Erna Solbergs Kina-forklaring strider mot Per Sandberg-versjon

Det hersker nå to ulike versjoner av når detaljer om Per Sandbergs Kina-tur ble kjent for Erna Solberg. Ap vil løfte dette og en rekke andre ubesvarte spørsmål inn i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Publisert: Publisert:

Arbeiderpartiet vil bore videre i Per Sandberg-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Blant annet kan Erna Solbergs uttalelser i partilederdebatten i Arendal tirsdag, bli tema. Her avbildet etter debatten med Jonas Gahr Støre. Foto: Jon Ingemundsen

 • Geir Søndeland
  Journalist
 • Harald Birkevold
  Kommentator
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Erna Solberg (H) opplyste mandag at det hadde kommet fram nye opplysninger i Per Sandberg-saken etter at hun hadde uttrykt tillit til ham 1. august.

Statsministeren sa i partilederdebatten at det var kommet nye opplysninger i mediene om at han hadde hatt med mobiltelefonen til Kina - et av landene som regnes å ha størst etterretningsvirksomhet rettet mot vestlige land.

Dette strider mot Sandberg-versjonen av hva som skjedde rundt 8. august. For den tidligere fiskeriministeren sa under pressekonferansen i Arendal tirsdag at han hadde tillit både hos Solberg og Siv Jensen onsdag 8. august.

Sandberg opplyste at «alt var kjent» på dette tidspunktet, inkludert Kina.

Les også

- Måtte velge mellom Bahareh eller å være statsråd, og da har jeg valgt Bahareh

Les også

Da Sirkus Sandberg kom til Arendal

Les også

– Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

Går ikke i detalj

Solberg regnet imidlertid Kina-opplysningene som nye.

Aftenbladet: – Sandberg sa at han hadde tillit fra deg og Siv 8. august og at alt var kjent - inkludert Kina - på det tidspunktet. Du refererte til Kina i partilederdebatten som en del av de nye opplysningene som påvirket tillitsspørsmålet. Hva har du å si til det?

Solberg: – Jeg kommer ikke til å gå gjennom alle disse detaljene. Jeg har blitt spurt om hva som var nytt etter 1. august, og etter 1. august så er den Kina-opplysningen kjent, og så har vi vært i prosess og diskusjoner i løpet av denne tiden, og det er en helhetsvurdering som ligger bak det.

Aftenbladet: – Han sier at det var mediene som bygget opp Bahareh som en sikkerhetsrisiko for ham og for rikets sikkerhet, slik at han ikke hadde noen annen mulighet enn å trekke seg, slik at han ikke hadde noen annen mulighet enn å trekke seg. Hva synes du om det?

Solberg: – Jeg har ingen kommentar til det.

– Ferieplaner er ikke et gradert dokument

Sandberg sa tirsdag dette på spørsmål om hvorfor Tyrkia-turen ble droppet (til fordel for Iran-turen).

– Jeg fulgte vanlige rutiner og meldte inn mine turer til SMK, men jeg registrerte at alle mine ferieturer lekket ut til pressen, masse private SMS-er, alt, begynte å lekke, sa Sandberg.

Da Aftenbladet etter partilederdebatten viste til formuleringer fra Sandberg om lekkasjer fra ting han hadde rapportert inn til SMK, avbrøt Solberg med at hun ikke hadde hørt Sandbergs tale, så han kunne ikke si noe om det.

– Ferieplaner i regjeringen er jo ikke et gradert dokument. Ferieplaner er en oversikt over hvor folk er som distribueres til ganske mange innen regjeringsapparatet, fordi du skal vite hvor du skal få tak i folk. Sånn sett er det ikke sånn at det er et hemmelig dokument som ligger på SMK. Det vil være tilgjengelig for relativt mange, svarte Solberg.

Terje Aasland varsler at Arbeiderpartiet vil komme til bunns i saken i en koordinert innsats i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedesen/NTB scanpix

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på ballen

Allerede før «Per Sandberg-show» i Arendal tirsdag var det klart at saken ville bli tema i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Terje Aasland (Ap) varsler at komiteen nå skal koordinere hvilke spørsmål, inkludert spørsmål rundt Kina og tilliten til Sandberg, som regjeringen må svare på.

– Jeg har merket meg en noe ulik kommunikasjon fra Per Sandberg og statsministeren om når det endelig ble en konklusjon i tillitsspørsmålet, sier han til Aftenbladet.

– Det som er avgjørende i saken, er å få visshet i om statsministeren, som øverste leder av regjeringen og ansvarlig for rikets sikkerhet, tar sikkerhet og de hendelsene vi nå har sett, på alvor. Det er det helt nødvendig å få forsikringer og relevant informasjon om, sier Aasland.

– For min del er det viktig å få klarhet i hvorvidt informasjon på Sandbergs telefon kan ha blitt kompromittert av kinesiske eller iranske myndigheter. Selv om det ikke er av gradert karakter, så kan det fortsatt være informasjon av vesentlig utenrikspolitisk, handelspolitisk, næringspolitisk, strategisk karakter. Det kan for eksempel være sensitive opplysninger om norsk oppdrettssektor, strategiske posisjoner, selskapsinformasjon, nordområdene og så videre, sier han.

Les også

Rogalandsbenken om Per Sandberg og lokalvalget i 2019

Les også

Sandberg hevder han er dolket i ryggen av partifeller

– Absurd

Nestleder Hadia Tajik (Ap) sa til Aftenbladet på Mediebåten i Arendal onsdag at noe av det Ap er opptatt av - i tillegg til råd gitt til medlemmer av regjeringsapparatet, rutiner og oppfølging av rutiner overfor statsråder og statssekretærer - er hvorvidt norske interesser har blitt kompromittert og er kommet i hendene på fremmede makter.

– Vi lurer på hva som skjedde fra Erna første respons der hun sa at alle kunne gjøre feil og fram til da alle synes det var riktig av Sandberg å gå av, sa Tajik.

KrF-nestleder Olaug Bollestad slår fast at saken kommer til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Det betyr at statsministeren må svare og at vi må til bunns i denne saken, sa hun på Mediebåten.

Det vil også Geir Pollestad (Sp), som kaller saken absurd.

– Den informasjonen (som har vært på Sandbergs elektroniske utstyr) som er mest interessant, er ikke den som er topp hemmelig, men den som berører normal virksomhet, sa han.

– Jeg har ganske god fantasi, men jeg hadde ikke klart å dikte opp dette sakskomplekset, konstaterte Sveinung Stensland (H).

Per Sandberg var formelt ferdig i regjering mandag, men fant selv ut at han ville eller måtte gå av i forrige uke. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

PST: - Ikke den mest alvorlige saken

Onsdag opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor NTB at dette - at Sandberg har tatt med jobbtelefonen til Iran og Kina - ikke er en sak PST er veldig bekymret for, ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland.

–Vi i PST jobber fortløpende med svært alvorlige saker som gjelder ulovlig etterretning fra fremmede makter, og dette er nok ikke en sak som vil nå opp som den mest alvorlige saken som PST jobber med, sier Bjørnland.

Hun sier at Sandberg har handlet skjødesløst.

– Men meg bekjent er ikke dette en telefon som har vært bærer av sikkerhetsgradert informasjon. Så det som er grunnleggende nasjonale interesser, det har ikke befunnet seg på den telefonen, sier hun til NTB.

Partileder Siv Jensen ville ikke kommentere Per Sandberg-spørsmål overfor Aftenbladet etter partilederdebatten, ifølge statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) i Finansdepartementet.

Jonas Gahr Støre (Ap) ønsket tirsdag ikke å besvare Aftenbladets Sandberg-spørsmål.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Per Sandberg
 2. Politikk
 3. Erna Solberg
 4. PST
 5. Olaug Bollestad