Trine Skei Grande (V) frykter fornybarfondet går tapt for Stavanger

I 2015 ba Stortinget regjeringen starte opprettelsen av et fornybarfond på 20 milliarder. Verken investeringer, styre, ansatte, eller lokaler har kommet på plass. Nå ber Venstre-lederen regjeringen få fingeren ut.

Denne uken besøkte Venstres Iselin Nybø, til venstre, og Trine Skei Grande Peter Fusdahl i SB Advisory. Samtlige har kjempet for å få på plass fondet, som skal etableres i Stavanger-området. Venstre-leder Skei Grande og Fusdahl ber om fortgang i saken.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fornybarfondet er ikke i nærheten av å gjøre sine første investeringer fra lokalene de etter hvert skal få i Stavanger-området.

Regjeringen fikk marsjordren i Stortinget i 2015 om å forberede opprettelsen, men fortsatt er verken sjef, ansatte, lokaler, investeringer eller et midlertidig styre kommet på plass.

Fondet skal «på sikt» bli 20 milliarder kroner stort. Så langt er det bevilget 25 millioner kroner i aksjekapital og kapitalinnskudd knyttet til oppstart og etablering av selskapet.

– Jeg er livredd for at ingen kommer til å forfølge denne babyen hvis det blir regjeringsskifte. Jeg er livredd for at det går tapt, sier Trine Skei Grande til Aftenbladet.

Venstre-lederen og Iselin Nybø (V) besøkte denne uken Peter Fusdahl i SB Advisory i Stavanger. Fusdahl har spilt en nøkkelrolle i kampen om å få Fornybar AS lagt til Stavanger.

Her er Kjell Vaaland fra firmaet Møllehagen, som markedsfører med seg med at «et grønt miljø, er et godt miljø». Akkurat den Stavanger-velkomsten Trine Skei Grande (V) ønsket, altså.

Kjefter på regjeringen

Skei Grande frykter at en potensiell Jonas Gahr Støre-regjering etter valget ikke vil prioritere Fornybar AS.

– Så her burde næringsminister Monica Mæland ha kommet lenger. Kom igjen, Mæland, ikke la det skli bort nå.

– Hvorfor kjenner du på denne frykten?

– Dette var Venstre sin idé. Vi kjempet mot ganske sterke krefter for å få det gjennom. Utfordringen nå er at det er veldig mange andre ting en Støre-regjering vil prioritere, og jeg er redd at de vil prioritere andre ting enn fornybarfondet. Det er jo ikke denne tankegangen i næringsutvikling som de har stått for, sier hun.

– Dette er et av de viktigste grepene for omstilling, fordi jeg tror at grønne og fornybare investeringer vil bli mer lønnsomme. Det er en veldig lønnsom investering for Norge, og det er viktig for Vestlandet og Stavanger som by. Da burde hvert fall styreleder og daglig leder være på plass ganske fort. Vi burde ha fått de to nøkkelposisjonene på plass, sier Venstre-lederen.

– Vi stresset veldig på å få avgjørelser om lokalisering nettopp for å få det på plass til høsten. I stedet har regjeringen flyttet dette mellom departementer, og da begynner man ofte på nytt igjen. Nå må regjeringen tenke gjennomføring i stedet for administrering av fondet, sier Skei Grande.

(Saken fortsetter under)

Les også

Bill Gates og Mark Zuckerberg ser til Stavanger

Les også

Det hemmelige spillet om fornybarfondet: Kan bli opptil 15 milliarder større etter møtet i Stavanger

Tidligere olje -og energiminister Tord Lien (Frp) hadde i første omgang ansvaret for etableringen av Fornybar AS.
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) overtok ansvaret for saken fra sin forgjenger, Tord Lien.
Næringsminister Monica Mæland (H) har nå saksansvaret for Fornybar AS.

Uenige om milliardbeløp

Peter Fusdahl har blant annet lagt fram planer om fondet på Bill Gates’ private kontor.

