– For trangt, for dårlig - og av og til for farlig - på legevakten

STAVANGER: Legevaktbygget er altfor lite og gammeldags, det gjør det vanskelig å jobbe effektivt. Ikke bare er det vanskelig for de ansatte, det kan også være uheldig for pasientene og kan gå på sikkerheten løs.

På legevaktbefarinig: Fra venstre: Helsesjef Tord A. Haaland i Stavangner kommune, Line C. Christiansen (V), legevaktsjef Hilde Frafjord, overlege Ole Tom Dalsrud, Arnt-Heikki Steinbakk (Ap), Kåre Reiten (H), Sissel Stenberg (Frp), Cille Ihle (H).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det var det overraskende budskapet politikerne i kommunalstyret for levekår fikk servert av legevaktsjef Hilde Frafjord og overlege Ole Tom Dalsrud da de tirsdag var på befaring på legevakten i Stavanger.

Politikernes hensikt med besøket, var at de ville høre mer om hvordan det gikk med de problemstillingene som har vært mye framme i media, nemlig at folk må vente lenge på å få hjelp, ikke alle telefoner blir besvart, og nå sist folk får ikke bestilt time - altså avtalt tid de kan komme.

Les også

Timebestilling på legevakten er vedtatt, men blir ikke praktisert

Stavangerpolitikerne satte derfor av 6 millioner kroner ekstra i år til å ansette flere, særlig flere sykepleiere. Levekårstyret ønsket derfor å bli oppdaterte på hvordan situasjonen nå er.

Les også

13 nye sykepleiere ved legevakten gir kortere ventetid

-Alt er for dårlig

Straks de var på plass, fyrte overlege Dalsrud løs: - Vi er legevakt 24 timer i døgnet, sju dager i uka, 365 dager i året. For Stavanger, Randaberg og Sola pluss legevaktsentral for flere Ryfylkekommuner. 300 personer har dette som sitt faste eller midlertidige arbeidssted. Bygningen er cirka 20 år gammel. Dette lille møterommet vi nå sitter på, er det eneste møterommet vi har. Vi mangler rom til opplæring, veiledning, trening.

Så tok han politikerne med på en runde: Hvert rom, hver korridor var for trang, for liten, for uhensiktsmessig, enten det var datarommet, legekontorene, observasjonsrommene, akuttrommet, osv. . Også utsiden der ambulansene og politibilene kommer.

Levekårstyret på befaring på legevakten. Til høyre: Leder Kåre Reiten (H). Videre fra venstre: Arnt-Heikki Steinbakk (Ap), Cille Ihle (H), Sissel Stenberg (Frp), overlege Ole Tom Dalsrud, Line C. Christensen (V).

Ikke trygt nok

– Her på de røde stolene i denne trange korridoren sitter du kanskje med ditt barn på fanget og venter på å få tatt en prøve på laboratoriet. Så kommer politiet forbi her med ustabile pasienter, eller ambulansen med en alvorlig skadet person. Det er ikke bra for noen, la Dalsrud ut. Han tenkte blant annet på personvernhensyn og sikkerhet.

Noen ganger hender det at pasienter går amok, og kan skade enten seg selv eller andre. Da er det ikke godt og sikkert nok at rommene har bare en dør, gav han også klar beskjed om.

Legevakten har ett akuttrom hvor de tar seg av pasienter med såkalt rød respons - f.eks pasienter med hjerteinfarkt. For lite, understreket Dalsrud.

– Hvor ofte oppstår mangel på et akuttrom til? spurte Sissel Stenberg (Frp) som er nestleder i levekårstyret.

– Daglig, svarte Dalsrud.

– Noe må gjøres

Politikerne så mer og mer alvorlige ut. Virkelig bleke ble de da de kom inn i selve sentralen, altså der alle henvendelser blir tatt mot, sortert, prioritert.

– Her er det ufattelig trangt, for varmt, for tett. Her sitter to sykepleiere og tar mot henvendelser samtidig som fire-fem leger springer inn og ut her og politi og ambulansefolk skal avgi rapport. Attpåtil skal folk spise maten sin her, la Dalsrud ut.

– Det var det verste, jeg har ikke sett makan, utbrøt Cille Ihle (H) da politikerne var tilbake på møterommet.

– Det som slår meg er at tiden har gått fra bygningen. Jeg ser ikke minst dette med sikkerhetsperspektivet og hvor ineffektivt det kan bli i arbeidsprosessene når det er for trangt, sa Sissel Stenberg (Frp).

– Enig. Folk springer fort. De kunne ha tatt unna mer hvis bygningen var annerledes. Logistikken går ikke i hop, bemerket Line C. Christiansen (V) som jobber som fastlege og legevaktlege.

– Legevakten har åpenbart vokst ut av bygningen. Ett eller annet må gjøres. Hva ønsker dere? spurte Arnt-Heikki Steinbakk (Ap).

-Og det må skje fort

– Arbeidsplassen er ikke funksjonell. Noe må gjøres raskt. Skal vi bygge nytt, er det en lang prosess, svarte legevaktsjef Hilde Frafjord.

– Noe må gjøres raskt, for her kan ikke folk jobbe, understreket hun, understreket hun.

– Bygget er bygget om ni ganger og kan ikke bygges om mer, sa en fra Stavanger Byggdrift KF som var her for å fikse en dør, la hun til.

Helsesjef Tord A. Haaland tok ordet: -Her er to løp, et umiddelbart og et langsiktig. I HØP-prosesssen (arbeidet med budsjett og økonomiplan) må vi sette av midler til planlegging av ny legevakt og så må vi på jakt etter lokaler. Vi er tidlig i den prosessen ennå.

Kåre Reiten (H) rakk såvidt å spørre hvordan det går med bemanning og vente- og responstid, og fikk til svar at det går bra, - legevaktsjefen henviste til en evaluering blant de ansatte.

Svimeslåtte

Etter befaringen så politikerne svimeslåtte ut.

– Visste dere dette, altså det med for trang og ufunksjonell bygning? spør Aftenbladet.

– Nei, jeg visste ikke at ønsket var så sterkt om nye lokaler. Dette var en grusom salve. Det kan godt hende det er riktig, men jeg er overrasket over at det var så massivt. Sakene vi politikere har fått fra administrasjonen, har handlet om responstid og bemanning, svarer Reiten.

Stenberg sier seg enig.

– Trangt og ufunksjonelt over hele linja, det hørtes ille ut?

– Når det er fullt ja. Men det er ikke fullt hele veien, bemerker Reiten.

Fort? Nei, det går ikke

-Hva må gjøres?

– Vi må få en sak fra rådmannen med forskjellige alternativer. Her kan også være ulike modeller for hva legevakten skal inneholde, for eksempel på om legevakten skal ha egen røntgen slik at pasienter slipper å gå fram og tilbake mellom legevakt og sykehus, svarer Reiten.

– Kan vi få ny legevakt fort?

– Nei, svarer Reiten.

– Helt ny legevakt lar seg ikke realisere fort, det går fort noen år, svarer Stenberg.

Publisert: