Svanenes gode mann

Svaner er mer enn bare vakre, hvite flygende skapninger. Etter å ha fulgt svanene ved Mosvatnet siden i fjor sommer, har Stig Vellene oppdaget en dyreverden full av maktkamp, drama og romantikk.

Har han havregryn i dag også? Når Stig Vellene ankommer svanenes territorium i Mosvannsparken, strømmer de vakre og hvite til.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Stig Vellene dokumenterer svanelivet i Mosvannet på Facebook-siden «Stavanger nå for tiå» og sin egen profil. Dette bildet ble tatt på langfredag.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er ikke lett å få øye på Stig Vellene ved Texaslunden. 48-åringen fra Tjensvoll må faktisk gjemme seg litt for svaneflokken som holder til der.

– Når de ser meg, stormer de til og vil ha mat, smiler Stig.

Ikke så rart. I hele vinter har han besøkt svanenes verden omtrent daglig. Og ofte har han med seg en pose lettkokte havregryn. Det liker svanene veldig godt.

Les også

Derfor advares det mot å mate ender med brød

Les også

Ringer brannvesenet om kalde svaner

Les også

Her prøver svanen å drukne stokkanden

– Nå når det spirer og gror, er det jo ikke nødvendig å mate svanene. Men om vinteren kan det være vanskeligere for dem å finne mat. Da har jeg gitt dem litt havregryn. Jeg ser nå at det har blitt som fastfood for dem. De vil heller ha mat fra posen min enn å lete etter mat selv.

Sjefen som jager alle

I fjor sommer satte Stig seg ned ved bryggen ved Mosvannet camping, og la merke til et svanepar og deres tre unger.

Han begynte å følge med på dem hver dag, og oppdaget etter hvert et fascinerende, nesten såpeoperaaktig svaneunivers.

– Hannen i forholdet, som har navnet 72R på ringmerket rundt foten, viste seg å være selve alfasvanen ved Mosvatnet. Jeg kaller ham bare for Sjefen.

Sjefens kongerike strekker seg på store deler av campingsiden. Prøver andre svaner å bevege seg inn her, blir de jaget. Bare partneren 08K er ok. De andre svanene har for lengst flyttet over til Texaslunden, forklarer Stig.

Som så mange store fuglearter, er også svanene monogame. De holder seg altså til én partner hele livet.

To småkonger i Texaslunden

I området rundt Texaslunden finnes det altså mange par. To av dem skal bli foreldre nå i vår. Hunnene ruger nå på hvert sitt rede.

Hannene holder seg hele tiden rett i nærheten. Både for å beskytte hunnen og eggene, men også for å vokte sine respektive territorier. Det betyr både at de to hannene, i tillegg til å skule på hverandre, jager alle svaner som prøver å nærme seg territorium. Enten lengre ut på vannet eller tilbake til land.

– Men jeg gir litt lettkokte havregryn til U331. Han trenger vel litt ekstra nå, så mye han har å bale med mens kona ruger på eggene og han vokter territoriet, sier Stig Vellene.

Stig finner dette actionfylte, sosiale spillet svært så fascinerende, men føler også omsorg for svanene.
– Særlig nå i hekketiden er jeg bekymret for at hunder i lange liner eller folk skal forstyrre redene, sier han.

Mates eller ei?

– Om svaner skal eller kan mates, det strides det også om i ornitologkretser, sier vakthavende ornitolog Terje Kristiansen i Fuglevakta, som drives av Norsk Ornitologisk Forening.
At ingen fugler skal mates med hvitt brød, er «alle» enige om. Kristiansen mener at det heller ikke er farlig å mate svaner med moderate mengder grovt brød, gjerne med litt ekstra soyaolje for næringens skyld. Og lettkokte havregryn er veldig bra og næringsrik mat for svaner og andre fugler.

Men nødvendig? Tja.

– Svanene har jo slått seg ned her, og stort sett greier de å finne seg mat selv også om vinteren. Hvis alt er frosset og de ikke finner mat, har de jo vinger så de kan fly til steder der det finnes mat. Mange mener at mating fra mennesker bare forhindrer dem fra å fly av gårde for å skaffe seg mat andre steder.

Hender det at svaner sulter i hjel i Norge?

– Det kan nok ha skjedd, men da vil jeg tro det er fordi svanen har vært for syk til å fly for å finne mat et annet sted, sier Kristiansen.

Noen svaner er aggressive svaner og biter folk. Hvorfor?

– Svaner er svært opptatt av å forsvare reviret og ungene sine.

Hvorfor blir svanene merket med nummererte ringer rundt føttene?

– Fordi man vil kartlegge bevegelsesmønsteret. Både hvordan og hvor svanene forflytter seg, men også hvilke andre svaner de slår seg sammen med.

Publisert:
 1. Mosvatnet
 2. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 2. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

 3. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 4. Folksomt på Ruten – send inn dine bilder

 5. Sandnes holdt Start bak seg

 6. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia