Novemberbarna garantert barnehageplass

1. februar er fristen for å søke barnehage i Sandnes. For første gang har alle barn født i november krav på plass. Ordningen gjelder for alle landets kommuner.

Publisert: Publisert:

Nytt for neste barnehageår er at også barn født i november er garantert barnehageplass. Foto: Pål Christensen

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Novemberbarna får rett til plass etter at Stortinget vedtok å endre fristen i forbindelse med statsbudsjettet 2017.

Om kort tid sendes lovendringen av barnehageloven ut på høring, men den nye regelen gjelder fra kommende barnehageår. Fylkesmannen i Rogaland ber derfor alle kommunene i fylket om å informere om den nye lovendring som er gode nyheter for alle høstbarn.

Ledige plasser

– I Sandnes er situasjonen snudd på hodet slik at vi nå har ledige plasser hele året. Det betyr at det er stor sjanse for å plass året rundt dersom du er fleksibel, men den gode nyheten er at barn født i november har større mulighet for å få plass i den barnehagen foreldrene ønsker, forklarer Torill Kind, kommunaldirektør oppvekst i Sandnes kommune.

Per dags dato er det noen få ledige plasser i disse barnehagene:

 • Høle barnehage
 • Varatun barnehage
 • Asperholen barnehage (rives ca. august 2017)
 • Rabalder barnehage på Lura

Før årets barnehageår var planen å legge ned 11 avdelinger i kommunale barnehager, men så langt har det vært behov for å legge ned sju avdelinger. Over 30 ansatte ble overtallige, men kommunen har klart å finne ny jobb til alle.

– Prognosene sier at vi må legge ned ytterligere tre avdelinger neste barnehageår, men vi vet ikke hvilke avdelinger det blir. Først må vi se hva som er førsteønske hos barna som har krav på plass, forklarer Kind.

Ser på to opptak

Barnehagekapasiteten i Sandnes har endret seg drastisk det siste året. Mens det før var beinhard kamp om plassene, jobber kommunen nå hardt for å få tak i flere barn. Kapasiteten er så god at kun 3 av 10 avdelinger i nye Kleivane barnhage blir tatt i bruk til høsten.

176 sandnesbarn går i barnehager i andre kommuner. For kommunen er det dyrere at disse barna går i barnehager i nabokommuner. Derfor vil rådmannen gjerne ha dem hjem igjen. Det kan gi en innsparing på anslagsvis 4 millioner kroner.

Torill Kind, kommunaldirektør oppvekst i Sandnes kommune. Foto: Fredrik Refvem

– Målet er at alle som bor i Sandnes har barnehageplass i Sandnes. Da er det viktig at de får plass der de ønsker, sier Kind.

Hun er innstilt på å se på flere fordeler for å lokke flere barn til Sandnes.

– Vi skal blant annet diskutere om det er naturlig med et opptak også i januar slik at foreldre får en større fleksibilitet. Det er forståelig at foreldre som har barn født om høsten noen ganger ønsker å heller begynne i barnehagen på nyåret, mener Kind.

Ny ferieordning

I dag er ordningen slik at barn født i september, oktober og november kan vente til de er ett år med å betale for plassen. Men de kan også begynne ved barnehagestart i august.

Sandnes kommune har måttet spare penger også innenfor barnehageområde. Det har derfor kommet nye krav til ferieavvikling. Barnehagebarn må ta ut fem uker ferie hvert år, mot tidligere fire. Tre av ukene må tas ut i juli, og barnehagene skal stenge de to midterste ukene i den travel sommermåneden. Dermed må altså alle ta ut tre uker ferie i juli.

Frist hovedopptak

31. januar: Eigersund

1. februar: Sandnes, Sola, Klepp

15. februar: Randaberg

1. mars: Stavanger, Gjesdal, Time, Hå

Les mer:

Publisert:

Les også

 1. Kvalitet i barnehagen – vet politikerne hva det er?

 2. Barnehageansatte får score på hvordan de snakker med barna

 3. Vi bør utforme en barnehagepolitikk som er på barnas premisser, selv om det koster litt mer

 4. Jåttå barnehage vil gå foran og skape framtiden

Mest lest akkurat nå

 1. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

 2. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 3. Savnet mann (74) funnet i god behold

 4. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 5. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 6. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 1. Sandnes
 2. Barnehage