Fra Stortinget til byråkratiet

Siri Meling har byttet fra å vedta lover til å håndheve dem. Hun er nylig ansatt som regiondirektør i Fiskeridirektoratet Region Sør med ansvar fra Hordaland grense til svenskegrensen.

 • Bjørn Aage Krane
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

42-åringen fra Egersund har dermed det utøvende veilednings— og kontrollansvaret for omkring 1400 fiskere, 57 oppdrettsanlegg for laks, 62 anlegg for annen saltvannsfisk, 22 klekkerier, to fiskeslakterier og en god del annen virksomhet. En prioritert oppgave er å fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukerrettet forvaltning av marine ressurser og marint miljø.

2. januar tiltrer hun offisielt og flytter inn på kontoret med utsikt over havnebassenget til sin gamle arbeidsgiver, Fonn Egersund, og med et hav av en kontorpult.- Hva er det som gjør deg kvalifisert til å være regiondirektør for hele Skagerrak-kysten og Rogaland?

Siviløkonom

Meling ramser opp: - Jeg har utdannelse som siviløkonom fra Handelshøyskolen BI fra 1992. Etter det fikk jeg jobb som næringssjef i Dalane og sekretær for Dalanerådet. Det var jeg fram til 1997, da jeg ble ansatt som nestleder på Fonn Egersund. Der ble jeg til Stortinget tok meg i 2001. Siri Meling erklærer at hun har fått et hjerte for alt som har med fisk å gjøre gjennom erfaringene som næringssjef og på Fonn - og bevisstheten om at Egersund holder stillingen som Norges største fiskerihavn på kvantum.

Mannsdominert

— Er det spesielt å være kvinne i en slik stilling?

 • Det anfekter ikke meg noe særlig, men saklig sett er det vel fremdeles litt påfallende med en kvinnelig leder - spesielt i så mannsdominerte næringer som fiskeri og havbruk. Men jeg tror ikke det at jeg er kvinne skal hindre meg i å gjøre en god jobb og å oppnå respekt blant aktørene på sjøen og merdkanten.
 • Er du sjøsterk?
 • He, he - jeg er ikke så plaget med sjøsyke som da jeg var lita jente. Da kjente jeg kvalmen så snart jeg fikk ferjebilletten i hånden. Nå trives jeg godt med å være på sjøen - i alle fall når været er sånn rimelig godt.

30 ansatte

I Fiskeridirektoratet region Sør er det 30 ansatte. Hovedoppgavene spenner fra veiledning av fiskere og oppdrettere til kontroll av at regler og forskrifter følges - og sporing av fiskeflåten i Nordsjøen og Skagerrak ved hjelp av moderne satellittutstyr.

 • Hva blir den viktigste oppgaven over nyttår?
 • For meg personlig blir det å sette meg skikkelig inn i jobben, bli kjent med mine medarbeidere på alle kontorene og få oversikt over hva som er de viktigste arbeidsoppgavene framover. Jeg vil legge stor vekt på å ha et godt samarbeid med næringsaktørene og andre myndigheter for å bidra til en lønnsom og bærekraftig utvikling i regionen. For meg er det viktig at vi får utnyttet det potensialet våre fiskeressurser og akvakultur representerer for regionen.

Nordsjøen

Den nye regiondirektøren peker på forvaltningen av Nordsjøen som en klart viktig oppgave i året og årene som kommer.

 • Nordsjøen er karakterisert som et av verdens mest produktive havbasseng. Da er det uholdbart og uklokt at den skal forvaltes slik at fiskeslag etter fiskeslag kommer på et lavmål. Det må være viktig for alle landene rundt Nordsjøen at fiskestammene kommer opp på et bærekraftig bestandsnivå og at fiskeriene utøves på en bærekraftig og dermed langsiktig lønnsom måte.
 • Nå snakker du vel nesten som en politiker?
 • Så stor er ikke avstanden fra politikk til forvaltning. Og akkurat når det gjelder Nordsjøen - og Skagerrak, for all del - er det viktig med enighet om forvaltning, kontrollregimer, sanksjoner og kjøreregler landene imellom, både med hensyn til fiskebestandene og til en konkurransenøytralitet for aktørene landene imellom.
 • Fikk du noe du ønsket deg til jul?
 • Det som varmet mest, var et kaffekrus fra min 10 år gamle datter med påskriften «Verdens snilleste mamma». Dessuten var jeg kjempeheldig og fikk en klokke av hunden min (en flatcoated retriever), sier hun lattermildt.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Sirdal-saken: Kommunen brøt loven da de ville tvangsinnlegge gravid kvinne

 2. Trafikkuhell i Oalsgata

 3. 474 nye koronasmittede registrert siste døgn

 4. Måtte vente i timevis for legetilsyn til sønnen (13 måneder): – Det var skikkelig skremmende

 5. Norsk sportskjede saksøkes av Timberland for skoplagiat

 6. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen