Rogalending dømt for seksuelt overgrep mot datterens overnattingsgjest

Overgrepet skal ha skjedd i badekaret som tiltalte ifølge dommen beordret fornærmede til å bade i sammen med ham.

Dommen på 1 år og 9 måneders fengsel er allerede anket til Gulating lagmannsrett.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En mann i 50-årene er i Dalane tingrett dømt til 1 år og 9 måneders fengsel for å ha forgrepet seg seksuelt på en 7 år gammel gutt. Overgrepet skjedde i februar i fjor i tiltaltes bolig.

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

Les også

Sola-mann skal ha filmet overgrep mot kvinner

Tiltalte erkjente ikke straffskyld da saken mot ham startet. En enstemmig rett finner det likevel bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig.

Ba ham bade

Gutten hadde vært på overnattingsbesøk hos tiltaltes datter da tiltalte morgenen etter ba fornærmede om å bade. Overgrepet skjedde da både tiltalte og fornærmede satt i mannens badekar.

Retten finner at den fornærmede gutten i det tilrettelagte avhøret har forklart seg tilstrekkelig detaljert om overgrepet. Retten merker seg at gutten også kom med presiseringer. For eksempel at overgrepet skjedde om morgenen og ikke om kvelden.

Les også

Henlagt sak endte i voldtektstiltale

Les også

Fornærmet i drapsforsøkssak:- Jeg trodde hele tiden at han skulle forandre seg

Slik retten ser det styrkes fornærmedes forklaring ved at tiltaltes datter, i et tilrettelagt avhør av henne, har bekreftet at faren ba gutten om å bade. Fornærmedes forklaring styrkes også av at gutten fortalte hva som hadde skjedd umiddelbart etter at han kom hjem den dagen.

Troverdighetsvurdering

I dommen understrekes det at det i denne typen saker ikke er uvanlig at tiltalte og fornærmede har motstridende forklaringer. Videre pekes det på at det heller ikke er uvanlig at det ikke finnes andre avgjørende bevis i slike saker. «Retten har i slike tilfeller som utgangspunkt anledning til å domfelle ut fra en troverdighetsvurdering», skriver rettens leder, sorenskriver Alexander Schønemann, i den ferske dommen.

Les også

Tiltalte ringte politiet: - Jeg har drept damen min

Les også

Tiltalt for drapsforsøk erkjenner delvis straffskyld

Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring. I dommen vises det også til at tiltalte har endret forklaring. Innledningsvis nektet han for at fornærmede i det hele tatt hadde badet. Under sin forklaring i retten sa tiltalte at han ikke ville klare å komme seg opp i badekaret.

«Dette har han ikke sagt til politiet. Det ville klart vært interessant for politiet og klart i tiltaltes interesse å forklare til politiet hvis det hadde vært sant», står det i dommen.

Regnes som voldtekt

Tiltalte dømmes for overtredelse av straffelovens paragraf 299 bokstav c (se faktaboks), som gjelder «kvalifisert seksuell handling». I dommen vises det til at straffeloven av 2005 bygger på at enhver kvalifisert form for seksuell atferd med eller overfor en person under 14 år skal regnes som voldtekt.

I straffutmålingen pekes det også på at tiltalte var, som eneste voksen i huset da overgrepet skjedde, fornærmedes nærmeste omsorgsperson.

Les også

Rogalending siktet for oppbevaring av store mengder overgrepsbilder

I dommen legges det til grunn at allmennpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon.

Får erstatning

Politiadvokat Herdis C. Traa, som var aktor i saken, la ned påstand om 2 år og 1 måned ubetinget fengsel. Retten kommer til at 1 år og 9 måneder er en passende straff fordi kvalifisert seksuell handling normalt ikke skal straffes like strengt som seksuell omgang.

Les også

Stavanger-mann (63) skal ha tjent hundretusener som hallik

I tillegg til fengselsstraffen dømmes tiltalte til å betale fornærmede 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Tiltaltes forsvarer, advokat Lilly Marie Kongevold, sier til Aftenbladet at dommen allerede er anket.

- Min klient kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen i dommen i det hele tatt. Han er nå dypt bekymret for sin familie, sier Kongevold.

Publisert:
 1. Overgrep
 2. Voldtekt

Mest lest akkurat nå

 1. Cruise-film fra Stavanger skal ut i hele verden

 2. Ny direkterute fra Sola

 3. Vinden skaper trøbbel – ferjer omdirigeres til Hanasand

 4. Omkamp om grønt tak på Sølvberget: Kan bli byens mest spektakulære park

 5. Spotify fjerner Neil Youngs musikk

 6. Derfor er det sommer­grønt i Roga­land i januar