– En snuoperasjon uten betydning for Nye Sandnes

Politikertoppene i Sandnes tror ikke Forsand-politiker Paul Lølands snuoperasjon vil ha noe å si for Stortingets behandling av Nye Sandnes.

Verken ordfører Stanley Wirak eller varaordfører Pål Morten Borgli tror Paul Lølands snuoperasjon har noe å si for Nye Sandnes.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tror Stortinget vedtar det Forsand og Sandnes har blitt enige om. Jeg tror ikke snuoperasjonen vil ha noe å si for Stortingets behandling, uttaler varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

– Det kan jeg aldri tenke meg. Jeg forholder meg til de vedtakene som er gjort, og det vedtaket som Stortinget skal foreta, legger ordfører Stanley Wirak (Ap) til.

Den uavhengige kommunestyrerepresentanten i Forsand, Paul Løland, slapp det han kalte «en liten bombe om Nye Sandnes» i dag, og uttaler at han er villig til å se på kommunereformen på nytt.

Det overrasket varaordfører Borgli i Sandnes, som varsler at han ønsker en samtale med Løland om temaet.

– Det er rart at han endrer synspunkt nå. Løland har vært med på alle de gode samtalene vi har hatt, og han har vært en god og nyttig brikke i arbeidet. Det er synd om han mister troen på viktige prosjekter vi har sammen, sier Borgli.

– Ikke gitt opp ferja

Til Aftenbladet uttaler Løland at han har endret syn på sammenslåingen. Det skyldes at han har mistet troen på privatferje over Høgsfjorden og samtidig tror tunnelen Espedal-Frafjord, som skal binde sammen Forsand og Gjesdal kan se dagens lys.

– Vi har ikke gitt opp ferjedrift over Høgsfjorden, poengterer Borgli.

LES OGSÅ: Nye Sandnes leter etter de riktige ferjetallene

Ordfører Stanley Wirak sier at de vil strekke seg langt for å opprettholde ferjedriften over Høgsfjorden.

– En kommersiell aktør må betale for tjenester, som i dette tilfellet er leie og vedlikehold av kaiene. Det må skje via en kostnadsdekning fra kommunens side, for vi kan ikke drifte sambandet. Kaiene må uansett opprettholdes for andre behov. De ligger der, og vil bli liggende der. Dette er ferjekaier som er viktig for flere enn kun Nye Sandnes. Blant annet for hele Ryfylke og turistsatsingen i regionen, konkluderer han.

Vil ferdes innenfor kommunegrensene

– Kan Nye Sandnes bli en realitet uten Høgsfjordsambandet?

– Selvfølgelig, men det skal vi ikke ha som utgangspunkt. Vårt utgangspunkt er en kommune der vi skal kunne ferdes innenfor kommunegrensene og ha et ferjetilbud. Det er nesten utenkelig at man skal tvinge alt ned i Ryfast, svarer Borgli.

– Jeg har aldri sagt det er avgjørende med ferje over Høgsfjorden for Nye Sandnes, men jeg har sagt at jeg tror vi skal få det til. Det er lenger fra Ombo til Stavanger, enn fra Forsand til Sandnes. Jeg har ikke hørt at noen på Ombo har problemer med sammenslåingen. Det er uhyre viktig for folk som bor i Forsand å opprettholde ferjedriften, svarer Wirak.

LES OGSÅ: Vil fjerne ferjelemmen på Oanes - gjør det vanskelig for Høgsfjordferja

Sandnes-ordføreren legger til at ingen heller vet om en tunnel mellom Espedal og Frafjord blir realisert.

– Jeg tolker utspillet fra Løland som at han ønsker en bekreftelse fra fylkeskommunen rundt finansieringen av tunnelen. Gitt at fylket bekrefter finansieringen av den, så har vi uttalt i avtalen med Forsand at vi vil strekke oss langt for å forskuttere tunnelen, sier han.

– Fortsatt flertall

Løland brøt med Senterpartiet og vippet flertallet i kommunestyret i Forsand til fordel Sandnes, 10 mot 9. Varaordfører Borgli i Sandnes er klar på at det er flertall i Forsand for en sammenslåing mellom de to kommunene.

– De har gjort de nødvendige vedtakene. Det er ikke så lett å endre på det nå. Man kan endre standpunkt, men dette er ikke noe man snur på nå, avslutter han.

PS! Stortinget behandler kommunereformen 8. juni.

LES OGSÅ: - Nye Sandnes blir en robåt-kommune

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Stanley Wirak
 4. Pål Morten Borgli
 5. Kommunereform

Mest lest akkurat nå

 1. Leger ved sykehuset slår alarm: 21 personer alvorlig skadd på elsparkesykkel de siste to årene

 2. Hund falt ned i dypt hull på Våland

 3. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 4. Brann i bil på verksted ga full utrykning til Sandnes sentrum

 5. Over 10.000 ble smittet på utenlandstur

 6. Turen på elsparkesykkel endte på legevakten for Malin (22)