Pårørende hadde med seg bøtte og fille for å vaske på sykehjem

SOLA: Tillitsvalgte og pårørende er bekymret for hygiene og smittefare etter at Sola kommune endret vaskeordningen på Sola sjukeheim.

May-Lis Sundheim fra Fagforbundet og Marit Hay fra Norsk Sykepleierforbund mener renholdet ved Sola sjukeheim er for dårlig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg gikk over gulvet og kjente skoene klistre seg fast i underlaget. Det var utrivelig og nedstemmende. Jeg kjøpte bøtte, filler og hansker og fikk låne en mopp på avdelingen for å vaske gulvet på rommet, forteller Astrid Jørstad Knudsen til Aftenbladet.

Bøttekottet

Hennes far var inntil nylig på Sola sjukeheim, og hadde vært der i nær to år da han døde denne uken.

– Det har vært veldig bra hele tiden, frem til for tre-fire uker siden. Jeg fikk beskjed fra de ansatte at det bare ble vasket skikkelig en gang i uken. Jeg synes ikke gamle, syke folk skal ha det sånn. Flere ganger gikk jeg i bøttekottet og fant fram mopp for å vaske selv, sier hun.

– Hva tenker du om at du som pårørende gjorde det?

– Jeg var hos far i flere timer, og vasket med glede. Men jeg mener ikke det er sånn det skal være. De betaler tross alt av trygden sin for å bo der. Det er også smittefare, og jeg synes det skal være ordentlig renhold, sier Astrid Jørstad Knudsen.

Les også

Politikerne utsatte kontroversiell sak

Ny ordning

21. august ble ny vaskeordning innført på sykehjemmet. I stedet for at renholderne er ansatt på sykehjemmet, har nå Byggdrift i Sola kommune ansvar for vaskingen på kommunens tre sykehjem. De har delvis satt det ut til private firmaer.

I et bilag til konkurransegrunnlaget står det at beboerrom og bad skal vaskes en gang i uka.

– Tidligere hadde vi faste renholdere på hver avdeling. Det vil si at de vasket fem dager i uken. Nå vasker de hver avdeling én gang i uken, sier Marit Hay, hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Sola.

Hun jobber også på Sola sjukeheim. På én avdeling er det 13–17 rom, i tillegg til fellesarealer.

– De som vasker er på jobb fra klokken halv åtte til 11 hver dag, altså tre og en halv time. Er de på én avdeling på mandagen, kommer de ikke tilbake til den avdelingen før mandagen etter, sier hun.

– Hva blir konsekvensen av det?

– Det er mye mer skittent, og så forventes det at pleierne skal ta renholdet hvis det er noe som trenger å vaskes. Det blir veldig mye mer travelt, sier hun.

– Det er pasientene det går utover, sier May-Lis Sundheim i Fagforbundet.

– Hva tenker du om at pårørende selv har vasket?

– Helt forferdelig. De skal jo ha kvalitetstid med den eldre, og ikke bruke tiden sin på å vaske, sier de.

– Hvordan er det å jobbe og bo i dette?

– Det er slitsomt. De plasstillitsvalgte sier de føler det er et slit, sier de.

Virksomhetsleder ved Sola sjukeheim, Liv Tjelta, vil ikke si så mye om saken.

– Pasientene er godt ivaretatt, og jeg vet kommunen jobber med å få gode rutiner på dette, sier hun.

Kommunestyret

Siv-Len Strandskog (Ap) tar opp saken i et spørsmål i kommunestyret i Sola torsdag.

– Jeg har blitt kontaktet av ansatte og pårørende som er bekymret for renholdet. Dette handler også om hygiene og smittefare. Ansatte går og tråkker i urin på toalettene, før de går ned og henter maten de skal servere. Smittefare blir nedprioritert til de grader av politikere og administrasjonen, sier hun.

– Jeg bryr meg ikke om hvem som vasker der. Det er kommunen som har akseptert et sånt anbud og sagt at det er sånn det skal være. Det sier seg selv at renholdet ikke blir bra, sier hun.

Rådmannen: Store problemer

Rådmann Ingrid Nordbø i Sola kommune sier de har hatt store innkjøringsproblemer med den nye vaskeordningen ved Sola sjukeheim.

– Det er helt åpenbart at renholdet ikke har vært godt nok ved dette sykehjemmet. Leverandøren har ikke levert i henhold til kontrakt, det er et tydelig og alvorlig avvik. Vi har dokumentert avvikene og varslet leverandøren. Det har også vært møter, og skal følges opp med tilsyn. Et mulig utfall er kontraktsbrudd, sier Nordbø.

– Hva tenker du om at pårørende har vasket selv?

– Det er ikke noe vi ønsker og overhodet ikke sånn det skal være. Dette er ikke noe vi har oppfordret til og ønsker. Løsningen er ikke at de pårørende vasker, sier hun.

– Og at sykepleiere vasker?

– Det er heller ikke meningen. Akkurat nå er vi i en situasjon der det ikke fungerer, sier hun.

Effektivisering

Nordbø forklarer at det i 2016 ble besluttet at de tre sykehjemmene i kommunen skulle bruke samme renholdsordning som andre kommunale bygg, og at man skulle gå vekk fra å ha egne ansatte renholdere. Endringen trådte i kraft 21.august i år.

– Det ligger en effektivisering her, å samle fagmiljøet på renhold, sier rådmann Nordbø.

– Hvordan skal renholdet bli like godt hvis man vasker sjeldnere?

– Fordi vi får rendyrket funksjonene på sykehjemmet, der de som for eksempel jobber med pleie bare skal jobbe med pleie, sier Nordbø.

– Ikke privatisering

– Dette handler ikke om privatisering. Fordelingen mellom innkjøp fra private og egen regi avgjøres av Byggdrift utfra hva de finner hensiktsmessig. Det er ikke lagt politiske føringer, sier hun.

– Gjennom flere års erfaring med en kombinasjon av renhold i egen regi og i privat regi, kan vi ikke se noen systematisk kvalitetsforskjell mellom disse. Vi har erfaring med både god og unntaksvis også mindre god kvalitet både på renhold vi utfører selv og kjøper fra andre, sier Nordbø.

Nordbø sier at de som tidligere var ansatt for å vaske på sykehjemmet, både vasket og gjorde andre oppgaver.

Hun sier at det, i tillegg til vaskepersonell, er boassistenter på sykehjemmet, som skal bistå med praktiske ting som ikke er pleie. Det vil også si å vaske ved behov mellom hovedvasken.

Ifølge rådmannen har Sola sjukeheim boassistenter tilsvarende 1,2 årsverk.

Les flere saker om sykehjem her.

Vaskefirma: Dette er det de kan forvente

– Ut fra uttalelsene vi har om at det tidligere var renholdere på rommene fem ganger i uken, sier det seg nesten selv at det blir dårligere når vi bare vasker en gang i uken, sier driftssjef Elin Knutsen i Ren pluss Rogaland. Det er de som vasker ved Sola sjukeheim.

Hun sier det skal gjennomføres en kontroll på fredag, og mener den vil vise hvordan det står til. Videre skal det holdes møter om saken neste uke.

– Dette handler om et samarbeid med kommunen for å finne de riktige frekvensene på vaskingen. Vi leverer det som er bestilt, sier hun.

Publisert: