielt viktig at de får tilført disse stipendiatstillingene. Det gir UiS muligheten for å forske mer og det trenger både UiS og regionen vår, spesielt i en tid som denne, sier Iselin Nybø (V) nestleder i utdanningskomiteen.

– Vi vet at det er et skrikende behov for studieplasser innen IKT. Det er en viktig del av omstillingen og UiS har alle forutsetninger for å utnytte disse studieplassene maksimalt. Særlig innen havteknologi skjer det mye bra på UiS og jeg er sikker på at disse studieplassene vil bli godt utnyttet, sier Tina Bru (H).

– Både studieplasser og stipendiater er viktige satsingsområder innenfor universitets- og høgskolesektoren. Det er slik vi sørger for at flere får studere og at det blir mer forskning. Begge deler er nødvendig og begge deler er nødvendig i vår region. Vi skal stå i front i omstillingen og UiS er den viktigste institusjonen for å få dette til. Jeg er fornøyd med at UiS får sin del, både av studieplassene og av stipendiatene, sier Olaug Bollestad (KrF).

LES OGSÅ:

Rekordmange søkere til UiSuniversitetet i stavanger (uis) - Aftenbladet.no
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

  4. – Her vil vi ikke være verneverdige

  5. Jeg forlanger at denne boka blir lest

  6. Prøvde å overtale moren til ikke å se «Exit»

  1. Universitetet i Stavanger (UiS)
  2. Teknologi
  3. Omstilling