Nye Sandnes: Wirak var aldri bekymret

– Nå er det endelig, Forsand og Sandnes blir ett, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak. Det blir ikke feiring, men jobbing, dagen derpå.

– Jeg var aldri i tvil. Ap forholder seg til demokratiske prosesser, sier Stanley Wirak om Nye Sandnes-vedtaket i Stortinget torsdag kveld.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vil har møte i fellesnemnda Sandnes-Forsand fredag formiddag. Vi skal jobbe videre med å forberede ny kommune. Jeg håper vi kan samles om å bygge den nye kommunen. Det var noen som tapte, og av og til taper du. Da kan du sture en dag, men så må du riste det av det og gå videre, sier Wirak.

Torsdag kveld vedtok Stortinget at Sandnes og Forsand skal slås sammen fra 1. januar 2020 med stort flertall 141–28.

– Jeg visste utfallet av dette. Arbeiderpartiet forholder seg til de demokratiske prosesser. Vi kan ikke endre mening fordi noen ble usikre. Hvis vi ikke klarer å jobbe mot et felles mål nå, blir innbyggerne skuffet.

Fredag formiddag treffes ordførerne Wirak og Dagestad for å jobbe videre med planene for Nye Sandnes.

Tar varslet omkamp med ro

– I Forsand varsler det nye flertallet, som er mot Nye Sandnes, omkamp. Hva tenker du om det?

– Toget har gått. Det har ikke bare gått, det er framme ved stasjonen. Vedtaket fra Stortinget er klokkeklart og jeg er rimelig avslappet. Også leder av kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp), har vært klar på at saken nå er ferdig behandlet, sier Wirak.

Likevel har det vært mye støy de siste dagene. Samferdselsutvalget i fylket vedtok å rive ferjelemmen på Oanes, noe som åpenbart ville skape vansker for privat ferjedrift over Høgsfjorden.

LES OGSÅ: Borgli: – Et forsøk på å trøtte oss ut

Skapte usikkerhet i Forsand

Vedtaket om ferjelemmen skapte så stor usikkerhet om privatferja på Høgsfjorden at Paul Løland, som sørget for flertall for Nye Sandnes i Forsand kommunestyre, endret mening.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad og Sandnes-ordfører Stanley Wirak jobber på spreng for å beholde ferje på Høgsfjorden.

– Jeg har mistet troen på privatferje på Høgsfjorden, det som skal binde Nye Sandnes sammen, sa Paul Løland forrige uke.

Det nye flertallet i Forsand ba derfor ordføreren innkalle til ekstraordinært kommunestyremøte for å behandle saken om kommunereformen på nytt. Planen var å gjøre vedtaket to dager før Stortinget behandlet kommunereformen. Dette skar seg. Saken kom ikke opp til behandling fordi mindretallet mente at saken ikke stod på sakskartet.

LES MER OM DETTE HER: – Maktmisbruk av Forsand-ordføreren

– Vi må tåle litt støy

Wirak i Sandnes har ikke latt seg affiserer av støyen.

– Vi kunne ikke vært i politikken om vi ikke tålte støy. Jeg er glad for at vi nå har fått et endelig vedtak. Jeg synes å se tendenser i kommentarene torsdag kveld på at mange er klare for å gå videre, sier Wirak.

– Arbeiderpartiet sentralt vil reverserer tvangssammenslåing av kommuner dersom partiet får regjeringsmakt til høsten. Gir det grunn til bekymring?

– Nei. Ap vil ikke reverserer sitt eget vedtak om å slå sammen Sandnes og Forsand, sier Wirak.

Jobber for ferja

Hva som skjer med ferja over Høgsfjorden, er imidlertid fortsatt usikkert.

– Vi jobber for fullt for å få dette til. Forsand kommune har kalt inn ferjeselskapene til en orientering. Samferdselsdepartementet har vært klokkeklar på at ingen kan nekte oss konsesjon for ferjedrift hvis vi oppfyller kriteriene. Spørsmålet er om det er kommersielt grunnlag, sier Wirak.

– Og hvis det ikke er det? Er tanken da at den nye kommunen bidrar økonomisk?

– Vi krysser den brua når vi kommer til den, sier Wirak.

– Er ferjedrift en forutsetning for Nye Sandnes?

– Det er kjempeviktig at vi får til ferjedrift. Det er viktig for folk i Forsand, for sandnesgauken og ikke minst for turismen. Jeg håper motstanderne av Nye Sandnes i Forsand ser verdien av å være en kommune med litt muskler. Det er lettere å overkjøre Forsand enn Nye Sandnes, sier Wirak, med henvisning til fylkessamferdselsutvalgets vedtak om å fjerne ferjelemmen på Oanes.

Frykter for Ryfast-økonomien

Bakgrunnen for ønsket om å fjerne ferjelemmen er at fortsatt ferjedrift på Høgsfjorden vil føre til mindre trafikk - og mindre bompengeinntekter - i Ryfastsambandet. Det uroer både Stavanger kommune og fylket.

Sammen har de nemlig garantert 6 milliarder kroner for gigantprosjektet. Nå ser fylkespolitikerne at garantiansvaret kan bli utløst: 40–45 prosent av bominntektene i Ryfast kan falle bort på grunn av elbiler som kjører gratis gjennom Ryfast og folk som heller reiser med privatferje over Høgsfjorden.

LES OGSÅ: Fylkeskommunen bekymret for privatferje på Høgsfjorden

I Stavanger er de også bekymret, og denne uken fattet formannskapet følgende vedtak:

«Stavanger kommune er svært bekymret over de uavklarte forhold når det gjelder eventuell kommersiell ferjedrift, og hva dette vil medføre for finansiering av Ryfast».

Stanley Wirak vil helst ikke kommentere vedtaket fra Stavanger, men sier kort.

– Sandnes er ikke nevnt i vedtaket. Formuleringen er grei for meg. Jeg oppfatter det slik at Stavanger vil diskutere forutsetnigne for finansieringen av Ryfast med sentrale myndigheter, sier Wirak.

Les også

 1. Nye Sandnes er vedtatt av Stortinget, siste ord ikke sagt i Forsand

 2. Fylkesmannen vil vurdere om Forsand-vedtak er lovlig

 3. Vil fjerne ferjelemmen på Oanes - gjør det vanskelig for Høgsfjord-ferja

 4. Tuastad: – Maktmisbruk av Forsand-ordføreren

 5. SV og MDG aleine om å ikkje støtte bekymringa for privatdriven ferje

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Stanley Wirak
 4. Forsand kommune
 5. Kommunereform

Mest lest akkurat nå

 1. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 3. Ole Kallelid er død

 4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 5. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 6. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den