- Hvorfor vil ingen eldre være med oss?

De kaller seg Sjarmøretappen - i håp om å få eldre med på tur. Men ingen vil være med dem. Foreløpig.

De har delt ut 250 flyveblader, besøkt sykehjem og Stavanger Universitetssjukehus. Likevel ønsker ingen eldre å gå tur med Lukas Kasputis, Daniel Stranden, Martin Lenes og Marius Nilsskog. 17-åringene har startet elevbedriften, Sjarmøretappen. Foto: Anders Minge

 • Anders Minge
  Anders Minge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De fire elevene ved St.Svithun videregående skole har prøvd «alt». Men de eldre, som ungdommene henvender seg til, har ikke gitt lyd fra seg. Selv om de har invitert 250 personer.

– Det eneste vi vil er å få eldre med på tur, sier Lukas Kasputis, Daniel Stranden, Martin Lenes og Marius Nilsskog.

Les også:

Fotballtalent gir drømmestudier80-tallet ruler rundt Mosvatnet

Tur hver mandag

Andreklassingene har i faget entreprenørskap og bedriftsutvikling gått inn for å lage et tilbud for eldre som ønsker å komme i litt bedre form, treffe andre og være med dem på tur. Opplegget er at de hver mandag klokken 14 møtes ved Vålandstårnet i Stavanger og går en 60 minutters tur i nærmiljøet. Foruten trimmen og det sosiale, vil guttene fortelle historier om lokalmiljøet.Også pause med kaffe og kjeks lokker de fire bak Sjarmøretappen med. Planen er at opplegget skal vare til sommerferien.

Kameratene har lagt informasjonsbrev i postkassen til 250 Vålands-beboere, besøkt sykehjem og Stavanger Universitetssjukehus. Ingen viste interesse.

– Det er synd, for vi tror vi har et tilbud som ikke finnes i bydelen. Vi tror at det må være kjekt for eldre å treffe oss yngre. Kanskje de eldre ikke stoler på at vi fullfører, spør Daniel Stranden.

Tilbud for alle

Tross litt motbør, 17-åringene har på ingen måte gitt opp.

– Vi stiller overhodet ingen krav til at deltakerne er i god form. Fart og lengde tilpasses etter hvor kvikke hver enkelt er til beins. Blir spriket i formen for stor, deler vi oss inn i flere grupper, sier Lukas Kasputis, som også oppfordrer rullestolbrukere til å ta kontakt.

Sprekere enn før

En årsak til den manglende interessen kan være at eldre er mer aktive enn før, ifølge levekårsundersøkelsen 2016.

Andelen kvinner over 67 år som trener ukentlig, har økt fra 51 prosent i 2001 til 73 prosent i 2016. Blant menn i samme aldersgruppe har andelen økt fra 61 til 77 prosent. I 2001 oppgav 26 prosent i denne aldersgruppen at de aldri mosjonerte. Noe som er mer enn dobbelt så mange som i 2016.

Den vanligste treningsaktiviteten blant de eldste er raske turer: Over 60 prosent har gått rask tur det siste året. En del eldre driver også med aktiviteter som sykling, langrenn og styrketrening. Om lag 15 prosent har drevet med hver av disse aktivitetene. Kontaktidrett og høyintensitetstrening som ballspill, kampsport og jogging er mindre vanlige blant eldre.

Har gjort alt rett

Selv om ungdommene ikke skulle få med noen på tur, vil de likevel ikke stryke i faget. Lektor Tor Thorvaldsen er imponert over elevenes innsats.

– Det er prosessen som bedømmes, ikke resultatet. Entreprenørskap og bedriftutvikling er et metodisk fag der elevene skal skape selv. Selvstendig arbeid og tillit er viktige deler i faget. Jeg som lærer blir mer som en støtteperson.

Ønsker du å bli med guttene på tur? Ta kontakt med dem via nettsiden : www. sjarmoretappen.no eller facebook-gruppen: Sjarmøretappen UB.

Les også:

Denne typen trening kan forlenge livet med over tre årForskning: Slik må du trene for å leve lengst mulig
Publisert:
 1. Eldre
 2. Tur

Mest lest akkurat nå

 1. Over natten ble denne grusbanen til en perfekt isflate. Hvem som har laget den er et mysterium

 2. Saktegående trafikk og lange køer ved Sinnes

 3. E134: Bil i vannet ved Ølensvåg

 4. Folkehelse­instituttet bommet kraftig på smitte­tall i julen

 5. Da Line Flesjaa ble syk, flyttet familien til hytta. Det ble et lykkelig valg

 6. Sola vurderer å trekke seg fra lokalt sam­arbeid hvis skjenke­stoppen videre­føres lokalt