Preikestolen rett til himmels

Hele 205.000 turgåere har kikket utfor Preikestolen i år. Det er ny besøksrekord med stor margin. Men tåler den verdensberømte attraksjonen flere gjester?

Publisert: Publisert:

Sommerens speiderlandsleir førte alene til 8000 ekstra gjester. Foto: Kristina Zimmer

  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På forsommeren ble de verste partiene på den 4 kilometer lange stien opprustet av 21 nepalske sherpaer. Derfor takler området den store økniningen i turiststrømmen. Foto: Tor Inge Jøssang

Pilen peker bratt oppover for Preikestolen. Når kommer besøkstallet opp i 250.000? Foto: Tor Inge Jøssang

— 205.000 gjester er helt fantastiske tall, jubler Audun Rake, daglig leder for Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling.

— Vi har et reisemål som er gull verd for reiselivsnæringen i området.

Til sammenligning har Trolltunga, kometen på Vestlandets turisthimmel, bare hatt 21.000 besøkende i sommer. Preikestolen er med andre ord 10 ganger større.

Opptur

I fjor vandret om lag 170.000 turgåere til platået ved Lysefjorden. Tidligere i sommer begynte reiselivet å drømme om at det kanskje kunne være mulig å nå 200.000 gjester i år. Nå viser tallene at økningen faktisk er enda større enn den optimistiske prognosen. Besøkstallene passerer 200.000 med god margin. Økningen er på drøyt 20 prosent.Sommerens speiderlandsleir førte alene til 8000 ekstra gjester.

På forsommeren ble de verste partiene på den 4 kilometer lange stien opprustet av nepalske sherpaer. 21 råsterke menn bygde flotte steintrapper og utvidet bredden til 2 meter, slik at turgåerne nå kan passere hverandre i bredden. Utenom mindre ventetid er færre fallskader en annen positiv konsekvens. Dessuten er det bygd nytt service- og toalettbygg ved Preikestolen fjellstue, samt utvidet parkeringsanlegget til å kunne ta mot 900 biler på en gang. Besøkstallene er kalkulert ut fra antallet parkerte biler.

Tåler 250.000

— Disse tiltakene har ført til at vi har kunnet håndtere trafikkøkningen greit. Vi tror at vi nå, med noe tillegg på parkeringsarealet, har et apparat som kan håndtere en trafikk på 250 000 per år. Ja kanskje også mer enn det, spår Audun Rake.

Det store spørsmålet er likevel hvor stor trafikk området tåler.

— Vi nærmer oss et omfang som utløser en gjennomgang av dette, der også politiske organer må på banen. Vi snakker om Norges fremste naturattraksjon. Derfor er det mange hensyn som skal balanseres. Styret i Stiftelsen Preikestolen kommer til å ha dette på agendaen på førstkommende møte. Andre bør også med i denne prosessen. Men akkurat nå må vi ha lov til være glade for det store interessen det er for å besøke Preikestolen, kommenterer Audun Rake.

Forsand-ordfører Ole Tom Guse er stolt over hjemkommunens turistmagnet og glad over at en ny milepæl er passert.

— Den bratte økningen skaper utfordringer. Vi må ta mye større grep i årene framover hvis dette fortsetter. Her trengs det nye fasiliteter langs stien, for eksempel toaletter. Det er flott at den nye stien takler utfordringene som så store mengdene med mennesker innebærer. Den vil bli enda bedre når sherpaene kommer tilbake til våren og nye strekninger utbedres, kommenterer Guse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Tøft i restaurantbransjen: – Viktig å bevare optimismen

  3. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om

  4. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

  5. Leteaksjon etter mann (40) i Sirdal

  6. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

  1. Ryfylke