22. august møtte Fusdahl, Tore Gjedebo (Styrbjørn AS) og John Peter Hernes Nærings- og fiskeridepartementet.

Regiondirektør Svein Olav Simonsen i NHO Rogaland satte opp møtet.

John Peter Hernes (H) sier hensikten var å få fram synspunkter på innretning samt å presse på for framdrift.

- Ja, og fortelle at vi sitter og spinner og veldig gjerne vil få fart i dette. Vi fikk bekreftet at det jobbes med dette under høyt trykk. Dette er et stort og viktig prosjekt, selvfølgelig aller mest for Stavanger, men også for samarbeidspartiene som har fått dette på plass.

Er det uheldig at så mye er uavklart over et stortingsvalg?

– Jeg hadde definitivt syntes det var greit å få på plass dette innen fredag. Klart, vi vet ikke hva Ap vil gjøre med fondet. Det er ikke deres baby, sier Hernes.

Departementet ble fortalt hvorfor Stavanger-delegasjonen av en rekke grunner tror det er uklokt å sette av milliardbeløp over statsbudsjettet for eventuelle tap.

Forutsetningen så langt har vært å sette av 35 prosent eller mer for hver investerte krone til mulig tap. Det kan bety at Stortinget i årene framover totalt må sette av minst 7 milliarder kroner i en sikkerhetsventil på veien mot en forvaltningskapital på 20 milliarder.

I tillegg advares departementet mot å begrense statens eierandel til 49 prosent, fordi den kan bli utnyttet av andre investorer på fondets bekostning, ifølge Fusdahl.

Han synes ting har gått tregere enn forventet.

– Det er egentlig bare å begynne å jobbe og komme i gang, sier Fusdahl.

I statsbudsjettet for 2017 het det at det «tas sikte på at selskapet kan opprettes i løpet av første kvartal 2017.»

I tertialrapporten til Greater Stavanger for januar til april blir det vist til at fondet ble lagt til Stavanger-regionen i februar.

«Siden er det skjedd veldig lite med etablering av fondet.»

Simonsen i NHO «er ikke imponert av framdriften», men synes det ikke er problematisk hvis det tar noen år før man kommer opp i 20 milliarder.

Det viktigste er at det kommer i gang og får et mandat som gjør det slagkraftig og mulig å investere i de mest spennende forretningsmulighetene, ifølge Simonsen, som ikke er bekymret for at ting er uavklart over stortingsvalget.

– Men jeg blir bekymret om vi ikke får ting på plass i neste års statsbudsjett. Da tenker jeg på mandat, tapsavsetninger og de første kronene til investeringer, sier han.

Torstein Tvedt Solberg (t.h.) garanterer at en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (midten) vil realisere Fornybar AS.

Ap garanterer at fondet realiseres

Torstein Tvedt Solberg (Ap) avviser blankt at en Støre-regjering ikke vil prioritere fornybarfondet.

– Det er en totalt ubegrunnet frykt. Vinner vi valget, er vi opptatt av å komme i gang og få ting gjort så fort som mulig, sier han.

– Dette var det eneste prosjektet regjeringen ga et kriserammet Rogaland. At det nå er full stopp, viser at regjeringen ikke forstår alvoret. Det er veldig urovekkende. Engasjementet fra Stortinget har vært på topp mens regjeringen har gjort alt de kan for å utsette dette. Nok en gang ser vi en regjering som ikke gjør det Stortinget ber om. Det er egentlig ganske alvorlig, sier han.

Tvedt Solberg kritiserte regjeringen allerede i mai 2016 for manglende avklaringer i saken.

– Mest av alt er det synd at Trine Skei Grande bruker anledningen til å skyte på opposisjonen når hun heller burde brukt tiden på å få en regjering, som hun selv har satt inn, til å følge opp vedtaket, sier Tvedt Solberg, som legger til:

– Tina Bru burde skjemmes. Det er hun som har lovet og sagt at dette skulle komme på plass, sier han.

