Kirke ble droppet som valglokale

– Valg skal foregå i livssynsnøytrale lokaler. Jeg selv hadde ikke likt å gå inn i en moské eller en synagoge for å stemme, sier Bjarne Kvadsheim (Sp).

Madlamark kirke ble byttet ut med Gosen skole som stemmelokale under årets valg. Foto: Lars Idar Waage

 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Madlamark kirke ble i år droppet som valglokale til fordel for Gosen skole. Nå er bare fire av de 22 valglokalene i Stavanger kirker eller bedehus: Vassøy bedehus, Stokka kirke, Tjensvoll kirke og Hillevåg kirke.

– Ved neste valg, i 2019, har vi ingen kirker igjen som stemmelokale, mener Bjarne Kvadsheim (Sp).

LES OGSÅ:

Les også

– Man kan ikke ta patent på å være «kristenpartiet»

Livssynsnøytralt

Han sier han tok opp temaet i valgstyret (som består av medlemmene i formannskapet) for seks år siden. Etter å ha hatt det på sakskartet ved hvert valg siden, ble det i år sendt et skriftlig forslag om at valglokaler skulle være livssynsnøytrale.

– Det ble ikke noe debatt om dette, jeg har inntrykk av at de fleste var enige, sier han.

Bjarne Kvadsheim, gruppeleder for Senterpartiet i Stavanger. Foto: Kristian Jacobsen

– Hvorfor må lokalene være lissynsnøytrale?

– I et sekulært samfunn er religion og livssyn i en privat sfære. Når du skal avlegge en stemme, mener jeg at du ikke skal bli pålagt å gå inn i et lokale som er religiøst. Jeg hadde selv ikke likt å gå inn i en moské eller en synagoge for å stemme. Vi har nok av lokaler som er nøytrale, sier han.

– Men tror du ikke folk klarer å skille mellom kirkebygg og det religiøse?

– Jo, det klarer 99 prosent. Men det er ikke saken. Når det offentlige står bak noe, mener jeg at vi skal bruke nøytrale arenaer.

– Tror du det er noen som lar være å stemme fordi valglokale er i en kirke?

– Det skal være livssynsnøytrale arenaer fordi det ikke skal stilles spørsmålstegn ved at noen valgte ikke å stemme fordi man måtte gå inn i en bygning de ikke hadde lyst til å gå inn i. Det er for å være føre var.

– Tror du det påvirker valgdeltakelsen?

– Nei, jeg tror de som måtte irritere seg over det, går på rådhuset og forhåndsstemmer. Dette er ikke noen stor sak. Men veldig mye av det vi driver med er ikke store saker, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Biskopen: - Nærbø kyrkje kan ikke nekte homofil vigsel

Hensiktsmessig

Jarl Harry Gjedrem, seniorrådgiver i Stavanger kommune, sier administrasjonen valgte å erstatte Madlamark kirke med Gosen skole etter ønske fra politikerne. To andre kirker og ett bedehus brukes fortsatt som valglokaler.

– Vi ønsker at de lokalene vi bruker som valglokaler skal være hensiktsmessige. Det er en forutsetning at det finnes andre gode lokaler å erstatte de eksisterende med, og det fant vi ikke ved de andre kirkene, sier Gjedrem, som legger til at han ikke har noen formening om man skal bruke kirker eller ikke.

– Jeg prøver bare å gjøre en best mulig jobb, og sikre at lokalene er hensiktsmessige med tanke på blant annet infrastruktur og tilgjengelighet. Vi ser på mange ulike kriterier, sier han.

Her kan du se alle valglokalene i Rogaland. (Ekstern lenke)

Trist

Anne Marte Aasen, leder av menighetsrådet i Madlamark kirke, sier hun trodde, og håpet, at det var praktiske årsaker som var grunnen til at kirken ble droppet som valglokale ved årets valg. Hun legger til at hun ikke er overrasket over den egentlige begrunnelsen.

– Sånn er samfunnet blitt, alt skal være så nøytralt. Jeg tror ikke at noen skulle ha problemer med å komme inn i en kirke og stemme. Det er menighetssalen som har vært valglokale, og der er det et kors på veggen, det er alt. Jeg synes det går veldig langt. Men når det er et lokale rett ved siden som er nøytralt og egnet, så værsågod om det fører til at flere stemmer, sier hun.

– Blir du provosert?

– Jeg har kommet til et punkt der ingenting overrasker meg, og jeg gidder ikke la meg provosere lenger. Men jeg synes det er trist et det er den veien det går at kirken skal være så farlig. Jeg vet ikke hvem som driver kampen om å få alt religionsnøytralt, men det må være sterke krefter et sted, sier Aasen.

LES MINNEORD OM PER FUGELLI:

Les også

 1. Det blir ikke stille etter Per Fugelli

Publisert:
 1. Livssyn
 2. Stavanger
 3. Bjarne Kvadsheim

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 4. Advarer mot å lyve på seg underliggende sykdom: - Vi må vente på vår tur i køen

 5. Hus uten vann og kloakk kan bli sentrum av strid på Bryne

 6. Manchester City trakk seg – superligaen ser ut til å rakne