Dårligere brannsikret enn Gamle Stavanger

Søndagens brann skjedde i et av Stavangers eldste strøk i østre del av Stavanger sentrum. Det er brukt få offentlige kroner på brannsikring av dette området.

Foto: Kristian Jacobsen

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Først og fremst er det tragisk at mennesker skades i brann. Vi er mest opptatt av å redde liv. Det neste er at vi sikrer at en ikke taper mange hus. Det lyktes vi med under denne brannen, sier Ståle Fjellberg, konstituert brannsjef i Rogaland brann og redning IKS.

Brannvesenet fikk melding om brann i et bolighus i Rosenkildegata i østre del av Stavanger sentrum klokken 6.30 søndag morgen. 7 minutter og 15 sekunder senere var store brannmannskaper på plass, men da var det allerede full fyr i huset. To kvinner er sendt til Haukeland med kritiske skader.

Heldig med vinden

– Når vi får melding om brann i trehusbyen, er det hurtig innsats og store styrker som gjelder. Vi mobiliserte også stigebiler med en gang og kom greit fram, selv om det ikke er tvil om at Rosenkildegata er trang. Vind er ofte en vanskelig faktor. Denne dagen var det vindstille, sier Fjellberg.

Alle områder med verneverdig bebyggelse i Stavanger er kartlagt i forhold til brannfare og brannsikring, men de aller viktigste tiltakene for å hindre brann er opp til den enkelte huseier/beboer.

– Det aller viktigste er alltid å ha fungerende røykvarslere eller seriekoblede brannalarmanlegg, og vite at en skal ringe 110 ved brann. I tillegg bør hver bolig ha tilgjengelig slokkeutstyr, enten slokkeapparat eller husbrannslange, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

To kvinner kritisk skadet etter boligbrann i Stavanger

Ikke varmesøkende kamera

– Jeg anbefaler sterkt alltid å ta en runde før en legger seg for å sikre at levende lys og komfyren er avslått, sier Fjellberg.

Ifølge ham er slokkeanlegg det beste sikringstiltaket, men dette er en kostbar installasjon.

I Gamle Stavanger er det, med offentlige penger, installert brannslangestasjoner og varmesøkende kamera som overvåker på utsiden. Noen bygg har også fått slokkeanlegg med penger fra kommunen og Riksantikvaren.

- Det er også et prosjekt i Gamle Stavanger med slokkeanlegg uten bruk av vann, ifølge brannsjefen.

Blant de eldste områdene i byen

Men bebyggelsen rundt Rosenkildegata tilhører også Stavangers eldste bebyggelse.

– Dette var et av de første strøkene som ble bygd ut etter byutvidelsen i 1848. Det er lite bebyggelse i Stavanger som er eldre enn denne. Omtrent like gammel bebyggelse finnes i Gamle Stavanger og i sentrumshalvøya, sier Hanne Windsholt, byantikvar i Stavanger.

– Stavanger kommune har hatt stor oppmerksomhet på det tette trehusområdet og gjennomført en systematisk kartlegging av det som er mest brannfarlig. Det dreier seg om bebyggelse, struktur, tetthet, bakgårdsbebyggelse, hvor brede gatene er og om husene ligger vegg i vegg, sier hun.

Windsholdt understreker at brannvesenet har fått tilskudd til ekstra brannutstyr som gjør det enklere å drive brannslokking i verneverdige områder.

– Det er også drevet tetting av smau mellom husene slik at det eksempelvis ikke hives sigaretter i mellom. Når det gjelder områdesikring har det vært mest fokus på bebyggelsen på sentrumshalvøya og i Gamle Stavanger der husene ligger enda vanskeligere tilgjengelig, sier byantikvaren.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Er hjemmet ditt brannsikkert?

 2. Slik skal de redde Gamle Stavanger

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

 2. Nå starter den tunge jobben for pub-gjengen

 3. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. – Vi ønsket oss et hus med varme farger, runde former og praktiske løsninger. Det har vi fått.

 6. Klager på at den nye elferja somler