Syklet med unge på skuldrene

Med en liten unge på skuldrene, en hånd på ungen og en hånd på styret, syklet en syklist i Stavanger torsdag morgen. Både politiet og Trygg Trafikk fraråder dette.

En syklist i Stavanger syklet med en unge på skuldrene torsdag morgen.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er en stor risiko å sykle med en unge på skuldrene, og det kan være en krevende balanseøvelse når du skal holde oppmerksomheten på trafikken. Det skal lite til før det blir store skader, og vi vil sterkt fraråde å ha en unge på skuldrene når du sykler i trafikken, sier distriktsleder Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk.

– Unødvendig risiko

Hun synes det er bra at folk sykler og oppfordrer flere til å gjøre det. Men anbefaler å bruke barnesete eller vogn når du skal transportere barn på sykkel.

– Vi oppfordrer folk til å bruke hodet og vise varsomhet i trafikken når de sykler. Det er viktig at voksne går foran med et godt eksempel og ikke utsetter ungene for unødvendig risiko. Det er ganske komplisert å sykle i trafikken, og det kan være utfordring å holde fokus på trafikkregler og andre trafikanter når du samtidig driver en balanseøvelse, sier Mæland.

– Hva tenker du om å ha et barn på skuldrene når du sykler?

– Jeg vil si at det ikke er å ferde aktsomt og hensynsfullt i trafikken. Du har ikke noen ledig hånd til å gi tegn og vise hvor du skal svinge. Det er større fare for å miste balansen, og du utsetter ungen for unødvendig stor risiko, sier Mæland

Trygg Trafikk anbefaler å bruke barnesete, sykkeltilhenger eller påhengssykkel når du frakter barn på sykkel.

Ville tatt alvorsprat

Politiet fraråder også å sykle med et barn på skuldrene.

– Selv om det ikke er noen lov der det står direkte at det ikke er tillatt å ha en unge på skuldrene når du sykler, er det lov å tenke selv. Det er slett ikke å anbefale, og det er ulovlig. Barn skal transporteres på en sikker måte. En ting er hva du kan skrive ut bøter for og hva du anmelder folk for. I dette tilfellet ville jeg tatt en alvorlig prat med syklisten om konsekvensen og hva som kan skje, mer som far enn som politimann. Et fall fra 2 meter kan få alvorlige konsekvenser selv om ungen har hjelm på, sier politibetjent Tommy Stoltenberg, som er kjent fra Trafikksentralen til Aftenbladet.

Han understreker at han ikke kan vite hvilken fart syklisten har hatt eller hvor langt han syklet, men vil uansett ikke anbefale å sykle med en unge på skuldrene.

Rune Svendsen, som er leder for trafikkseksjonen ved Stavanger politistasjon, mener det er ulovlig å sykle med en unge på skuldrene og henviser til vegtrafikklovens paragraf 3 som slår fast at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»

– Jeg har aldri hørt om den varianten før. Men jeg vil helt klart si at det er ulovlig. Det skal ikke mye bevegelse til før det skjer en ulykke, sier Svendsen.

Vegtrafikkloven gjelder all trafikk med motorvogn. Den gjelder også annen ferdsel, men da bare på veg eller på område som har alminnelig trafikk med motorvogn.

Les også

 1. Båt på grunn i Rennesøy

 2. Flere tatt for kjøring på rødt lys

 3. Båt og bil stjålet i morgentimene

Publisert:
 1. Trygg Trafikk
 2. Sykkel
 3. Trafikk
 4. Politiet
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 4. Trafikkuhell i Hillevåg

 5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 6. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.