Stålverket konkurs igjen

Stålverket på Jørpeland er konkurs. 70 mister arbeidet, skriver lokalavisa Strandbuen.

70 mister jobben når Nomac stenger dørene.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Styret i Nomac tok beslutningen tirsdag kveld og de ansatte ble informert onsdag. Det lykkes ikke å få inn nødvendig aksjekapital eller avtale med bedriftens bankforbindelse, Sparebank 1 SR-Bank.

Tomme ordrebøker gjorde at flertallet av de ansatte nylig ble permittert. Bedriften har hatt dårlig likviditet. Etter det Aftenbladet erfarer har de ansatte ikke fått lønna som skulle vært utbetalt 30. desember.

Det er snart 2 år siden stålverket gikk konkurs sist. Da ble boet kjøpt av forretningsmannen Hogne Fjellanger, som dannet det nye selskapet Nomac AS og fortsatte driften. Fellesforbundet avdeling 25 gikk også inn med 3 millioner for å bidra fortsatt drift.

Onsdag formiddag måtte også han gå til skifteretten. De ansatte ble orientert klokka 12.

– Vi klarte det ikke, sier Hogne Fjellanger til Strandbuen.

70 mister arbeidet.

– Trist for Strand

Ordfører Irene Lauvsnes (H) ble også informert av bedriftseieren. Stålverket ble etablert i 1911 og har i over 100 år vært en viktig arbeidsplass. I flere generasjoner var det en hjørnesteinsbedrift, og selve grunnlaget for at Jørpeland har vokst til en liten by med rundt 6000 innbyggere.

– Dette er en trist dag for Strand, fordi dette er en spesiell bedrift for vår kommune. Vi er blitt holdt informert og visste at det har vært tøffe tider, så dette kom ikke som et sjokk, sier Lauvsnes.

Strand kommune hadde i desember 275 ledige, tilsvarende 4,2 prosent av arbeidsstokken. I tillegg gikk 66 personer på ulike arbeidsmarkedstiltak. Når 70 mister jobben vil det slå negativt ut.

– Dette er mange arbeidsplasser i en kommune med høy ledighet fra før. Vi er på toppen i Rogaland og når blir det enda tøffere. Det er trist, sier Lauvsnes.

Håper på videre drift

Grim Lura var klubbformann sist stålverket gikk konkurs. Nå har han overlatt oppgaven til andre.

– Dette er ikke positivt, men vi ansatte håper at det er noen som kan spytte inn penger og starte opp igjen, sier Lura til Aftenbladet.

– Har dere følt dette komme?

– Noen har, andre ikke. Det avhenger hvor høyt man sitter, svarer Lura.

Han regner med at det samme skjer denne gang, slik som sist.

– Konkursbegjæringen er levert i dag. Vi har ikke sett bobestyrer ennå. Produksjonen stenges vel ned. Jeg regner med at noen blir gående på vedlikehold, fordi det er meldt frost og noen må passe på at utstyret ikke ryker. Sist gjorde vi ferdig leveranser som nesten var klar. Det samme vil vi kanskje gjøre denne gangen også, sier Grim Lura.

Hogne Fjellanger kom som en redningsmann da Scana Steel Stavanger, landets eneste spesialstålverk, gikk konkurs i mars 2015. Den gang mistet 116 ansatte jobben. Fjellanger kjøpte konkursboet for 6,8 millioner kroner, etablerte Norwegian Material Center of Expertise AS (Nomac) og begynte å smelte stål igjen. Fjellanger startet Årdal mekaniske verksted i 1974. Bedriften hadde 22 ansatte da Fjellanger solgte verkstedet til IKM i 2007.

Mister leietakeren

Det er stålverksdriften som rammes av konkursen. De lokale investorene Terje og Magnar Ur eier industrieiendommen. Den kjøpte de av Scana Eiendom SSA AS for 71 millioner kroner i fjor høst.

– Dette er trist. 70 mann som går der nede, konstaterer Terje Ur.

– Og dere mister leietakeren, med mindre noen starter opp igjen?

– Ja, det var ikke dette vi har sett for oss da vi overtok i høst. Men dette er ting som ikke kan forutses. Vi hadde noen møter med Nomac i desember. De har vært åpne om situasjonen og håpte å berge det, men greide ikke komme i mål. De skylder litt leie, ikke det store. Vi vil få pengene og taper ingenting, sier Terje Ur.

Hogne Fjellanger har kastet kortene etter knapt 2 år som eier av stålverket.
Publisert:
 1. Konkurs
 2. Jørpeland
 3. Strandbuen

Mest lest akkurat nå

 1. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

 2. Solabuen vant dataspill-VM og rundt fem millioner kroner

 3. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

 4. Har du sett disse fra E39?

 5. Leggingen måtte utsettes da påfuglen dukket opp i hagen til småbarnsfamilien på Eiganes

 6. Skuffet Viking-trener: – Skal være gode nok til å holde unna