– Skjemmes du, Tina Bru?

– Nei. Dette kommer på plass. Ideelt sett skulle det gått fortere, men det kommer. Jeg forstår utålmodigheten, men la oss heller dra i samme retning. Dette står ikke på en måned fra eller til, men på at det blir bra, svarer Bru.

– Stortinget ga marsjordre i 2015. Vi skriver nå september 2017 og et interimstyre er ikke på plass. Hva synes du om det?

– En del av dette skyldes at fondet og opprettelsen har vært en del av budsjettforlikene på Stortinget og har fulgt gangen i det. Først ble opprettelsen vedtatt. Så tok det tid å finne ut hva det skulle være og hvor det skulle ligge. Jeg er ikke så opptatt av om det tar et år eller om det er noen år til eller fra. Jeg er opptatt av at det kommer. Det kommer til å bli kjempebra og en nyvinning i måten å tenke på, sier Høyre-toppen.

– Her opplever jeg at Ap angriper oss om en detalj i det store bildet i mangel på andre ting å ta oss på. Jeg er den første til å si at jeg håper dette kommer fort på plass, men jeg har jobbet knallhardt for å få dette til Stavanger-regionen, og jeg synes alle rogalandspolitikere burde vært glade for beslutningen om å legge det til Stavanger-området og heller jobbe sammen, sier Bru, som har jobbet tverrpolitisk for å få fondet til Stavanger.

Les også

– Regjeringen vil ha fornybarfondet til Stavanger

Les også

Slik skal Stavanger få milliardfond

Regjering varsler nyheter etter valget

Aftenbladet har ved to anledninger de siste to ukene forsøkt å få et intervju med politisk ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om saken.

Politisk ledelse vil ikke stille til intervju. Departementet ber onsdag om at statssekretær Lars Jacob Hiim (H) siteres på følgende:

– Vi jobber med saken. Nærings- og fiskeridepartementet arbeider med å sette ned et interimsstyre. Regjeringen vil komme tilbake til Fornybar i statsbudsjettet for 2018.

– Monica Mæland har hatt topp prioritet på denne saken siden hun tok over ansvaret i juni. Vi er enig med Trine Skei Grande om at det nå er viktig å komme i gang. Prosjektet trenger ikke regjeringsskifte med den usikkerheten det vil bringe. Vi ønsker å ferdigstille dette sammen med Venstre.

– Vi setter snart ned et interimsstyre som får oppgaven med å rekruttere folk og finne lokaler. I statsbudsjettet for 2018 vil det komme nærmere informasjon om oppfølgingen, avslutter han.

Da Aftenbladet 22. august stilte spørsmål om interimstyre, rekrutteringsselskap, finansielle avklaringer, lokaler og tidspunkt for driftsstart og investeringer, kom dette svaret fra kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland 24. august.

«Regjeringen jobber med å etablere selskapet. Det er for tidlig å si nå hvor selskapet vil holde til, når det kan være operativt og når det kan gjøre investeringer.»

Aftenbladet fulgte opp:

«Hei! Takk for svar. Her var det mye ubesvart. Er det ingen i politisk ledelse jeg kan få snakke med om dette?»

Røiseland:

«Det er dessverre ingen her som har mulighet til det nå.»

Les også

 1. NHO ber Stortinget legge fornybarfondet på is

 2. Venstre vil skape opptil 60.000 nye arbeidsplasser i året

Publisert:
 1. Regjeringen
 2. Trine Skei Grande
 3. Nærings- og fiskeridepartementet
 4. Monica Mæland
 5. John Peter Hernes

Mest lest akkurat nå

 1. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 2. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 3. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 4. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?

 5. Stålverket på Jørpe­land legges ned – 77 ansatte mister jobben

 6. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45