Fikk ikke vite at Jonny ville ha hjelp

Jonny André Risvik <b>ville ha besøk av hjelpeapparatet </b>i Kampensgata. Men det fikk sosialkontoret på Eiganes og Tasta aldri vite. Overføringsmøtet ble aldri holdt.

Jonny André Risvik ønsket besøk av hjelpeapparat i Kampensgata. Det fikk aldri sosialkontoret vite om.

 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Da Jonny meldte flytting til Kampensgata i midten av april, var han registrert som bruker hos Nav og helse— og sosialkontoret på Madla. I journalene hans fremgår det at han etter flyttingen ønsket oppfølging av miljøtjenesten.

Han ville også at hjelpeapparatet på Madla skulle informere hans nye helse- og sosialkontor på Eiganes og Tasta om dette.

"Han sier det er greit at vi informerer om hans ønske om å få oppfølging av miljøtjeneste som kan gi ham råd og veiledning for å mestre en selvstendig botilværelse", heter det i Risviks journal den 26. april 2010, seks dager etter at han flyttet inn i den private leiligheten sammen med kameraten "Helge". Den lettere utviklingshemmede kameraten har i rettssystemet fått hovedansvaret for Jonnys død nesten fire måneder senere.

Les også

Jonnys sjanser

Ikke møte

Opplysingene om at Jonny Risvik ønsket hjemmebesøk i Kampensgata, nådde imidlertid aldri kontoret som skulle overta ansvaret for Jonny. Journaler Aftenbladet har tilgang til, viser at det aldri ble holdt noe overleveringsmøte mellom hjelpeapparatet på Madla og kollegene på Eiganes og Tasta.

Eiganes og Tasta helse— og sosialkontor forholdt seg dermed til Helge, som skrev under på husleiekontrakten i Kampensgata sammen med Jonny. Helge hadde gitt beskjed om at han ville klare seg selv.

Det var også til hjelpeapparatet på Madla Jonny Risvik gikk 7. januar 2010 for å fortelle at han ble utnyttet og undertrykket av Helge. Han sa han var redd kameraten og fryktet for konsekvensene av å si ham i mot. Helges søster var med Jonny denne dagen og understreket at Jonny måtte få hjelp til å finne et nytt sted å bo så snart som mulig.

Bekrefter

Jonny stod fortsatt på boliglisten da han i midten av april meldte fra til hjelpeapparatet på Madla om at han nå skulle flytte til en privat leilighet i Kampensgata med Helge. Journalene viser at de ansatte i Nav og på helse- og sosialkontoret var bekymret for at han skulle bo med en person som det var grunn til å tro utnyttet ham.

"Det er ting som tyder på at han har dårlig innflytelse på Jonny", heter det blant annet i journalen 15. april.

Det fremgår også i samme journalnotat at Jonny ikke lenger kan stå på boliglisten for egen leilighet i Madla dersom han flytter til nytt et distrikt.

"Hvis flytting blir bekreftet, må vi gi avslag på søknad og avtale et overføringsmøte med nytt distrikt", heter det i journalen.

26. april ringte Jonny til saksbehandler på Madla og fortalte at han nå hadde flyttet til Kampensgata. Stavanger kommune bekrefter overfor Aftenbladet at det likevel aldri ble holdt noe overføringsmøte for Jonny Risvik.

Kommunaldirektør Per Haarr møter i dag levekårsstyrets arbeidsutvalg for å diskutere hva slags evaluering som skal gjøres av kommunens rolle i Kampen-saken. Foto: Torstein Lillevik

Husker ikke

"Jonny Risvik hadde ikke tjenester fra kommunen på det tidspunktet. Det er ikke vanlig å ha overføringsmøter når en bruker ikke har aktive tjenester," heter det i en epost fra kommunikasjonsrådgiver Vigdis By.

Aftenbladet har flere ganger vist til at journalen viser at Jonny Risvik ønsket miljøtjeneste i Kampensgata. Dette besvarer kommunen med at saksbehandleren ikke kan huske at Jonny ba om miljøtjeneste i den nye leiligheten.

"Saksbehandleren kan imidlertid ikke erindre at JR sa seg villig til, eller at det var aktuelt, med miljøtjeneste da JR sa fra seg den kommunale boligen og flyttet inn i K.s gate", skriver kommunens jurist Ragnhild Øvrebø i en epost.

I dag møter kommunaldirektør for oppvekst og levekår, Per Haarr, politikerne i levekårsstyrets arbeidsutvalg for å diskutere hva slags evaluering som skal gjøres av kommunens rolle i Kampen-saken. Styrets leder, Kåre Reiten (H), avviste i forrige uke krav om umiddelbart å igangsette en ekstern og uavhengig gransking.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Kampen-tragedien: Ekspert advarer mot å la kommunen granske seg selv

 2. Ble varslet om frykt for drap i 2011

 3. Åpner for mer tvang overfor de farlige

 4. FrP krever granskere utenfra

 5. Kommunen må granske seg selv etter Kampen-saken

 6. - Kunne avverget tragedien

 7. Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

 8. Håpet på hjelp til det siste

 9. Jonnys siste uker

 10. Varsler etterspill i Kampen-saken

 11. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du hopper i sjøen like etter at det har regnet

 4. Dette skjer i OL mandag 2. august

 5. Mørk takker superstjernen for åpenheten: – Vi er ikke roboter

 6. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar