– Jeg vil være biskop for de famlende og spørrende og vil lytte til dem som har en skjult og stille tro

Ivar Braut gleder seg til mer tid på jærstrendene og håper å finne seg en løpegruppe. Han vil være biskop for alle, også for dem som famler i troen og dem som tror i skjul.

Ivar Braut er Stavanger bispedømmes nye biskop. Han kommer fra Sandnes og ble ordinert i Gand kirke. Han har siden 2000 vært sokneprest i Birkeland menighet i Fana prosti i Bjørgvin bispedømme. Jeg er litt nervøs, men er fattet. Takk for tilliten, sier Braut.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Jeg er nervøs, men fattet, sier den nyutnevnte biskopen.

Torsdag kveld fikk han den overraskende telefonen. Soknepresten i Birkeland menighet hadde reist fra nabobispedømmet Bjørgvin til Sandnes, for å besøke sin far.

– Da telefonen kom var jeg hos en kamerat. Jeg svarte telefonen og gikk etterpå inn igjen og lot som ingenting, smiler Braut.

Siden begynte mobilen og koke. Nyheten lekket ut.

– Jeg var glad jeg hadde ladet telefonen, sier Braut.

Ivar Braut hadde tatt turen til Sandnes for å besøke sin far, og var ikke langt unna domkirken da telefonen fra Kirkerådet kom. Nå gleder han seg til å ta fatt på jobben.

Gleder til strendene

Han snakker fortsatt rogalandsdialekt. Snart pakker han og kona sammen livet sitt i Bergen og flytter til Stavanger.

– Jeg gleder meg til å komme nærmere jærstrendene, de er helt utrolige og vi bruker dem i all slags vær når vi er i Rogaland, sier Braut.

Det blir nok også en og annen løpetur i sanddynene for den ferske biskopen. Han er en ivrig maratonløper.

– Jeg hører det er et godt løpemiljø her, så regner med å finne meg en løpegruppe, sier han.

Mange 2. stemmer

For mange var det overraskende at Ivar Braut er utpekt som biskop. Prost på Karmøy Helge S. Gaard, fikk størst oppslutning blant de stemmeberettigede og var rangert øverst av både flest biskoper og av bispedømmerådet.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum peker på at Ivar Braut fikk mange 2. stemmer.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum peker på at Ivar Braut fikk mange 2. stemmer. - Han er en brobygger og en sterk og troverdig forsvarer av folkekirken, sier hun.

– Braut oppfattes som en sterk brobygger. Jeg respekterer hans rakryggethet. Han står opp for det han mener, sier Raaum.

Ivar Braut er delegat til Kirkemøtet, og mange kjenner han gjennom dette vervet. Braut gjorde seg bemerket på Kirkemøtet i april, da den betente saken om kirkelig ekteskapsvigsel for homofile par ble diskutert.

Braut plasserer seg teologisk i båsen som "moderat konservativ".

– Jeg er nokså langt fra de strengt konservative, og det blir feil å si at jeg er liberal. Men jeg har tilpasset en del ting, sier han.

Les også: - Jeg er bekymret for tilliten til Kirkerådet

Strekker ut ei hånd

Nettopp i homofilisaken har han strukket ut ei hånd. Han er en av arkitektene bak kompromissvedtaket som innebærer at kirken skal gi rom for to syn i homofilisaken. Selv står han for det klassiske ekteskapssynet; at ekteskapet er for én mann og én kvinne. Braut stemte likevel med flertallet på Kirkemøtet og uttalte at det handlet om å strekke ut en hånd.

– Blir du trøtt av at denne saken får så stor oppmerksomhet?

– Jeg blir trøtt fordi alle vet at dette ikke er det egentlige. Men vi er nødt for å snakke om det, og det er en annen stemning for to syn i dag enn for 20 år siden, sier Braut.

Biskop for alle

Når han 19. mars 2017 tar fatt på jobben som biskop, er første prioritet å blir kjent med bispedømmet og alle medarbeiderne.

Den nye biskopen ble presentert i domkirken fredag formiddag.

– Jeg vil være en borbygger og jeg vil være en tydelig biskop. Jeg vil lytte og respektere til ulike fløyer, sier Braut.

– Jeg vil være en biskop også for de famlende og spørrende og vil lytte til dem som har en skjult og stille tro.

– Kirken er også for dem som sjelden uttaler seg og som sjelden kommer til gudstjeneste. Jeg vil forsvare alles rett til å tilhøre kirken, sier Braut.

Braut ble ønsket velkommen av preses Helga Haugland Byfuglien. Hun kunne fortelle at kong Harald har sagt ja til å være til stede i Domkirken når Braut blir vigslet 19. mars neste år.

Leder av bispedømmerådet Lars Tore Anda ønsket også velkommen.

– Du har vår tillit. Det har du hatt siden vi nominerte deg, sier Anda.

Ivar Braut var rangert på tredje plass av bispedømmerådet, da det gav sin uttalelse i november.

Publisert: